Išči

Arhiv

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

Planinsko - alpinistične novice - 12.10.1974

Večer, Planinsko - alpinistične novice - Inko Bajde: Koroški alpinisti, V 10 urah čez severno steno Eigerja, Problem inštruktorjev alpinizma

Koroški alpinisti

V.začetku leta smo že poročali, da so razpustili Koroški alpinistični odsek in se dogovorili za delo več alpinističnih odsekov in sekcij. Kasneje se je izkazalo, da mežiška sekcija nima možnosti za delo, tako da bosta odslej ostala le dva odseka - Ravne in Črna - pa sekcija na Prevaljah. Ravenčani so z letošnjo sezono izredno zadovoljni, saj predvidevajo rekordno število vzponov. Razveseljivo pa je tudi dejstvo, da so veliko plezali v Julijcih, ki so jih sicer le redko obiskovali. Finančno vprašanje so v sodelovanju s telesnokulturno skupnostjo zadovoljivo rešili. Dne 12. in 13. oktobra bodo pričeli alpinistično šolo za začetnike na Uršlji gori, nadaljevali pa jo bodo na Okrešlju.

V 10 urah čez severno steno Eigerja

V zadnji številki (38) angleške revije Mountain lahko preberemo zanimiv zapisek o ponovitvi klasične smeri v severni steni Eigerja V rekordnem času. O tem vzponu, ki sta ga opravila Reinhold Messner in Peter Habeler, smo sicer že nekaj slišali, vendar so bili to le bežni podatki. Plezalca, ki sta pričela plezati ob 5. uri zjutraj, sta po 10 urah dosegla rob stene, nato pa čez Eigerjev ledenik sestopila še na kleine Scheideg, kamor sta prispela ob 17. uri.  V steni sta prehitela 3 naveze, ki so bile mnogo počasnejše saj  so morale kar dvakrat bivakirati. Vodja prve izmed njih si je zlomil celo nogo in so ga morali iz stene potegniti s helikopterjem. Kljub izrednemu uspehu obeh plezalcev pa razmere v steni še malo niso bile dobre. Predvsem so ju ovirali vodni slapovi in nenehno plazenje kamenja z ledom.

 Problem inštruktorjev alpinizma

postaja vse bolj pereč. Zadnja leta je bilo sicer organiziranih nekaj seminarjev za vodenje alpinističnih šol, izšlo je tudi precej vzgojne literature, toda da bi preverili znanje tistih, ki se pri nas ukvarjajo z vzgojno dejavnostjo, do tega, žal, ni nikoli prišlo. Zato koordinacijska komisija za alpinizem Jugoslavije te dni v posebni okrožnici naproša vse republiške komisije in odseke, da v čimkrajšem času odgovorijo na nekatera vprašanja. Ta so: čas in kraj opravljanja izpitov, ali bi morda kazalo organizirati še predhoden seminar, dalje ali naj bodo izpiti enotni za vso Jugoslavijo, na enem mestu in koliko bo udeležencev iz posameznih republik oz. odsekov. Na osnovi prejetih odgovorov bo mogoče sestaviti kratko analizo, ki naj bi podala realno sliko, z njo pa bodo seznanjeni vsi odseki.

I. Bajde

12.10.1974

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

ARHIV

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.