Išči

Arhiv

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

Razgibajmo se - 31.12.15

ŠZL - Žiga Černe: Vabljeni na prvo rekreacijo v novem letu ...

Silvestrov pohod v Nebesa
Če nimate že drugačnih načrtov, staro leto zaključite s pohodom do zemeljskih Nebes, kot se imenuje najvišji vrh nad Šentrupertom na Dolenjskem. Domači planinci se bodo 31. decembra, do šestodva nadmorska metra visoke izletniške kmetije, s šentruperškega trga odpravili ob šestih zvečer. Pot, ki ni zahtevna vam bo v obe smeri vzela okoli štiri ure čiste hoje, na vrhu pa boste nagrajeni z nebeškim pogledom v dolino. Informacije: 041 541 077, www.pdpolet.com.

Novoletni pohod na Jasovnik
Bolj ali manj nam je Jasovnik znan kot dvocevni predor na štajerski avtocesti pri Trojanah, manj pa poznamo njegov vršni del, kjer menda domujejo tudi gamsi. Če boste imeli srečo in če boste dovolj previdni, boste morda kakšnega srečali na pohodu nanj, ki ga boste na novega leta dan začeli iz Motnika. Start bo ob devetih dopoldne, tri ure in pol trajajoč sprehod pa bo nezahteven in zato primeren tudi za družine. Informacije: 041 411 933, www.motnik.net.

Pohod trej kralof na Pouti po dolaj, pa bregaj
Po prepovedanem območju dela nekdanje meje med vzhodom in zahodom vas bodo 2. januarja vodili po Prekmurju in Porabju. Izhodišče bo ob desetih dopoldne pred gasilskim domom v Budincih, sprehodili pa se boste gor in dol ob mejnih kamnih, kjer je še pred skoraj tremi desetletji stala železna zavesa. Ustavili se boste ob kamnu, ki označuje najsevernejšo točko Slovenije, od tam pa boste obiskali Mali Triglav pri Andovcih in tamkajšnjo hišo rokodelstva. Pohod boste po malo več kot dvanajstih kilometrih z malico v Budincih, kjer vas bo čakalo tudi druženje. Informacije: 040 583 456, www.park-goricko.org.

Novoletni pohod po sejemski poti
To soboto ste povabljeni tudi na dvanajst kilometrov dolgo pot, ki so jo predniki iz Škocjana na Dolenjskem vsakodnevno prehodili, ko so razne izdelke domače obrti in kmečke pridelke nosili prodajat v Sevnico in naprej v Zasavje ali pa v Zagreb. Pohod se bo 2. januarja začel ob 9. uri na kmetiji Mehak v Gorenjih Dolah, v približno treh urah zmerne hoje pa boste šli tudi mimo zanimivega slapu, preko Babjega kolena, slišali zgodbo o zlatem teletu… Zaključek bo s toplo malico v Boštanju pri Sevnici. Informacije: 051 339 593, www.drustvo-preska.si.

Po poti Ivana Potrča in Matija Murka
Na sobotnem pohodu boste lahko spoznali tudi ptujsko kulturno pot, ki obuja spomine na pisatelja Ivana Potrča in etnologa ter slavista dr. Matija Murka. Pohod se bo po krajšem kulturnem programu začel ob 9. uri z dvorišča pred Knjižnico Ivana Potrča na Ptuju, nadaljeval pa se bo proti pisateljevi rojstni hiši v Štukih, Herbersteinovi viničariji na Mestnem Vrhu in se po dveh do treh urah zaključil pri hiši dr. Matije Murka v Drstelji. Na cilju vas bo pri Turistični kmetiji Lacko čakala topla malica. Informacije: 02 777 15 11, www.pdptuj.si.

Novoletni pohod na Šentrumar
Pred leti so si domačini iz Hočevja nad Dobrepoljem in reko Krko, v bližnjih gozdovih Šentrumarja postavili lasten gobarski dom. Ta je za sprehajalce in pohodnike odprt ob nedeljah, poti pa so označene iz smeri Hočevja, Krke in Dobrepolja. Od povsod je hoje za približno eno uro. To nedeljo pa bodo iz Hočevja, Vidma in Krke do tja vodili vodeni pohodi, vsi z začetkom ob 9. uri. V gobarskem domu vas bodo čakali z okusno hrano in dobrim razpoloženjem. Pohod ni naporen in je primeren tudi za družine z otroki. Informacije: 051 240 247, www.storovke.si.

Novoletni pohod na Kum
Najvišji vrh Zasavja in Dolenjske osvojite v nedeljo dopoldne. Startna mesta bodo odprta od 6.30 naprej, in sicer na mostu čez Savo v Trbovljah in v Hrastniku ter na Videncah, od povsod pa boste za vzpon potrebovali okoli tri ure. Vsakemu, ki prispe na vrh, postrežejo s čajem. V primeru lepega vremena, vas čaka čudovit razgled daleč naokoli. Informacije: 051 377 502, pd-kum.si.

  

Športni koledar: planinstvo

G-L, arhiv: Razgibajmo se

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

ARHIV

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.