Išči

Arhiv

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

Planinsko - alpinistične novice - 18.04.1974

Večer, Planinsko - alpinistične novice - Obvestila PD: PD Prevalje; Izlet v Vuzenico in Dravče; Izlet na Olševo; Inko Bajde: AO TAM; AŠ in treningi

PD Prevalje
Prevaljsko planinsko društvo, eno najdejavnejših na Koroškem, je tudi za letos sprejelo pester program dejavnosti, učenja, zaščite narave, reševalne službe in izletov. Med drugim načrtujejo kar štiri pomembnejše izlete v naše in tuje planine. Program je izdelan tako, da bo lahko vsak planinec izbral primerno potovanje in rekreacijo zase in za svoje zmogljivosti. Junija se bodo povzpeli na Krn (2.245 m); pot bo držala čez Beljak in Celovec, ogledali si bodo tudi bolnico Franjo v Cerknem - julija se bodo odpravili na Velebit, kjer so čudoviti vzponi na Plešivico,  Gornji Zavižan (1.677 m) ter druge zanimive ture. Za avgust načrtujejo osvojitev Kanina (2.587 m) in za konec še Hochstadl v lienških Dolomitih. Med pestro izletniško dejavnostjo pa bo še vedno v prvi vrsti skrb za vzgojo in širitev planinskega podmladka.

Izlet v Vuzenico in Dravče
21. aprila 1974
Odhod ob 5.30 z vlakom do Vuzenice, nato peš k Šentjanžu nad Dravčami (ogled na novo odkritih srednjeveških fresk in Levovnikove domačije) in k Dravčbaheijevi dimnici (ogled dimnice in največjega bora na Slovenskem). Popoldan povratek v Vuzenico (ogled gotskih fresk v romansko-gotski cerkvi ter renesančnih stropnih slikarij v župniški knjižnici). Za konec ogled ruševin Pistorjevega gradu in Marije na Kamnu. Povratek z avtobusi ali večernim vlakom. 6 ur hoda, hrana iz nahrbtnika. Vodi Mirko Šoštarič.

Izlet na Olševo
Planinsko društvo Maribor MATICA vabi ljubitelje planin na prvomajski izlet, in to: Odhod iz Maribora v sredo, l. maja 1974, z rednim avtobusom ob 6.50 do Celja in nato z drugim avtobusom do Solčave. Po ogledu Solčave pojdemo do planinskega zavetišča Podolševa (1250 m), kjer bomo prenočili. Naslednjega dne, v četrtek, bo pot vodila ob Potočki zijalki (1700 m) čez vrh Olševe (1929 m) do Jakoba v Koprivni.
Planinci, ki bi se želeli vrniti, se bodo lahko od tukaj podali v Črno ter z avtobusom oz. vlakom vrnili v Maribor (ob 22.21). Drugi bomo nadaljevali pot na Jeklovino (1331 m), kjer bomo ponovno prenočili. V petek se vračamo čez Preval v dolino Topla ter v Črno in z avtobusom v večernih urah v Maribor. Udeleženci morajo biti planinsko opremljeni in imeti s seboj obmejno dovoljenje. Izlet bo vodil Milan Meden.

AO TAM
Člani alpinističnega odseka TAM Maribor so se letos udeležili tekmovanj v veleslalomu, ki sta slovensko alpinistično prvenstvo. Na Kramarjevem smuku pod Storžičem so dosegli šesto mesto med ekipami, minulo nedeljo, 7. aprila 1974, pa so,na smučarskem tekmovanju za Štuparjev memorial dosegli med ekipami celo tretje mesto. Tekmovanja se je udeležilo 9 članov. Omeniti velja še to, da so na Storžiču opravili še šest vzponov po Kramarjevi grapi (III. težavnostna stopnja in uspeli priti na 2132 m visok vrh, ki ga je v ne preveč lepem vremenu kazila gosta megla. Na Kamniškem sedlu pa sta Prelog in Cimerman pristopila na Brano (2253 m) v hudem vetru.

AŠ in treningi
Po končani centralni planinski šoli v Mariboru je AO Kozjak letos ponovno organiziral alpinistično šolo, ki je sorazmerno dobro obiskana; predavanje namreč posluša 16 slušateljev. Doslej so se zvrstila štiri predavanja, tem pa bodo v nadaljevanju sledila še tri, s katerimi se bo sklenil spomladanski del alpinistične šole. Teorija in praksa sta tesno povezani, zato so v okvir šole vključeni tudi redni treningi.  Doslej so imeli dva treninga, prvega na Skalcah pod Mariborsko kočo na Pohorju, drugega pa na Peškovih skalcah pod Poseko. Tretjega, ki je bil predviden za zadnjo soboto, je namočil dež že na začetku, zato so se morali vrniti v dolino. Namen treningov pa ni le izpolnjevanje vrzeli med prakso in teoretičnim delom predavanj, temveč tudi temeljita priprava na prvi alpinistični tabor za slušatelje šole, ki bo ob prvomajskih praznikih na Kleku pri Ogulinu.

I.Bajde



 

18.04.1974

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

ARHIV

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.