Išči

Arhiv

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

Planinski svet - 26.04.18

Primorski dnevnik: Nov odbor SPDG | Izlet v Benečijo | 5 promil davka | Rovan novi predsednik PZS | ... Marsinski kazoni | ... 

Nov odbor SPDG

V novih časih, z novimi prijemi, a z isto požrtvovalnostjo ter ljubeznijo do gora in narave. To je bilo slišati na občnem zboru Slovenskega planinskega društva Gorica (SPDG), ki je prejšnji teden potekal v Kulturnem domu v Gorici.
Redno, sedemdeseto skupščino članov je uvedel društveni predsednik Mitja Morgut, ki je v predsedniškem poročilu predstavil trenutno sliko društvenega delovanja in se obenem zahvalil vsem ostalim društvenim akterjem (smučarski klub Brdina, goriška sekcija CAI, Osnovna organizacija zamejskih učiteljev smučanja - OOZUS, Jamarski klub Kraški krti ter Planinska družina Benečije), s katerimi SPDG tesno sodeluje tako pri načrtovanju kot tudi pri izvedbi svoje razvejane društvene dejavnosti. Morgut je še izpostavil podatek, da v društvenih vrstah število mlajših članov narašča, »kar nedvomno dokazuje, da društvo deluje v pravo smer«. Pozitiven trend, na mladinskem področju, je dodatno potrdilo tudi poročilo o članstvu: »V letu 2017 je članarino poravnalo štiriinsedemdeset mladoletnih članov. Za dodatno zavarovanje pri Planinski zvezi Slovenije pa se je odločilo pet mladoletnih članov. Ugotavljamo, da se je število otrok in najstnikov nekoliko povečalo, deloma zaradi ugodne smučarske sezone in deloma zaradi uspešne pobude imenovane Kekčeva pot
Delovanje društva so občinstvu do podrobnosti razčlenila še posamezna poročila o planinski, smučarski, kolesarski in rekreacijski dejavnosti. Sledilo je še finančno poročilo ter poročilo nadzornega odbora, ki sta potrdila, »da je društvo v dobrem finančnem stanju«. Sredstva bo še naprej namenjalo pospeševanju dejavnosti in usposabljanju društvenih kadrov.

Na občnem zboru so pozdrav goričkim planincem prinesli tudi predstavniki PD Tolmin, PD Brda, PD Nova Gorica, Planinske sekcije Kamnje, PZS, ZSSDI ter OOZUS in SK Brdina. V nadaljevanju je izhodišče razprave postalo kopičenje vse bolj obremenjujočih administracijskih obveznosti. Predpisov, ki jim mora društvo zadostiti, je veliko in pogosto »odvzemajo čas osnovni društveni dejavnosti«. Slišali smo številne očitke na račun »dušečih in težkih kolesij birokracije«, ki ustvarjajo vse bolj »neobetavne pogoje za opravljanje prostovoljskega dela«. Spregovorilo se je tudi o pomenu seminarjev, ki jih prireja Združenje slovenskih športnih društev v Italiji.

Na občnem zboru je zbor članov SPDG izvolil tudi nov društveni odbor, ki ga bodo za naslednje mandatno obdobje sestavljali sledeči društveni člani: Sara Bresciani, Roberta Burgnich, Mateja Nanut, Matevž Čotar, Martina Humar, Vanja Sossou, Cvetka Klanjšček, Igor Škorjanc, Matjaž Klemše, Mitja Morgut, Andrej Rosano, Albert Vončina, Gabrijel Zavadlav. Nadzorni odbor bodo sestavljali Vlado Klemše, Marca Lutman ter Bojan Makuc.

Sedemdeseti občni zbor SPDG se je sklenil z odlikovanjem prizadevnih planinskih delavcev. Bronasti častni znak Planinske zveze Slovenije sta, za dolgoletno in aktivno delo v društvenih vrstah SPDG, prejela društvena člana Vida Bratina in Marco Lutman. (vas)

Izlet v Benečijo

Tržaški planinci, trdno prepričani, da nam bo vreme letos naklonjeno, že načrtujemo majski izlet v Benečijo, kamor se bomo podali v nedeljo, 6. maja 2018. Tura, ki smo si jo zamislili, je zelo razgledna. Speljana je po grebenu gričevnatega sveta, ki ga omejujeta dolini rek Aborna (Alberone) in Kozica (Cosizza). Reki, obogateni z vodo številnih pritokov, se spajata pri Ažli (Azzida); nekoliko niže, pri mostu S. Quirino pa se njune vode izlivajo v Nadižo.

Planinska tura se začenja v zaselku Hlaste (Clastra) nedaleč od Škratovega. Po grebenski planinski poti se bodo pohodniki podali do cerhdce sv. Lucije (582 m) in se povzpeli na vrh sv Egidija (632 m). Med potjo jih bo spremljal pogled na mogočno goro Matajur. Povzpeli se bodo še na 987 m visoki sv. Martin, kjer stoji istoimenska cerkinca. Z vrha se odpira enkraten razgled na celoten alpski lok, v ospredju pa se bočita Matajur in Krn. Zaradi strateške lege je bila gora prizorišče bojev že leta 1848, ko so se prebivalci dolin uprli avstrijski nadvladi. V drugi svetovni vojni pa je pripadala drugi obrambni liniji. Pohod se bo zaključil v vasici Topolovo, ki se v mesecu juliju spremeni v Postajo Topolovo, v naselje umetnikov. Pot je dolga 14 km, predvideno je 5 ur hoje.

