Išči

Arhiv

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

Planinsko - alpinistične novice - 27.06.1974

Večer, Planinsko - alpinistične novice - V. Kojc: Šoštanjski planinci na Platak; PD matica: Izlet na Pršivec in bohinjske planine; Inko Bajde: Ponovitve; Tabor v Rokavih; Planinski izlet na Korziko; Obisk plezalnega vrtca

Šoštanjski planinci na Platak

Od 4. do 7. julija bo na Platku nad Reko XII. zlet planincev Jugoslavije, združen s proslavo 100-letnicc organiziranega planinstva v Jugoslaviji. Tega zleta, ki bo pod pokroviteljstvom predsednika SFRJ maršala Tita, se bo udeležilo tudi 42 planincev iz Šoštanja. Planinsko društvo Šoštanj se je že do sedaj s številnim zastopstvom udeleževalo vseh zveznih zletov, ki so bili v Vratih pod Triglavom, Gorskem Kotoru, Sutjeski, na Velebitu, Prokletijah in Kopaoniku ter na drugih pomembnih gorskih predelih Jugoslavije.

V. KOJC

Izlet na Pršivec in bohinjske planine

priredi PO Maribor-matica v dneh od 30. 6. do 3. 7. Odhod iz Maribora z avtobusom v nedeljo, 30. junija, ob 5. uri. Prvi dan se bodo izletniki peljali do Bohinja, si ogledali tesni Mostnice pri Hudičevih mostovih in se povzpeli do planinske koče na Vogarju (1050 m), kjer bodo prenočili. Hoje 3 do 4 ure. Drugi dan jih bo pot vodila na Pršivec (1761 m), nato preko planin Viševnik, Pri jezeru, Laz, Krstenica na Velo polje. Tu bodo prenočili v Vodnikovem domu (1817 m). Hoje 9 do 10 ur. Tretji dan bodo šli preko planine Konjščice do planinske koče na Uskovnici (1138 m). Hoje bo približno 5 ur.   Zadnji dan pa se bodo čez Zajamnike vrnili v dolino. Prihod v Maribor v večernih urah. Tura ni zahtevna. Primerna je za vsakogar, ki je vajen hoje. Prevozni stroški din 110. Izlet bo vodila Smiljana Škerjanc.

Ponovitve

Sobota in nedelja sta postregli z lepim vremenom, zato ni čudno, da je bilo povsod v stenah zelo živahno. Poleg skupnih vaj GRS gorskih reševalnih postaj širšega območja, ki so jih tokrat imeli v Štajerski Rinki, so v Planjavi in Brani, nad Kamniškim sedlom, plezali tudi alpinisti alpinističnega odseka Impol Slov. Bistrica, ki so ponovili kar lepo število smeri, med katerimi so: Centralna-Planjava, Jugova poč, smer X, ter Y prav tako v Planjavi in „Steber Brane", v Brani.

Tabor v Rokavih

Alpinistični odsek Kozjak Maribor, bo kot vsako leto tudi letos organiziral svoj redni letni alpinistični tabor, ki bo trajal od 30. t. m. do 7. 7. 1974 in sicer v Rokavih, na bivaku 2. Zbor za udeležence tabora je 30. t. m. ob 7 uri zjutraj, pred Mladinskim klubom, v Orožnovi 2., od koder se bodo z osebnimi avtomobili odpeljali v Vrata.

Planinski izlet na Korziko

Že lanskoletni, prvi takšen izlet na Korziko, je vzbudil veliko pozornost, zato je komisija za inozemni planinski turizem pri PZS sklenila, da letos od 31. avgusta do 7. septembra organizira še en podoben izlet na Korziko. V zvezi z izletom je izdelan natančen program in ga je mogoče dobiti, skupaj z informacijami, v pisarni PZS Ljubljana, Dvoržakova 9. Tu sprejemajo tudi prijave do zasedbe razpoložljivih mest (45). Izleta se lahko udeležijo člani kateregakoli planinskega društva, če se pravočasno prijavijo in plačajo stroške izleta. Ti so 650 din in 195 Ffr. Pogoj pa je zdravstvena sposobnost za takšno potovanje. Ob prijavi mora prijavljeni izpolniti prijavnico in plačati akontacijo najmanj 350 din, ostanek stroškov pa najkasneje do 25. avgusta. Omenimo naj še, da se bodo udeleženci po lastni želji opredelili za eno izmed dveh skupin: za tisto, ki se bo povzpela na Monte Cinto (2707 m) in na Monte Mufrella (2148 m), ali pa se bodo odločili za izlet v Banifato, za ogled narodnega parka in Plateau de Stagno, z avtobusom na viš. 1470 m v enega znanih zimskošportnih centrov na Korziki.

Obisk plezalnega vrtca

Izlet KZA v Avstrijo (Fingenstein), na ogled nedavno otvorjenega plezalnega vrtca, je nadvse uspel in udeleženci (40), predstavniki skoraj vseh slovenskih AO so se v nedeljo zvečer zadovoljni vrnili na svoje domove. Vodil je Uroš Župančič, ki je s svojimi nadvse zanimivimi in poučnimi komentarji izlet še bolj popestril. V Fingensteinu so nas sprejeli avstrijski alpinisti, ki so nam razkazali. res nadvse dobro urejen plezalni vrtec, v katerem ne manjka smeri od najnižje pa do najvišje tež. stopnje, da niti ne omenjamo možnosti, ki se še odpirajo. Po temeljitem ogledu in treningu, saj so nekatere naveze ponovile kar po 3 smeri, smo se poslovili in v enem naletu, iz Avstrije v Italijo, zavili še pod Viš in Montaž, kjer bodo letos pod Uroševim vodstvom taborili udeleženci alpinističnega tabora KZA. Na povratku smo se ustavili še na Belopeških jezerih, pod Mangartom in se čez Ratečki obmejni prehod nato vrnili v Ljubljano.

I. Bajde
 

27.06.1974

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

ARHIV

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.