Išči

Arhiv

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

Planinski svet - 19.06.17

Primorski dnevnik: Vzpon na Amariano - Planinska šola – Srečanja - Nočni pohod na Slavnik - Tek prijateljstva

Vzpon na Amariano

Za nedeljo, 18. junija, pripravlja tržaško planinsko društvo izlet v Karnijske Alpe in sicer na goro Amariano, ki se s svojimi 1905, metri dviga nad sotočjem Tilmenta in Bele.

Z osebnimi avtomobili se bomo peljali do Tolmeča in naprej do vasice Amaro. Po ozki asfaltiram gorski cesti se bomo povzpeli do prelaza Forca di Cristo (1058 m), od koder bomo startali. Dobro speljana pot poteka na začetku skozi redek gozd. Vseskozi se dvigamo, vendar občutek strmine ni nikoli prevelik. Po uri hoje se obzorje odpre, saj preidemo na travnate strmine. Odpirajo se tudi razgledi na široka prodišča ob vznožju gore in prometne žile, ki potekajo ob njih. Pot čez strmali se še kar dviga in počasi pridemo do skalnatega žleba. Tu se začnejo jeklenice, ki so v pomoč pri vzponu čez skalno stopnjo: Sam vzpon čez to stopnjo ni posebno problematičen, saj jeklenice prvenstveno služijo kot opora proti zdrsu. Naš vrh je oddaljen le še dobrih 15 minut, steza pa poteka po grebenu. Na vrhu stoji obvezen kipec Marije, ki ga tu dodatno osvetljujejo z energijo sončnik celic Razgled z vrha je ob dobri vidljivosti enkraten in to v vse smeri, saj ima Amariana izpostavljeno lego nad Tolmečem. Tura ni krožna, vrnili se bomo po isti poti.

Zbirališče na trgu v Sesljam, odhod ob 6. uri. Pot je označena a zahtevna, predvidoma 5 ur hoje. Obvezna je planinska oprema. Za morebitne informacije in za vpis prosimo člane, da pokličejo na teist 040 413025.(Marinka) ali 3452420325 (Mauro).

Planinska šola

Mladinski odsek Slovenskega planinskega društva Trst, ki se aktivno ukvarja z uvajanjem mladine v spoznavanje narave in gorskega sveta, in ZSŠDJ organizirata tudi letos Planinsko šolo za osnovnošolsko mladino. Gibanje v naravi je namreč veliko več kot zgolj fizična dejavnost in rekreacija. Hoja in življenje v prosti naravi pospešuje otrokov raziskovalni čut in njegovo ustvarjalnost, širi njegovo kulturno obzorje in njegov estetski in etični čut.

Tudi letos se bomo z otroki podali na Planino pri Jezeru nad Bohinjem, in to že v ponedeljek, 26. junija. Med bivanjem na planini, ki bo trajalo vse do sobote, 1. julija 2017, se bodo udeleženci podajali na izlete različnih težavnostnih stopenj, prosti čas pa bodo izrabili za družabne igre v koči in v njeni neposredni bližini.

Informativni sestanek za starše in prilika za vpisovanje bo v petek, 16. junija, v Borovem Športnem centru na Stadionu 1. maja, Vrdelska cesta 7, ob 17.00 uri. Na razpolago je samo še nekaj mest. Za formacije pišite na naslov; mladinski@spdt.org.

Srečanja

Srečanja in druženja med planinci so zelo pogosta in občutena, saj se ob njih krepijo in tkejo nove prijateljske vezi. Izmenjava mnenj in izkušenj odpira nova vpoglede, daje novega zagona, krepi in utrjuje sodelovanje. Največ srečanj se zvrsti prav v pomladnem in zgodnjem poletnem času.

Kot že napovedano, bo v nedeljo, 11. junija 2017, v dolini Vrat 46. srečanje obmejnih planinskih društev, ki združuje člane slovenskih planinskih društev iz FJK, s Koroške in z jeseniškega območja. Tokratno srečanje organizirata PD Jesenice in PD Dovje-Mojstrana. Tržaški planinci se bodo v dolino Vrat odpeljali z avtobusom. Odhod iz Trsta, Oberdankov trg ob 6. uri, oziroma z Opčin (izpred bivšega hotela Daneu) ob 6.15.