Na pohod se bomo podali z osebnimi avtomobili, na razpolago bo tudi društveni kombi. Odhod ob 6.30 iz Bazovice, pri Kalu oziroma ob 6.50 s trga v Sesljanu. Nujna je pohodniška oprema, hrana iz nahrbtnika. Za prijavo pokličite na tel. št. 3477937748 (odgovarja Mirna).

Skupina »Drugače mladi«

Izlet skupine "Drugače mladi", ki deluje v sklopu tržaškega planinskega društva, napovedan za soboto, 28. aprila, je bil iz tehničnih razlogov preložen na kasnejši datum. Nov termin bodo določili na naslednjem sestanku, ki bo kot običajno, prvi petek v mesecu, in sicer 4. maja, ob 10. uri v društveni postojanki v Boljuncu.

5 promil davka

Slovensko planinsko društvo Trst se zahvaljuje vsem, ki so ob izpolnjevanju davčnih prijav že v prejšnjih letih namenili društvu pet promil davka in se priporoča, da bi to storili tudi ob letošnji prijavi. Dovolj je v poseben obrazec vpisati davčno številko društm (80022480323) in namero potrditi s podpisom.

Rovan novi predsednik PZS

Planinska zveza Slovenije (PZS) ima novega predsednika. Dosedanjega predsednika slovenskih planincev Bojana Rotovnika je nasledil Jože Rovan. Na redni letni in volilni skupščini PZS, ki je v soboto, 21. aprila zasedala v Šoštanju je 145 delegatov planinskih društev enoglasno podprlo edinega kandidata za predsednika PZS v mandatnem obdobju 2018-2022. Jože Rovan, član in podpredsednik PD Ljubljana-Matica je že desetletja dejaven v vrstah PZS kot markacist, ter planinsko in tumokolesarski vodnik. Zaposlen je kot profesor na Ekonomski fakulteti v Ljubljani.
PZS kot zveza planinskih dmštev je bila ustanovljena 6. junija 1948 v Ljubljani in je naslednica predvojnega Slovenskega planinskega društva (SPD), ki je bilo ustanovljeno leta 1893. PZS goji planinsko izročilo, ki je del identitete in tradicije slovenske nacije: »da bi ohranili slovensko lice slovenskim goram«. Planinska organizacija šteje danes več kot 57 tisoč članov; združuje pa 287planinskih društev, klubov in postaj GRS. Zelo zgovoren je tudi podatek, da slovenske gore obišče letno okoli 1,4 milijona obiskovalcev, (vas)

Marsinski kazoni .

»Pohod mimo Marsinskih kazonov« je ime organiziranemu planinskemu dogodku, ki je prejšnjo nedeljo, na pobudo Planinske družine Benečija (PDB), potekal po pobočjih Matajurja, kjer leže številne slikovite vasice in zapuščeni planinski stanovi - »kazoni«. Sončen dan je privabil lepo število pohodnikov, ki so se zbrali pred staro mlekarno v Gornjem Marsinu. Od tu so, po planinski stezi, mimo številnih danes že zapuščenih planin, dosegli planinsko kočo »Dom na Matajure«. V koči so jih dežurni oskrbniki pogostili z okusnim kosilom. Veselo vzdušje se je nadaljevalo s petjem slovenskih pesmi.

Ostaline kamnitih pastirskih zgradb, so pomembna zapuščina sistema planinske paše na zahodnih pobočjih Matajurja. »Kazoni« so odigravali dvojno funkcijo: bili so zavetišče za živino in obenem prostor, v katerem so shranjevali seno pokošenih senožeti.

V okviru letnega društvenega programa se bodo beneški planinci v torek, 1. maja podali na Krn (2.224 m). Podrobnejše informacije in prijave na tel. 335-1445734, pdbenecije@gmail.com. (vas)

Prvomajski nočni pohod na Kokoš

Mladinski krožek Bazovica ter bazovske vaške organizacije bodo v sklopu prvomajskih praznovanj na predvečer 1. maja organizirale tradicionalni nočni pohod na Kokoš, ki je najvišji vrh v tržaški pokrajini, (674 m). V ponedeljek, 30. aprila, bo večer potekal s sledečim programom: ob 20.30 zbirno mesto za pohodnike pri kolu (cesta proti Lipici), kjer bodo zbirali prijave na pohod. Ob prijavi bo vsak udeleženec prejel priložnostno žigosano izkaznico. Kdor izkaznico že ima, dobi samo žig. Ob 20.45 sledi prižig tabornega ognja in ob 21.30 start vodenega pohoda (približno ura nezahtevne hoje). Priporočljiva je primerna obutev in obvezna svetilka. Ko pohodniki bodo prišli na vrh, bo sledil tradicionalni dvig prvomajske zastave, nato v koči še vesela družabnost (poskrbljeno bo tudi za jedačo).

Zaradi pomanjkanja prostora bomo nekatere članke v rubriki planinski svet objavili prihodnji teden. Bralce prosimo za razumevanje.

26.04.2018
Četrtkova rubrikaPlaninski svet

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

ARHIV

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.