Išči

Arhiv

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

Planinsko-alpinistične novice - 11.04.1974

Večer: 25-letnica planinskega društva - Rezultati Kramarjevega smuka - Kam za 1. maj - Zavarovalni sklad

ČRNA NA KOROŠKEM
25-Ietnica planinskega društva
Planinsko društvo v Črni na Koroškem je letos proslavilo 25-letnico obstoja. Proslavo so združili z občnim zborom, na katerem so pregledali prehojeno pot društva v 25 letih in pri tem ugotovili, da je naredilo velik korak naprej. Vzgojilo in izobrazilo je mnogo mladih planincev in razvijalo vse oblike planinskega športa.
Prvi predsednik društva Franjo Mauhler je spregovoril o razvojnih težavah in ob koncu izrazil željo, da bi planinstvo širili tako uspešno še vnaprej in se tesneje povezovali z drugimi društvi. Planinsko društvo v Črni šteje kar 700 članov. Med njimi je precej mladine in osnovnošolskih otrok. Množičnost so dosegli s pravilnim stikom z mladimo in z dobro organizacijo dela nasploh. Za mladino organizirajo daljše in krajše izlete v znane kraje in na gorska območja.
Ob 25-letnici je skupščina planinske zveze Slovenije podelila nekaterim članom priznanja za izredne zasluge. Srebni častni znak so prejeli Alojz Tomše, Franc Kramberger, Ivan Hercog in Ciril Vidrih, bronasti častni znak pa Viktor Povsod in Marija Šepul. Za dolgoletno delo v društvu so prejeli priznanja in plakete Franjo Mauhler, Ivan Vodovnik, Edo Drofelnik, Drago Škoflek, Franc Kramberger in Alojz Tomše. Za širjenje in razvoj planinskega društva so 60 članom podelili priznanja in plakete.

M.P.

Rezultati s Kramarjevega smuka
KI JE BIL 31. 3. 1974 NA PLAZU POD STORŽIČEM
Navajamo le rezultate ekip, ki so zasedle prva mesta: pionirji planinci, o. š. h. Bračiča, s časom 1.33,1; planinke, PD Tržič, s časom 1.54,8; alpinistke, AO Tržič, s časom 2.22,5; alpinisti, AO Mojstrana, s časom 3.09,3; planinci, znova PD Tržič, s časom 3.20,3. Kakšni bodo dokončni rezultati in kdo so prvaki letošnjega alpinističnega smučarskega prvenstva, pa bomo posredovali, brž ko bodo znani še rezultati s Štuparjevega memoriala.

Kam za 1. maj
Čeprav smo šele v aprilu, prvomajski prazniki niso več tako daleč, zato mnogi alpinisti in odseki že razmišljajo, kako bi proste dni kar najbolje izkoristili. Iz izkušenj vemo, da se večina alpinistov v tem času najraje odloča za kanjon Vel. Paklenice pri Starem gradu na moru, ki nudi s svojimi kratkimi stenami (v teh pa ne manjka smeri, od najnižje do najvišje težavnostne stopnje) dovolj možnosti za spomladanske priprave pred glavno sezono.
PZH letos praznuje 100-letnico ustanovitve, zato bo tudi alpinistični tabor v Paklenici, ki si je v zadnjih letih pridobil že tradicionalni naziv, prav gotovo dobro pripravljen. Tja se nameravajo napotiti alpinisti TAM, medtem ko bodo člani AO Kozjak v okviru aipinistične šole odpotovali na Klek pri Ogulinu. Ker so tudi v naših hribih razmere kar ugodne, lahko pričakujemo vzpone v Kamniškili Alpah. Južna stena Kogla, ki je navadno že zgodaj spomladi kopna gotovo ne bo samevala. Letošnja zima ni bila kdove kako darežljiva s snegom, zato niso razmere drugje nič kaj slabše in so nekatere pridne naveze že sedaj opravile prve ponovitve.

Zavarovalni sklad
Vse pogosteje se dogaja, da organizirajo posamezna PD turnosmučarske izlete v tujino, zato se v zvezi s tem pojavljajo tudi vprašanja o načinu zavarovanja. Kot je znano, pravih možnosti zavarovanja za reševanje še nimamo, vendarle je pri PZS ustanovljen poseben solidarnosti sklad, namenjen takim primerom. Vanj je treba vplačati po 10 din na osebo za vsak izlet, za najtežje kombinirane, smučarskoalpinistične ture pa 100 din. Ta denar je treba nakazati na žiro račun PZS in javiti vodjo pohoda ter število udeležencev.

I. Bajde

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

ARHIV

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.