Išči

Arhiv

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

Plezarna - 30.04.20

Uporniška smer in Slap v Kanjavcu | Turno smučanje in Tekmovalno turno smučanje

Uporniška smer in Slap v Kanjavcu

Aleš Koželj ter Anže in Tine Marenče smo leta 2005 v solidnih zimskih razmerah opravili ponovitev smeri Slap v Kanjavcu v SZ steni Kanjavca. Smer nam je v danih razmerah postregla z vsemi oblikami zimskega plezanja.

YouTube, 30.04.2020: Uporniška smer in Slap v Kanjavcu

Oddaja Gorske sledi; Turno Smučanje in Tekmovalno turno smučanje

S turnim smučanjem se ukvarja vedno več ljubiteljev gora. Kako tudi ne, saj je to dejavnost, ki jo najlepše opišejo besedne zveze: skrivnostno jutranje poigravanje svetlobe, svež zrak in spokojna zasnežena gorska pokrajina na eni strani, na drugi strani pa lepi razgledi, toplo sonce in svobodno vijuganje po nedotaknjeni snežni odeji.
Pri nas so najboljši pogoji za turno smučanje v pomladanskih mesecih (marca, aprila in maja), ko so gore ponavadi prekrite z debelo in varno snežno odejo. Med turnimi smučarji so priljubljena skoraj vsa območja našega visokogorja in sredogorja, vseeno pa nekoliko izstopajo Karavanke in bohinjske gore.

Tekmovalno turno smučanje je zanimiva in izredno dinamična športna disciplina, ki se večinoma odvija v zasneženem gorskem okolju. V tujini, predvsem v ostalih alpskih državah, je ta šport zelo dobro razvit in tudi prepoznaven, pri nas pa je bil malo manj. To je tudi razumljivo, saj je bila prva tekma po vzoru Alpskega pokala pri nas organizirana šele leta 1996 (na Jezerskem) in leta 2002 so pri PZS ustanovili komisijo za tekmovalno turno smučanje.
Prispevek je bil posnet leta 2008.
 
YouTube, 30.04.2020: Turno Smučanje in Tekmovalno turno smučanje

Plezarna: do preklica vse odpovedano

YouTube: Plezarna 30. aprila 2020

Arhiv G-L: Gorske sledi >

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

ARHIV

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.