Išči

Arhiv

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

Planinsko - alpinistične novice - 30.05.1974

Večer, Planinsko - alpinistične novice - Pohod čez Pohorje; Planinski izlet na vrh Košenjaka; Izlet na Velebit; Inko Bajde: kolesarski piknik, Razpis; Z zbora načelnikov

PLANINSKO DRUŠTVO MARIBORSKI TISK
Pohod čez Pohorje
Udeleženci pohoda se zberejo v petek, 7. junija 1974, ob 15.45 pri spodnji postaji vzpenjače. Prvi dan bodo prehodili pot do prenočišča v Ruški koči (2 uri), drugi dan pot Šumik - Roglja - Ribniška koča (9 ur), kjer bodo prenočili, in tretji dan pot Črni vrh - Kremžarjev vrh - Slovenj Gradec (5 ur).
Pohod je primeren za vse, ki so željni čistega zraka in miru. Obvezen je za tiste, ki nameravajo letos na Obir, v Kamniške Alpe, na Mangart in na Škrlatico. Zanj potrebujete dobre, uhojene čevlje, oziroma copate, če bo vreme lepo. S seboj je treba ponesti rezervno perilo in vetrovko, oz. zaščito proti dežju.
Prijave sprejema do 4. junija vodja Ernest Kresnik, ki daje tudi informacije (tel: 21-636). V ceni 90,00 din za osebo so vračunani: dvakratno prenočišče, večerja v soboto, kosilo v nedeljo in vožnja Slovenj Gradec - Maribor z avtobusom. Ostala prehrana v planinskih kočah, oziroma iz nahrbtnika.

Planinski izlet na vrh Košenjaka
Planinsko društvo Maribor matica bo priredilo v nedeljo, dne 2. junija 1974 izlet na vrh Košenjaka (1521 m).
Odhod z avtobusom z glav. kolodvora ob 7.30. Iz Dravograda bomo krenili mimo Grajske bajte (kjer si bomo ogledali razvaline starega gradu in ostanke sodnega stolpa) do razgledne planje pri Treh križih (1048 m). Nato bomo šli po Goriškem vrhu do kmeta Tratineka (kontrolni žig Poti čez Kozjak) in na vrh Košenjaka.
Sledi spust k kmetu Lonhtner (kontrolni žig) ter k privatnemu gostišču Mori (tudi kontrolni žig), kjer bo daljši počitek. V popoldanskih urah bomo krenili proti Dravogradu. Hoje bo 7-8 ur Hrana iz nahrbtnika. Izlet bo vodil Matje Svetel.
Ob slabem vremenu izlet odpade.

Izlet na Velebit
Planinsko društvo „Železničar" Maribor priredi od 8. junija do 19. junija 1974 pohod po „VELEBITSKI TRANSVERZ ALI".
K udeležbi vabimo planince, ki imajo dobro kondicijo za peš hojo in planinsko opremo. Vožnja z vlakom je prosta - brezplačna. Iz Maribora potujemo z vlakom do Reke, naprej pa z avtobusom do Gornje Klade. Od tu se bomo povzpeli na Velebit do doma na Zavižanih (1620 m), od koder se začne naš pohod do Velike Paklenice. Tu sledi spust v Zadar in povratek z vlakom preko Like v Maribor. Izlet vodi Anton Sinrajh.
Vse interesente za pohod po Velebitu vabimo na razgovor v društveno pisarno (Koroški kolodvor) v ponedeljek, dne 3. junija 1974 ob 16. uri. Pripominjamo, da je udeležba omejena.

ODBOR

Kolesarski piknik
Že petič zapovrstjo je našel mesto na koledarju planinskih akcij MO PD Kozjak Maribor. Predviden je za v nedeljo, 2. junija. Udeleženci se bodo zbrali ob 7. uri zjutraj pred glavno pošto na Slomškovem trgu v Mariboru, od koder bodo pognali svoja kolesa proti Lovrencu na Pohorju. Pečeno meso na žaru, hladno pivo in še kaj so dobrote, ki jih bodo čakale na cilju. Predviden je tudi zabavni program, lastnik najbolj posrečenega kolesa pa bo nagrajen. V primeru dežja piknik odpade in bo naslednjo nedeljo. Cena izleta je 50 din.

Razpis
Komisija mladinskih odsekov planinskih društev občine Maribor obvešča vse mladinske odseke, da so dobili od planinske zveze Hrvatske dopis, v katerem vabijo na „izlet", planincev Jugoslavije, v počastitev 100 - letnice organiziranega planinstva v SR Hrvatski, ki bo od 4. do 7. julija, v Gorskem Kotarju - Platak nad Reko. Cena za udeleženca zleta je 80,00 din; udeleženec si jo v dogovoru z društvom deli. Vsi načelniki odsekov imajo prosto vožnjo na Platak. Možnost zamenjave za načelnika je izključena. Potrebne informacije v zvezi z omenjenim zletom in program dobijo interesenti pri komisiji mladinskih odsekov PD Maribor, Orožnova 2, vsak torek od 17. do . 18. ure. Omeniti velja, da so prijave omejene, zato organizator naproša kandidate, naj nemudoma pošljejo prijave; sprejemali jih bodo do 10. junija 1974.

Z zbora načelnikov AO
V Ljubljani je bil prvi letošnji zbor načelnikov AO, ki se ga je udeležila večja večina načelnikov odsekov iz vse Slovenije. V letošnji sezoni velja omeniti tri pomembne akcije: začetniški alpinistični tečaj v Vratih - Šlajmarjeva vila, ki bo od 20. do 27. 7. 1974, vodi ga Z. Kofler, nato tabora v Martuljku, od 1. do 7. julija, in jesenski od 2. do 8. septembra v zahodnih Julijcih. Oba vodi U. Župančič. Z zadovoljstvom so sprejeli tudi novico o novi planinsko - alpinistični rubriki, ki jo poleg že ustaljene, v Delu, odslej vsak četrtek redno objavlja tudi Večer. Uroš Župančič bo vodil 16. junija izlet v Fingenschtein, Avstrija. Izleta naj bi se udeležila načelnik in še po en član iz vsakega odseka.

I. Bajde
 

30.05.1974

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

ARHIV

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.