Išči

Arhiv

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

Planinsko - alpinistične novice - 05.09.1974

Večer, Planinsko - alpinistične novice - Osrednja proslava bo v Mežici, Dobrodošli, PD Oplotnica, Inko Bajde: Izlet na Grosswenediger, Na Norveškem; E.D.:Vuzenica - Muta

8. SEPTEMBER - DAN PLANINCEV

Po vsej Sloveniji planinci v akciji

OSREDNJA PROSLAVA BO V MEŽICI

8. septembra letos praznujejo planinci svoj tradicionalni „dan planincev 1974". Vsa planinska društva bodo organizirala vzpone, pohode in kresove na svojem območju, tako da bodo po vsej Sloveniji planinci v akciji. Osrednja proslava dneva planincev bo v nedeljo, 8. septembra ob 11. uri v Mežici na Trgu 4. aprila. Ta dan bo odprta tudi razstava planinske fotografije v kulturnem domu v Mežici. Osrednji pohod za „Dan planincev 1974" bo v soboto, 7. septembra na Peci. Ker se bodo pohoda udeležili planinci iz vse Slovenije (predvidoma okrog 300 udeležencev), bo pohod v treh skupinah, z odhodi ob 8., 11. in 15. uri z zbirnega mesta v Mežici. Pohod bo še isti dan dosegel vrh Pece, prenočišče pa bo pripravljeno pri Domu na Peci, kjer bo tudi taborni ogenj in krajši kulturni program. Naslednji dan zjutraj bodo udeleženci krenili v Mežico na osrednjo slovesnost. Takoj po zaključni prireditvi bo seja glavnega odbora PZS, ki bo analizirala uspehe Dneva planincev po vsej Sloveniji.

MEŽICA

Dobrodošli

Letošnji tradicionalni slovenski shod planincev bo 7. in 8. septembra v Mežici. O njem poročamo še posebej. Predsedstvo planinskih društev Slovenije je zaupalo organizacijo planinskemu društvu Mežica. Takšne prireditve so bile na Gorenjskem, Dolenjskem in celo na Primorskem, na koroškem območju pa jih doslej še ni bilo. Prav zaradi tega, je dejal predsednik mežiškega društva Drago Vončina, je to za nas še posebej pomembno. PD Mežica šteje okrog 1.200 članov, vsa skrb je namenjena vzdrževanju planinskih postojank in opremi ter izletništvu, posebej še mladinskim vrstam, niso pa pozabili na zaščito okolja in gorskega sveta.

kw

PD Oplotnica

V okviru dneva planincev 7. in 8. septembra prireja izlet na „Peco", z udeležbo na proslavi dneva planincev v Mežici. S to objavo poziva svoje člane, naj se omenjenega izleta udeležijo v čim večjem številu.

Izlet na Grosswenediger

Poročali smo že, da PD Kozjak Maribor letos organizira izlet na Grosswenediger - Avstrija. Datum zanj je že postavljen, in sicer 28. ter 29. september. Za razliko od prvotnega načrta, da bi se na izlet odpeljali z avtobusom, so se tokrat odločili za drugo varianto - z osebnimi avtomobili. Tako so znatno znižani stroški izleta, ker prevoz krijejo  izletniki sami, plačajo pa le zavarovanje in vodništvo v višini 100,00 din. Planinci, ki bi se radi udeležili omenjene ture, lahko dobijo potrebne informacije, oz. se lahko prijavijo, vsak torek od 19. do 21. ure v Orožnovi 2, na sestankih mladinskega in alpinističnega  odseka. Prosijo, da se ineresenti zaradi lažje organizacije izleta čimprej prijavijo.

Na Norveškem

Imajo danes 11 nacionalnih parkov v kratkem pa jih bodo odprli še šest. Značilna za skandinavske nacionalne parke je predvsem stroga ohranitev prvobitne narave. Tako ne najdemo na tem območju niti cest, še manj pa hotelov in drugih turističnih objektov. S tem pa ni rečeno, da je vstop prepovedan temveč hočejo ohraniti parke takšne, kot so in da dajejo popoln užitek, kot ga daje , človeku le tako varovana narava. Prva dolžnost nacionalnega parka je, da zavaruje tipično krajino. Zato so norveški parki posejani po vsej državi.

I. Bajde

Vuzenica - Muta

Dan planincev bo planinsko društvo Vuzenica - Muta proslavilo takole:Sobota, 7. sept, 1974: pohod planincev iz osnovnih šol Vuzenica - Muta k spomeniku padlim partizanom pri kmetiji Dajnik nad Vuzenico. Odhod bo v jutranjih urah izpred osnovne šole Vuzenica. Pohod bosta vodili vodnici Leštan in Kalič. Še istega dne bo ob 16. uri zbor vseh planincev na Spodnji Muti, od koder bodo krenili na Podlipje mimo kmetije Breznik h Glavarju. Tam bodo zakurili kres, ob katerem si bodo planinci pripovedovali svoja letna doživetja ter se ob domačem prigrizku in glasbi poveselili v noč. Nedelja, 8. sept. 1974: ob 7. uri zjutraj odhod z osebnimi avtomobili z avtobusne postaje Vuzenica - Muta v smer Mežica, kjer se pridružimo centralni proslavi v Mežici. Vrhunec proslave v Mežici bo vsekakor srečanje s planinci iz vse Slovenije.

E.D.


 

05.09.1974

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

ARHIV

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.