Išči

Arhiv

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

Planinsko - alpinistične novice - 27.02.1975

Večer, Planinsko - alpinistične novice - Stojan Saje: Tudi Velenjčani na Stolu; Slavko Bobovnik: Bo postala Ribniška koča hotel?; Inko Bajde: Turni smuk čez Pohorje, Zimskega tabora ne bo; PD Mariborski tisk: Izlet v Kumrovec in Čatež; Milan Cilenšek: Pristno planinski zbor

Tudi Velenjčani na Stolu


Letošnjega jubilejnega spominskega pohoda na Stol, ki sta ga desetič zapored organizirala občinski odbor ZB NOV Jesenice in PD Javornik - Koroška Bela, se je udeležilo več kot 2400 planincev, tabornikov, pripadnikov JLA in teritorialnih enot ter drugih občanov iz raznih krajev naše domovine. Ta pohod prirejajo organizatorji vsako leto zadnjo soboto in nedeljo v februarju v spomin na hude boje Cankarjeve čete z Nemci. Stol je najvišji vrh v Karavankah, najdaljšem slovenskem gorovju. Čeprav so videti Karavanke ob Julijcih ter Kamniških in Savinjskih Alpah kar pohlevno gorovje in bi morda kdo menil, da so za vzpon na njihove številne vrhove potrebne le močne noge in pogumno srce, pa taka trditev drži le delno - in še to le za pristope z južne strani ter seveda v normalnih vremenskih razmerah. Kljub čudovitemu vremenu je bil letošnji množični pohod trd oreh za veliko večino udeležencev. Čeprav je GRS najtežje dele poti zavarovala z vrvjo ter tudi dobro nadelala in označila celotno pot, je poledenelost - v spodnjem delu pa blato - povzročala udeležencem največ težav, zlasti pri sestopu.

68 UDELEŽENCEV IZ VELENJA

Zaradi majhne zmogljivosti koč je PD Velenje izvedlo le enodnevni izlet, in tako smo morali planinci vstati že ob drugi uri zjutraj. Kljub temu se nas je na avtobusni postaji zbralo kar 68 članov velenjskega društva. Dva avtobusa sta ob tretji uri odpeljala ne preveč zaspano družbo do Žirovnice, ali natančneje do Most.


Od tam je kolona krenila še v trdi temi v breg. Majhne lučke so se svetlikale med vejicami dreves in grmovja; to in pa le kakšna beseda je skalila spokojno naravo. Zrak je bil svež in rahel severnik je pihal od gora. Jutranja zarja je že rdečila vzhod, in ko smo stopili na jaso, se je pred nami razgrnilo pobočje Stola, odeto v belo snežno odejo.

Pred sedmo smo bili ob Valvasorjevem domu, na 1180 metrih nadmorske višine. Le kratek oddih za zajtrk ter urejanje opreme - in že smo krenili naprej. Pot smo poznali, saj so nekateri med nami šli že petič na vrh. Tudi novinci so kmalu spoznali, daje za vzpon na tako goro pozimi potrebno predvsem dovolj previdnosti in trdne volje. Smučarske palice, cepini, dereze - pa tudi navadne palice - so pomagali pri premagovanju strme in poledenele poti skozi gozd. Marsikaka stopa je prevarala - in takrat se je kdo znašel na najbolj varnih štirih (pa tudi petih) opornih točkah telesa. Pozneje, na snegu, ko je tudi strmina rahlo popustila, je šlo lažje. Med nami so bili starejši planinci in tudi otroci, a vendar niso omagali. Vsi smo smelo premagovali težave in napore z istim ciljem: povzpeti se na vrh. Velika večina je bila že pred 10. uro pri Prešernovi koči pod Malim Stolom (2193 m). Pri spominski plošči padlemu partizanu Jožu Kodru je bila ob 10. uri krajša slovesnost, ki so se je udeležili tudi nekateri udeleženci legendarnega boja pa tudi vidnejše osebnosti iz družbenopolitičnega življenja: dr. Marijan Brecelj, predsednik skupščine SRS, Tone Bole, član predsedstva SRS, in dr. Miha Potočnik, predsednik PZS.

