Išči

Arhiv

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

Plezarna - 08.05.20

Tine Marenče je pripravil dva filma: o prvenstveni v Siuli Chico in za oddajo Narcise

Prvenstvena smer Krik tišine v Siuli Chico

V okviru Kranjske alpinistične odprave Peru 2004, sva Anže in Tine Marenče preplezala novo smer v JV steni Siule Chico (6100 m) v Cordilleri Huayhuash. Smer, ki sva jo zaključila na sedlu med Siulo Grande in Siulo Chico, sva posvetila prijatelju, kamniškemu Alpinistu Mateju Mošniku - Matku. Poimenovala sva jo Krik tišine – Spominska smer Mateja Mošnika (V+/6, 60-90°, 600 m).

Proti JV steni Siule Chico sva odšla skupaj z Žigom Šterom. Velik problem te stene je tudi dolg in zahteven dostop. Kar deset ur smo se izgubljali in plezali po izredno razbitem ledeniku, ki nas je pripeljal na 5400 metrov visoko ležeči ledeniški plato. Bili smo šele druga ekipa, ki je premagala zahteven ledenik in uživala v res prečudovitem gorskem okolju, amfiteatru, ki ga obkrožajo večinoma deviške stene: JV steni Siule Chico in Siule Grande, Z stena Carnicera in J stena Sarapa.

Oddaja Gorske sledi: Narcise

Na pobočjih Karavank nad Jesenicami v mesecu maju zacvetijo narcise oziroma ključavnice. Na nekaterih območjih, zlasti na tako imenovanih rovtih, zacvetijo v takšnem številu, da pobočja izgledajo belo kot pozimi. Kljub množičnosti je rastlina že od leta 1949 zavarovana, ker zaradi spremenjenega načina gospodarjenja vse bolj izginja in za to velja za ogroženo.

Narcise na Golici in njeni okolici smo leta 2009 bomo obiskali s priznano botaničarko, dr. Nado Praprotnik.

Plezarna

YouTube: Plezarna 7. maj 2020

Arhiv G-L: Gorske sledi >

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

ARHIV

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.