Išči

Arhiv

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

Planinsko - alpinistične novice - 13.03.1975

Večer, Planinsko - alpinistične novice - Vabila - izleti: Izlet na Ostri vrh, Vabilo na občna zbora, Odprava Kangbačen, Zeleno Pohorje, Planinska šola Maribor; Jutri na radiu: Vzgoja mladinskih vodnikov in instruktorjev; drugo: Naši rojaki planinci, Mt.Kenya, Svetleča plezalna vrv; Planinske koče in poti: Gospodična 

Planinsko - društvo Železničar Maribor priredi v nedeljo, 16. marca, IZLET NA ŽAVCARJEV VRH. Zbirališče bo m avtobusni postaji pri avtobusni številki 15; odhod bo ob 8.30., Ppvratek po dogovoru. Izlet bo vodil Drago Torej.

Izlet na Ostri vrh

V nedeljo, 16. marca, bo planinsko društvo Maribor matica priredilo enodnevni izlet na Ostri vrh, 906 m. Na avtobusni postaji se bomo zbrali ob 7.20. S koroškim avtobusom se bomo ob 7.30 odpeljali do Šturma. Po dveh urah zložne hoje ob Šturmovem potoku nas bo pot privedla na cilj, kjer bo po ogledu znamenitosti daljši počitek. Zgodaj popoldne se bomo napotili čez Kolarjev vrh, 994 m, proti Selnici. V Maribor se bomo vrnili okrog 18. ure. Izlet bo vodil F. Vogelnik.

Vabilo na občna zbora

PD Kozjak

Planinsko društvo Kozjak Maribor praznuje letos že 21 let svojega delovanja, in tako bo tokrat že enaindvajseti občni zbor. Ta bo na Tojzlovem vrhu -v planinski postojanki omenjenega društva, in sicer v nedeljo, 16. marca, ob 9. uri

Vabljeni!

I. B.

PD MARIBORSKI TISK

Planinsko društvo Mariborski tisk vabi svoje člane, da se udeležijo REDNEGA OBČNEGA ZBORA, ki bo v soboto, dne 15. marca 1975, s pričetkom ob 18. uri v prostorih družbene prehrane v novi tidcarni na Tržaški cesti 14 z običajnim dnevnim redom. Prosimo za polnoštevilno udeležbo.

Upravni odbor

TAM

Odprava na Kangbačen

Planinsko društvo TAM Maribor vabi danes, v četrtek, 13. marca, na predavanje o peti himalajski odpravi na Kangbačen. Predaval bo vodja odprave Tone Škarja, in sicer v DOMU JLA, Maribor, Kneza Koclja 9. Predavanje bo ob 17. uri za mladino (vstopnina 5 din) in ob 19.30 uri za člane (vstopnina 10 din).

I. B.

V VUZENICI IN MUTI

Zeleno Pohorje

Planinsko društvo Vuzenica - Muta prireja predavanji jutri ob 16.30. v kino dvorani Vuzenica in ob 18.30 v kinodvorani Muta. Predaval bo Mirko Šoštarič o znamenitostih Pohorja. Predavanje bo spremljal z 200 barvnimi diapozitivi. Na predavanju bo poudarek tudi temu, kako ohraniti zeleno Pohorje tudi poznejšim generacijam.

D.

Planinska šola Maribor

Danes, ob 16. uri bo v Mariboru v dvorani komunalnega zavoda za socialno zavarovanje pismeni preizkus znanja za obiskovalce planinske šole. 23. januarja se je v dvorani komunalnega zavoda za socialno zavarovanje začela planinska šola, ki jo je tretjič priredil meddruštveni odbor štajerskih planinskih društev. Lojze Kraiger, Franček Mali, Marinka Senekovič, Mirko Šoštarič in Franc Vogelnik so številnim mladim planincem - vseh prijavljencev je bilo nad 100 - predavali o vsem, kar mora vedeti planinec za varno hojo v gorah. Ob tej priložnosti je planinsko društvo Maribor matica ponovno izdalo ciklostirano gradivo, v katerem je povzeta vsa snov planinske šole.

