Išči

Arhiv

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

Planinsko - alpinistične novice - 25.04.1974

Večer, Planinsko - alpinistične novice - Inko Bajde: Izleta med prazniki, 17 Mladinski planinski tabor, Izlet na Boč PD Matica, Odprave, Wastl Mariner

Izleta med prazniki
V, krajšem zaporedju, pri¬reja planinsko društvo Kozjak Maribor, dva zanimiva izleta. Prvi bo od 27.4. 1974 do 28.
4. na Smrekovec, drugi, za prvomajske praznike, bo potekal od Kraljeva čez Goč do Raške.
Zbor za udeležence prvega izleta je 27. 4. ob peti uri in trideset minut, na avtobusni postaji Maribor. Sledila bo vožnja do Mozirja, nato pa z vpenjačo do doma na Golteh, od tu pa po planinski poti, poldrugo uro do doma na Smrekovcu. Povratek bo naslednjega dne, in sicer v Črno ter z avtobusom do Maribora. Izlet vodi Albert Veler, ki sprejema prijave tudi neposredno pred odhodom. Cena izleta, v katero sta všteti vožnja in prenočišče, je 70 din. Drugi izlet bo nekoliko daljši in bo trajal od 31. 4, do
maja 1974. Zbor udeležencev bo 30. 4. ob 19. uri v društvenih prostorih, Orož- nova 2, Maribor, kjer tudi sprejemajo prijave za izlet. Vodi ga Janez Herzmansky, cena je 300 din, všteti sta vožnja in prenočišče. Hrana iz nahrbtnika!

17. mladinski planinski tabor
Čeprav je določen šele za 12. maja, pa je PD Kozjak Maribor, že sestavilo in raz¬poslalo razpise, za sedemnajsti tradicionalni mladinski planinski tabor z orientacijskim tekmovanjem, ki ga kot vsako leto prireja tudi letos na Tojzlu, planinskem domu Kozjak na Kozjaku.
Zaradi lažje organizacije in potrebnih priprav, ki jih ob tako množičnih srečanjih nikoli ne manjka, organizatorj naprošajo, tiste, ki nameravajo sodelovati, naj čimprej odgovorijo na razpise in pošljejo sezname s številom udeležencev. Tekmovale bodo pionirske, mladinske in članske ekipe. Ekipa šteje 3. člane. Tekmovanje velja za prvenstvo v slovenski orientacijski ligi. Prvaki prejmejo prehodne pokale, ostali udeleženci pa priznanja in diplome. Prijave sprejema MO PD Kozjak Maribor, p.p. 162. Orožnova 2., najkasneje do 9. maja 1974.

Izlet na Boč
Datum izleta: 28. april 1974. Odhod iz Maribora ob 8,20 z vlakom do Poljčan. Povratek v Maribor - z vlakom ob 18,00. Izlet vodi Anton Vuk.
PLANINSKO DRUŠTVO MARIBOR MATICA

Odprave
Pregled nad alpinističnimi odpravami, ki v predmonsunski dobi delujejo v Himalaji, je še vedno dokaj nepopoln, kar pa ni niti čudno, saj se je samo v nepalske gore napotilo kar 21 večjih odprav. Po številu odprav gre rekord nedvomno pripisati Japoncem, ki jih imajo letos kar devet. Na Anapurno Sauth, Peak 29, Jannu, Zah. Kangčendzenga itd. Britanci imajo 4, Italijani nameravajo osvojiti Himalčuli, Nemci Anapurno II, Poljaki Kangbačen, Avstrijci pa Makalu in to Mesner s tovariši prek južne stene po “jugoslovanski smeri”. Sledi mešana avstrijsko nemška odprava na Lhoste, ter južno Korejci, katerih cilj pa ni znan. Kot zanimivost velja omeniti, da bo Nairtz, tako poročajo avstrijci, s tovariši leta 1978, poizkusil preplezati JZ steno Everesta.

Wastl Mariner
Sovjetska reševalna služba je leta 1973 počastila svetovno znanega gorskega reševalca in funkcionarja W. Marinerja in ga odlikovala s svojim najvišjim odlikovanjem, obenem pa je prejel tudi člansko značko sovjetske gorske reševalne službe. Čeprav je možakar minil že šestedeseto leto, je še vedno aktiven, obenem pa se veseli uspehov, kakršnih se le malodko. Njegove reševalne priprave se izdelujejo v licenci OEAV in so se dejansko uveljavile po vsem svetu, od Afrike do Aljaske. Njegova knjiga “Sodobna tehnika gorske reševalne službe” pa je razširjena v svetu v vseh desetih svetovnih jezikih.

I. Bajde
 

25.04.1974

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

ARHIV

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.