NA VRHU

Potem smo se povzpeli še na vrh Velikega Stola (2236 m). Naš napor je bil bogato poplačan: v sončnem vremenu je bil razgled enkraten. Vrhovi naših in tujih gora so bili kot na dlani. Kar težko se je bilo spustiti zopet v dolino. Spuščali smo se po dolgem snežnem plazu, in dokler ga ni zmanjkalo, je bilo kar zabavno. Težje je bilo potem do Valvasorjevega doma in doline.

Letošnji pohod na Stol je bil že šesti zapored, ki se ga je udeležilo PD Velenje. Skupno je bilo na teh pohodih približno 250 članov društva, in če računamo, da so bili prvič le trije, je letošnja udeležba lep uspeh. Še bolj je razveseljivo, da se takih izletov udeležuje mlado in staro - najmlajša udeleženka je bila učenka 1. razreda osnovne šole, med nami pa so bili tudi 50  letniki. Največ planincev je bilo iz planinskih sekcij rudarsko-elektroenerget-skega kombinata Velenje (25) in TGO Gorenje Velenje. Devet udeležencev, ki so že petič uspešno opravili pohod, je prejelo diplome in zlate spominske značke. Vse to je porok, da bodo tudi prihodnji izleti, ki jih načrtuje PD Velenje v letošnji sezoni še devet, postali množične planinske manifestacije. Njihov namen ni le organizirana rekreacija, ampak tudi šola zdravega življenja v naravi - in ne nazadnje obujanje tradicij narodnoosvobodilnega boja.

STOJAN SAJE

Mnenje

Bo postala Ribniška koča hotel?

Snežne razmere v zadnjih nekaj letih so dvignile pomen Ribniškega Pohorja. Medtem ko so bila druga smučišča brez snega, je bila pri Ribniški koči možna vsaj kolikor toliko dobra smuka. Obenem z večjim obiskom pa se je pojavilo še mnogo drugih težav, saj koča ni bila sposobna sprejeti toliko gostov in jim dati primerno oskrbo. Ko je PD Maribor - Matica gradilo kočo, je mislilo zgolj na planince in jo temu primerno tudi opremilo. Vse večji priliv gostov pa postavlja pred upravitelja koče PD Radlje - nove probleme. Društvo ne zmore velikih vlaganj v kočo, smučišča in cesto; zato že dve leti skupaj z SO Radlje iščejo primernega partnerja, ki bi bil pripravljen prevzeti kočo v najem. Prednost pri tem dajejo planinskim društvom, ki pa so vsa v dokaj nezanesljivih denarnih razmerah. Zato so se pričeli dogovarjati z gospodarskimi organizacijami, ki se ukvarjajo z gostinstvom in turizmom. Temu pa nasprotuje planinska zveza Slovenije, ki se boji, da ne bi koča postala hotel in tako zaprta za tiste prave planince.

Med bodočimi možnimi najemniki je najzanimivejše Gozdno gospodarstvo Maribor, ki je takoj pripravljeno investirati v kočo, pripravlja pa tudi širši načrt za razvoj Ribniškega Pohorja. (GG je v torek sklenilo, da bo namenilo za adaptacijo Ribniške koče 600.000 dinarjev, razmišljajo pa tudi o gradnji depandanse pri koči). S pogodbo bi se GG Maribor tudi zavezal, da bodo planinci v koči še vnaprej deležni vseh ugodnosti, ki jim grejo. Tako lahko sedaj upravičeno upamo, da bo Ribniška koča dobila širše možnosti za turizem in obenem tudi ostala planinska postojanka v pravem pomenu besede.

