Išči

Arhiv

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

Planinski svet - 29.11.12

Primorski dnevnik: Izlet na Lokovec; Pohod med vinogradi in oljčniki od Glinščice do Dolge krone; Izlet v neznano,...

Izlet na Lokovec

Neugodne vremenske napovedi in vlažno, megleno vreme je marsikoga odvrnilo od misli, da bi se v nedeljo, 25. novembra podal na izlet na Banjško planoto. Kljub temu pa se je manjša skupina članov Slovenskega planinskega društva iz Trsta vseeno opogumila in se z društvenim kombijem peljala do Zgornjega Lokovca. Tu so pred kratkim lepo uredili pestro in prijetno krožno pot, ki je speljana po starih kolovozih, teh res ne manjka, preko gozdov in pašnikov, mimo neštetih grap in kraških vrtač. Pohodniki so se najprej podali po vzhodnem pobočju ter se povzpeli na Lašček, na najvišji vrh Banjške planote. Tu so si privoščili krajši počitek, žal pa so bili zaradi megle prikrajšani za užitek ob čudovitem razgledu, ki ga ob lepem vremenu ponuja 1071 m visoki vrh. Pot so nato nadaljevali po južnem pobočju, ki je posejano s kmetijami. Nekateri so žal opuščene in razpadajoče, med aktivnimi pa so nekatere na novo prenovljene. Zadovoljni in obogateni, ker so spoznali naravne lepote in življenje na tem koščku sveta, ki je nam sicer zelo blizu vendar tako malo poznan, so se pohodniki vrnili domov.

Pohod med vinogradi in oljčniki od Glinščice do Dolge krone

V okviru tridnevne pobude Dolina Glinščice sprehodi sredi vonjav in okusov, v organizaciji Občine Dolina in Naravnega rezervata Doline Glinščice, prireja Slovensko planinsko društvo Trst v nedeljo, 2. decembra pohod po poteh in stezah, ki vodijo iz Boljunca do Dolge krone.
Izlet je nezahteven, primeren za vse, predvidene so približno 3 ure lagodne hoje. Po pohodu je predvidena promocijska pokušnja krajevnih proizvodov. Zbirališče ob 8.30 pri Sprejemnem centru Rezervata Doline Glinščice.

Izlet v neznano

Slovensko planinsko društvo Trst pripravlja decembrski avtobusni »Izlet v neznano«, ki je postal že prava tradicija. Pri načrtovanju izleta, se odbor običajno odloča za obisk manj poznanih a zanimivih območji, ki jih ob načrtovanju zahtevnejših izletov hote prezre. Ker je, glede na letni čas izlet krajši in nezahteven, ostaja pohodnikom vedno dovolj časa za sproščeno prijateljsko druženje in za veselo razpoloženje. Izlet s prikritim ciljem bo v nedeljo, 16. decembra. Odhod avtobusa ob 8.00 uri s trga Oberdan. Predvidene so približno 3 ure prijetne in nenaporne hoje. Pohodu bo sledilo kosilo in prijateljsko druženje. Vpisovanje do vključno torka, 11. decembra, pokličite na telefonski številki 040-220155 (Livio) ali 040 413025 (Marinka).

Martinovanje z udeležbona Vrtovčevem pohodu

Z družabnostjo ob Martinu so goriški planinci v prejšnjih desetletjih zaključevali sezono letnih izletov. Letos se je dejavnost znatno podaljšala, skoraj do decembra. Na martinovanje so se člani SPDG odpravili v nedeljo, 18. t.m., to je na nedeljo po Martinu. Ponovili so pozitivno izkušnjo iz prejšnjih let in strnili koristno s prijetnim. V dopoldanskem času so se udeležili množičnega pohoda Po Vertovčevih poteh na Ustju, popoldne pa si ogledali nekaj zgodovinskih in naravnih spomenikov na Fužinah nad Ajdovščino. Prijetna doživetja ob še kar naklonjenem vremenu, kljub neugodnim napovedim, so sklenili z družabnostjo na kmečkem turizmu. Tu so se pohodnikom pridružili še nekateri člani društva. Petnajstega pohod Po Vertovčevih poteh se je tudi letos udeležila množica pohodnikov iz cele Slovenije. Start in zaključek množične prireditve, v spomin na duhovnika in vzgojitelja Matijo Vertovca sta bila pri Ustju, pohodniki pa so na poti obiskali številne kraje, kjer je deloval Vertovec, med temi tudi Šmarje. V Šmarjah je bila osrednja proslava s priložnostnim kulturnim sporedom.

Izlet v neznano je postal izlet na Matajur

Zadnjo novembrsko nedeljo so se goriški planinci odpravili na izlet v neznano. Namesto Istre ali Notranjske, ki sta bila potencialna cilja, je avtobus odpeljal po dolini Soče in malo pred Kobaridom zavil proti Livku, izhodišču za vzpon na Babo (starodavno domače ime) oziroma Matajur. Mimo oziroma skozi zanimiva zaselka Perati in Piki so po polurni hoji prispeli v Avso, kjer se začenja označena in kar dolga pot, v spodnjem delu speljana skozi gozd, više pa preko planin. Planinci so meglo v glavnem pustili v dolini in upali, da jih do večera ne bo pralo. Spodbuden znak je bil Krn, okrog katerega ni bilo videti oblačka. Nekaj pred 13. uro so se pohodniki zbrali na vrhu Matajurja, kjer jim je občasno sicer ponagajala megla in čakali na ugoden trenutek za slikanje. Ni bilo treba dolgo čakati in že so se hitro spustili proti domu na Matajurju. Škoda, ker so prav tedaj sončni žarki pretrgali oblake in je obeležje na vrhu Matajurja posebej bleščalo. Naj kot zanimivost zapišemo, da so planinci, kljub pozni jeseni, na planinah pod Matajurjem lahko občudovali pomladni encijan (zaspanček).

Večer o izletu v Bazilikato

Udeleženci večdnevnega izleta SPDG v Bazilikato in Kalabrijo se bodo zbrali jutri, 30. t.m. ob 19.30 na prijateljskem srečanju v Števerjanu, pri Štekarju. Ogledali si bodo fotografske zapise s prijetnega potovanja in osvežili spomine na lepa doživetja. Informacije: Vlado.
 

 29.11.2012

 
SPDT-ejevci na Banjski planoti


Člani in članice goriškega SPDG na Matajurju

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

ARHIV

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.