Išči

Arhiv

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

Primorski dnevnik - 12.05.22

Primorski dnevnik

SPDT na Kraljevo Špico

Slovensko planinsko društvo Trst organizira v soboto, 21. maja, vzpon na Kraljevo Špico/Monte re (1912 m).
Visoko nad Rabljem se dviga Kraljeva špica. Samotna kopasta gora z zelo strmimi pobočji. Ta so ponekod skalnata in razbrazdana z globokimi grapami. Povečini pa prekrita z gozdom, ruševjem in travnatimi strminami, je napisal Andrej Mašera.
Hrib se dviga nad Rabljem in je čudovit razglednik v osrčju Zahodnih Julijcev. Vzpon bomo začeli na koncu ceste, ob zapuščenem rudniku cinka in svinca. Hodili bomo po precej strmem pobočju - najprej po smrekovem gozdu in na polovici hoje se nam bo pokazal visok križ, spomenik posvečen rudarjem. Nadaljevali bomo po strmi stezi med ruševjem proti vrhu.
Ves trud pa bo poplačan na vrhu z najlepšimi razgledi okoliških gora.

Tura je delno zahtevna, premostili bomo 900 metrov višine. Skupaj bo od 5 do 6 ur hoje.
Obvezna pohodniška oprema in spoštovanje varnostnih pravil. Hrana in pijača iz nahrbtnika.

Štart ob 6. uri iz Bazovice (pri Kalu). Prevoz z osebnimi avtomobili, na razpolago je tudi društveni kombi.
Za vpis in informacije odgovarja Mauro na 3452420325.

Pomladni pohod »Drugače mladih«

Pomladni dnevi so najlepša priložnost za občudovanje razkošja, ki jo nudi narava.
To dobro vedo člani planinske skupine »drugače mladi«, ki deluje v okviru SPDT. Tokrat so se zbrali na cvetočem dvorišču pri Milanu v Prebenegu, kjer jih je gostitelj sprejel z odprtimi rokami, kavo in pecivom, zato je zbiranje trajalo malo dlje kot po navadi.
Veseli, da so spet skupaj, zbralo se jih je kar 20, so pod vodstvom Milana krenili po Poti graničarjev, nato pa navzdol, prehodili del Vertikale, se povzpeli na razgledišče nad Krogljami in se nato spustili vse do Boljunca.

Med potjo so slišali marsikaj zanimivega in za mnoge tudi novega o teh krajih, ki skrivajo bogato zgodovino. V društveni hiši v Boljuncu, so jih čakale še štiri članice. Skupaj so se okrepčali, nato pa je stekel pogovor o aktivnostih v samostojni organizaciji in o tistih zanje primernih, društvenih, ki se bodo odvijali v maju in naslednjem mesecu, saj jih bo veliko. (Dan slovenskih planincev, Srečanje zamejskih društev...)
Prav nihče ni silil domov in po opravkih, bili so nerazdružljivi, kot da jih skupaj drži neka magična moč. Planinska skupina »drugače mladi« je zares nekaj posebnega, vsi se veselijo srečanj ter skupnih pohodov in izletov. Skupaj ustvarjajo neverjetno pozitivno ozračje in prav vsak se trudi dodati kamenček v mozaik tega izjemnega vzdušja. Moderno bi rekli, da vsak »participira« v skupno dobro. Neprecenljivo. In vsakega sprejmejo v svoj krog brez obotavljanja.
Naslednje srečanje v Boljuncu s krajšim pohodom bo predvidoma spet v četrtek, 9. junija.

Primorski dnevnik, 12.05.2022

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

ARHIV

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.