 SLAVKO BOBOVNIK

Turni smuk čez Pohorje

Alpinistični odsek PD TAM Maribor obvešča, da bo v soboto, 1. in nedeljo, 2. marca turni smuk čez Pohorje. Zbirališče za udeležence bo na Ruški koči v petek, 28. februarja, v večernih urah, kjer bodo udeleženci tudi prvič prespali. Smuk bo naslednji dan potekal čez Pesek do Ribniške koče (prenočišče), naslednji dan pa čez Veliko in Malo Kopo na Kremžarjev vrh ter v Slovenj Gradec. Tisti, ki bi radi prej sestopili, lahko to storijo že z Ribniške koče, odkoder se bodo lahko spustili v Dravsko ali Mislinjsko dolino. Vabljeni!

I. B.

Izlet v Kumrovec in Čatež

Planinsko društvo Mariborski tisk priredi za Dan žena v soboto, 8. marca, avtobusni izlet v Kumrovec in Čatežke toplice. Prijavljenci se bodo ob šestih zjutraj odpeljali izpred tiskarne v Svetozarevski ulici. Po prihodu v Kumrovec si bodo ogledali spominski dom, nato pa krenili po želji, v Čatežke toplice, oziroma na grad Mokrice. Ob petnajstih bo skupno kosilo v Brežicah in zatem zabava s plesom do odhoda. V Maribor se bodo predvidoma vrnili okrog 22. ure. Cena za člane društva je 80 din, za vse druge 120 din. Prijave ob Vplačilu gornjega zneska sprejema do zasedbe avtobusa tov. Kresnik na Tržaški , 14, tel. 35-460, oziroma tov. Albina Pirker v Svetozarevski 14. Društvo prosi, da zainteresirani pohite s prijavami.


ZIMSKEGA TABORA NE BO Pisali smo že, da bo tudi letos komisija za alpinizem organizirala zimski tabor, ki naj bi bil v Krnici (vodil naj bi ga Uroš Župančič), in sicer 23. februarja do 2. marca. Vendar so tabor odpovedali, ker se je zanj prijavilo premalo kandidatov. Opozorimo pa naj na začetniški zimski tečaj, ki bo med 2. in 8. marcem pod vodstvom Toneta Sazonova; tečaj bo predvidoma na Vršiču. Prijavljenci bodo dobili še posebna obvetila.

I. B.

PD ŽELEZNIČAR MARIBOR


Pristno planinski zbor


Minulo soboto je bil v restavraciji Center v Mariboru 15. redni letni občni zbor PD Železničar iz Maribora. Na zboru je bilo blizu 300 članov od 390, kolikor jih šteje društvo, kot gostje pa so bili tudi predstavniki PD Železničar iz Beograda in Celja ter PD Maribor-Matica.

Ze 15 let vodi društvo prizadevna predsednica Vida Heric, ki je v svojem izčrpnem poročilu prikazala dejavnost in težave društva v minulem letu. Tako je društvo v minulem letu izvedlo dvanajst izletov, medtem ko so morali pet izletov črtati iz sporeda. Za letošnje leto je društvo pripravilo izredno pester spored 17 izletov. Tako se bodo člani v bližnji prihodnosti odpravili na Žavcaijev vrh (16. marca), na Kaplo (30. marca) ter na Boč (6. aprila), medtem ko bo 13. aprila
tradicionalno srečanje planincev železničarjev Zagreba, Ljubljane, Celja in Maribora - letošnje srečanje bo pripravilo na novo ustanovljeno PDŽ Celje. Za prvomajske praznike bo tudi matično društvo PDŽ priredilo turistično potovanje v Dalmacijo in Črno goro. Po volitvah novega vodstva - člani so z aplavzom ponovno izvolili za svojo predsednico Vido Heric - ter po podelitvi priznanj članom, ki so prehodili posamezne planinske poti, je znani mariborski poznavalec gora Mirko Šoštarič v daljšem predavanju prikazal zbranim blizu 150 čudovitih barvnih diapozitivov - predvsem iz Julijskih Alp. Po izboru, ki je ves čas potekal v pristno planinskem ozračju, so se planinci v ritmu domačih valčkov in polk vrteli vse do jutranjih ur.

M. CILENŠEK

 

 



 

27.02.1975

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

ARHIV

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.