 

JUTRI NA RADIU:


Vzgoja mladinskih vodnikov in instruktorjev

 

V redni oddaji ODMEVI Z GORA ki bo na II. programu radia Ljubljana jutri, v petek, ob 17.40, bo vodja odbora za vzgojo pri mladinski komisiji PZS Jože Melanšek govoril o problematiki s področja vzgoje mladinskih planinskih vodnikov in inštruktorjev. Ker prireja mladinska komisija pri planinski zvezi Slovenije vsako leto nekaj tečajev in seminarjev za te planinske delavce - najpogosteje jih  prireja v Vratih, na Pokljuki, Zelenici, Grohatu in Peci -  bo oddaja nedvomno zelo zanimiva prav za ta naš strokovni planinski kader.Ne nazadnje bo oddaja zanimiva tudi zato, ker bo o vzgoji vodnikov in inštruktorjev govoril prav vodja odbora za vzgojo, ki je tudi sam največkrat vodil tečaje in seminarje ter vzgojil vrsto mladinskih planinskih vodnikov in inštruktorjev.

M. C

Naši rojaki planinci


SLOVENSKO PLANINSKO DRUŠTVO V ČEDADU


V Čedadu so ustanovili novo planinsko društvo zamejskih Slovencev - imenovali so ga Beneško planinsko društvo v Čedadu. Pobudniki ustanovitve tega društva so bili člani kulturno prosvetnega društva Ivana Trinka in društva slovenskih izseljencev iz Beneške Slovenije, pri pripravah pa jim je pomagalo tudi slovensko planinsko društvo iz italijanske Gorice. Naši rojaki v Italiji, zbrani v novem planinskem društvu, želijo poleg gora v Beneški Sloveniji spoznati predvsem gore v Sloveniji. Pji uresničitvi te njihove želje jim želimo čimveč uspehov in veliko sproščenega planinskega veselja.

-mc-

Mt. Kenya

Trije južnoafriški alpifiisti - Gery Linke, Paul Anderson in John Moss - so  avgusta lani ponovili znano in zelo zahtevno smer Giff - Rutowitz čez severovzhodni steber, in to brez bivaka. Zatem so se lotili še prve ponovitve smeri Kami Ridge of Batian, ki kot most koničastih vrhov povezuje nič manj znano smer Firmi-Hicks z amfiteatrom. Smer je ocenjena s peto težavnostno stopnjo, zanjo pa so potrebovali 9 ur.

I. B.

Svetleča plezalna vrv

"Svetleča se plezalna vrv je napredek glede varnosti," pravi producent v Kemptnu. Prvo so tako opremili perlonsko  vrv "elita bernina". Njene prednosti naj bi bile predvsem, da je v sivi - skali mnogo bolj vidna kot običajna vrv, še posebno v megli, somraku  ali temi. Nadvse prav pa naj bi prišla ob reševalnih akcijah - pri iskanju pogrešanih. Žal pa nam ni znano, kako so se vrvi obnesle pri preizkusu.

I. B.
 

 

 


 

 

Gospodična

Med spodnjo Krko in Belo krajino je 40 kilometrov dolgo gorovje Gorjanci Slovenci ga poznamo zlasti iz bajk in povesti Janeza Trdine. V Gorjancih je v nadmordci višini 822 metrov vrelec pitne vode z imenom Gospodična. V njegovi bližini je dom Vinka Paderšiča, imenovan po narodnem heroju Vinku Paderšiču-Batreji, ki je bil po rodu sicer iz Tržiča v Italiji, vendar je postal organizator Osvobodilne fronte v krajih pod Gorjanci. Zaradi neposredne bližine izvira Gospodične pa seje tudi planinskega doma Vinka Paderšiča  oprijelo ime Gospodična. Planinsko društvo Novo mesto, ki dom upravlja, je dom leta 1973 in v lanski pomladi skoraj na novo zgradilo. V njem je 18 postelj v sobah in 12 skupnih ležišč, oskrbovan pa je vse leto. Najbolj znan dostop do doma je priljubljena triurna peš pot iz Novega mesta prek Žabje vasi, Hrušice in Gaberja. Do doma pa je moč priti tudi iz Metlike (4 ure), medtem ko bodo planinci na poti od Mokrega polja mimo gradov na Tolstem vrhu in mimo Hude peči uživali ob številnih kulturnozgadovindcih znamenitostih. Do doma je speljana tudi vozna cesta, in sicer s prelaza Vahta na cesti - Novo mesto-Metlika; od prelaza do Gospodične je 11 km. Od koče je ura hoje do najvišjega vrha Gorjancev - 1181 m visokega Trdinovega vrha, kjer je postavljen razgledni stolp.

M. CILENŠEK


 

 

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

ARHIV

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.