Išči

Arhiv

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

Planinsko - alpinistične novice - 14.11.1974

Večer, Planinsko - alpinistične novice - PD Fram: Predlagajo novo transverzalo; PD Mariborski tisk: Izlet v neznano; Inko Bajde: Izredna skubščina PZS, Prva ponovitev, Julijske Alpe

Predlagajo novo transverzalo

PD (Planinsko društvo) Fram je sklenilo predlagati meddruštvenemu odboru PD občine Maribor uvedbo „Dravsko-poljske planinske transverzale". Za uvedbo govore dejstva, da planinci spoznamo tudi našo nižje gorstvo, ki oklepa Dravsko polje. Predlog je, da bi ta „transverzala" potekala nekako takole:

Izhodišče iz Maribora - Kalvarija, Urban, Tojzlov vrh, preko Selnice in Ruš na Bolfenk, Mariborsko kočo, Planica - Frajhajm, Urška, Kurja vas, Trije kralji, Kebel, Oplotnica, Konjiška gora, Boč, Donačka gora, Haloze, Ptuj, Vurberk, Korena, Meljski hrib-Piramida (Maribor).  Ta transverzala bi bila celo medobčinskega merila, zato bi bilo prav, da bi se območna PD dogovorila o načinu uresničitve te ideje. Če bi bila vsa PD ali vsaj večina PD območja za uvedbo transverzale, potem je ne bo težko trasirati v podrobnostih in z vsem spremljajočim: transverzalno knjižnico, žigi, značkami in priznanji.

A.L.

Izlet v neznano

Planinsko društvo „Mariborski tisk" bo v soboto 16. novembra organiziralo planinski izlet v »NEZNANO"- Svoje člane obvešča, da je še nekaj prostih mest, zato naj se nemudoma prijavijo. Prijave sprejema tovarišica Albina Pirker Uprava ČGP Mariborski tisk. Vabljeni!

Izredna skupščina PZS

V soboto, 14. decembra bo v Kranju izredna skupščina Planinske zveze Slovenije, na kateri bodo delegati planinskih društev sklepali o odtujitvi dveh planinskih postojank. To sta dom na Šmarjetni gori in dom na Krvavcu. Poleg tega bodo razpravljali še o planinski članarini in participaciji PZS do nje, obravnavali teze za uskladitev statuta oz. društvenih pravil ter izvolili delegacijo PZS.

Prva ponovitev

Marjan Curk in Borislav Jerabek, oba člana AO Kozjak Maribor, sta se 31. 10. napotila v Kuželj, da opravita prvo ponovitev smeri, ki je bila preplezana na prvomajskem alpinističnem taboru, preverita njen opis in oceno. Čeprav na vrhu ni manjkalo snega, v steni ni bilo resnejših ovir, tako da sta vzpon zaključila v štirih urah in se oba zedinila o njegovi oceni V. Smer poteka po izraziti zajedi, po prvih plezalcih pa nosi ime „Zajeda, Marjan - Marko".

Julijske Alpe

Izšel je dolgo pričakovani planinski vodnik Julijske Alpe. PZS je prejela prvih 500 izvodov, ki so na razpolago za enkrat samo še na ekonomatu v Dvoržakovi 9. in v turistični poslovalnici Mladinske knjige Nazarjeva 3, kmalu pa ga bo mogoče dobiti tudi v ostalih knjigarnah in planinskih društvih. Priročnik je žepnega formata A 5 in odet v privlačen polivinilast ovitek.Priročnik je žepnega formata A 5 in odet v privlačen polivinilast ovitek. Obsega 330 strani, kjer je poleg splošnih navodil mogoče najti še veliko drugih, za planince nadvse pomembnih napotkov, kot so npr.: nevarnosti v gorah, oprema, izbira tur, planinske postojanke itd. Odlikuje ga preko 800 opisov pristopov na vrhove, čeprav moramo omeniti tudi določene pomanjkljivosti. Predvsem pogrešamo grebenske karte ter sem in tja morda tudi kakšno fotografijo. V glavnem pa je priročnik dobro zasnovan in le malo zaostaja za podobnim vodnikom Savinjske in kamniške Alpe, ki ga marsikdo že pozna. Avtorji, Tine Mihelič, Darinka Petkovšek in Tone Strojin, so se pri svojem delu res potrudili. Cena vodnika je 90 dinarjev.

I. Bajde
 

14.11.1974

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

ARHIV

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.