Planinska zveza Slovenije in PD Tržič pa vabita v soboto, 17. junija | 2017, v Dom pod Storžičem na dan j posvečen rekreaciji v naravi, na Dan slovenskih planinskih doživetij 2017. Organizatorji so za priložnost pripravili vrsto pravih planinskih doživetji, za odrasle, mlade in najmlajše ter za turne kolesarje. Pohodom bo v zgodnjih popoldanskih urah sledil slovesni sprevod praporščakov ter slavnostna prireditev.

Praznika se bodo udeležili tudi tržaški planinci. Predviden je prevoz z avtobusom. Prijave sprejemamo do torka, 13. junija. Za informacije in prijavo lahko pokličete na 040 413025 (Marinka).

Nočni pohod na Slavnik

PD Hrpelje organizira v soboto, 10. junija, 22. nočni pohod na Slavnik. Odhod ob 20. uri izpred Vaškega doma Hrpelje. Od tod se bodo pohodniki podali do lovskega bivaka Pri lipi ter nadaljevali pot ob Kotlu, Jegnu, pod Grmado in se povzpeli na vrh Slavnika. Po počitku v Tumovi koči je predviden spust v Podgorje, od koder bo organiziran prevoz v Hrpelje. Nujna planska oprema in obutev, zaščita pred klopi in dežjem ter svetilka.

Tek prijateljstva

Planinska družina Benečije (PDB) je prvo soboto v juniju priredila svoj tradicionalni Tek prijateljska (na fotografiji), ki s svojo domačnostjo in prijetnostjo že vrsto let privlači ljubitelje teka iz sosednjih dolin. Dvajsetkilometrskega teka (iz Kobarida v Špeter) se je udeležilo lepo število tekačev in tekačic iz bovškega, kobariškega, beneškega, tolminskega in goričkega okoliša.

Polet udeležencem, za skoraj dvourno Športnorekreativnopremikanje, (dviganje kolen, raztezanje krakov ter ponavljajoče se delo s komolci in boki) je dajalo sveže jutro in bistra Nadiža, ki je tekače spremljala Čez celotno razdaljo proge. Na cilju, v zaselku Bernas/Vernasso, so se udeleženci preselili na plažo in se ohladili 5 skokom v Nadižo. Druženje se je nadaljevalo s pogostitvijo vseh tekačev in tekačic v prostorih multimedijskega centra Smo v Špetru.

Beneški planinci se bodo v nedeljo, 11. junija, podali v Vrata, kjer bo potekalo 46. srečanja slovenskih zamejskih planinskih društev, ki ga prirejata PD Jesenice in PD Dovje-Mojstrana. Ob tej priložnosti se bodo (ob ustreznih vremenskih razmerah) podali na Triglav. Prenočili bodo v Triglavskem domu na Kredarici. Naslednjega dne bodo sestopili v dolino Vrata, kjer se bo (od 12. ure dalje), pred Aljaževim domom pod Severno triglavsko steno, odvijal zbor vseh udeležencev in kulturni program. Na prireditvi je predviden tudi prikaz reševalne vaje, reševalcev GRS Mojstrana in GRS Jesenice.

Ob rednem in celoletnem oskrbovanju planinske postojanke »Dom na Matajure« - dežurstva članov PDB v koči pod Matajurjem potekajo vsako soboto in nedeljo (od junija do oktobra) ter vsako nedeljo (od oktobra do junija) - bo društvena dejavnost PDB v teh prihodnjih mesecih še posebno razgibana in zanimiva, saj bo društvo priredilo sledeče obiske gora: tridnevni izlet v Neapelj z vzponom na vulkan Vezuv (v sodelovanju s PD Kobarid), avtobusni izlet na Svete Višarje (romarsko srečanje »treh Slovenij«) ter planinski vzpon na Veliko planino in Veliko Babo. Dodatne informacije o delovanju PDB so na voljo na spletnem mestu: www.pdbenecije.it. (vas)

10.06.2017
Četrtkova rubrikaPlaninski svet

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

ARHIV

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.