Išči

Arhiv

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

Večer, 03.03.1977

Večer - (ŽG): Načrti in težave - F.J.: Uspelo predavanje - Inko Bajde: Za Everest *79  - Drugo:  Planinski ples;Obvestilo; Izleti: Izlet planincev Certusa; PD Maribor- matica.

Načrti in težave


LOVRENC NA POHORJU: DESET LET PLANINSTVA


4. marca 1967 so se v lovrenškem gasilskem domu sestali predstavniki planinskega društva v Rušah, lovrenški planinci in predstavniki družbenopolitičnih organizacij in ustanovili planinsko skupino ruškega društva. Za predsednika skupine je bil že tedaj izvoljen Franc Pačnik, upravnik lovrenške pošte."Članov je bilo iz leta v leto več," se spominja Franc Pačnik, pa smo se 19. aprila 1970 osamosvojili in ustanovili svoje lovrenško planinsko društvo, ki je takrat štelo nad sto članov. Zanimanje za planinstvo pa iz leta v leto raste, saj je sedaj v naše društvo vpisanih že 483 članov."
V okviru društva delujeta tudi dva mladinska odseka, eden ima sedež na lovrenški osnovni šoli.
"Polovica članstva je mlajša od 27 let, tako da je videti, da planinstvo mlade veseli. Težave imamo le s tistimi, ki končajo osemletko in gredo na srednje šole, ker z njimi nimamo več prave povezave. Težave so tudi s šolanimi kadri; premoremo le tri vodnike in enega samega mentorja, Iva Požauka. Jeseni bomo zato začeli planinsko šolo s predavanji o prvi pomoči, zgodovini planinstva in planinski organizaciji, za pomoč pa bomo zaprosili ruško društvo in zavod za spomeniško varstvo v Mariboru." Deset let planinstva v svojem kraju bodo lovrenški planinci praznovali kar skupaj z gasilci, ki slavijo letos že stoletnico obstoja. Pripravljajo tekmovanje v orientaciji, razviti so hoteli tudi prapor, pa to sedaj še ni bilo mogoče.
Čez osemdeset članov lovrenškega planinskega društva hodi po slovenski, koroški, zasavski transverzali in transverzali kurirjev in vezistov pa na izlete v Kamniške in Julijske Alpe.
"Največ pozornosti bo treba posvetiti vzgoji mladih," je dodal Franc Pačnik, ker bomo le tako prišli do potrebnih kadrov za uspešnejše delo. Planinci se vključujemo tudi v vse akcije v krajevni skupnosti, sodelujemo s sindikalnimi organizacijami pri pripravi izletov, pomagali smo kopati vodovod."
Planinci od Lovrenca vsako leto obiščejo prizorišče zadnjega boja pohorskega bataljona vse od časa, kar so tam postavili spomenik.
"Organiziramo tudi izlete za starejše člane, kjer del poti opravimo peš, drugo pa z avtobusi. Za te izlete je precejšnje zanimanje, prav tako za gobarske ture (skupaj s turističnim društvom organiziramo vsakoletno gobarsko razstavo). Društvo poleg tega skrbi za več planinskih poti, ki jih redno označujemo in čistimo. Škoda je le, da smo ostali brez planinske postojanke — edina na našem območju je pogorela že leta 1941 v prvi bitki na Pohorju."

(ZG)


Uspelo predavanje

V mladinskem klubu Griže je bilo že tretje planinsko predavanje, ki sta ga organizirala planinsko društvo Zabukovica in osnovna organizacija ZSMS Griže. Prvi predavanji sta bili o temi NOB: "Po cesti AVNOJ v Bosno" in "Po poti kurirjev in vezistov". Nad 200 pionirjev, mladincev, planincev in drugih je prisluhnilo besedi prof. Mirka Šoštariča iz Maribora.

F.J.


Kar 68 alpinistov iz štirih republik je poslalo prijave za jugoslovansko alpinistično odpravo Everest '79. Od teh mora komisija za odprave v tuja gorstva pri planinski zvezi Slovenije izbrati 40 do 45 članov za temeljito in načrtno delo pri pripravi ekspedicije. Izmed kandidatov je 55 Slovencev, po štirje alpinisti so iz Bosne in Hercegovine in Hrvatske, trije so zdravniki in dva novinarja ljubljanske televizije in iz Novega Sada.
Jugoslovanska alpinistična himalajska ekspedicija Everest '79 bo ena naših največjih odprav doslej, zato se bo potrebno priprav lotiti čimprej in temeljito.

I. BAJDE


 

03.03.1977


Planinski ples
PD Kozjak Maribor organizira letos že 22. tradicionalni planinski ples, ki bo 5. marca v hotelu Slavija s pričetkom ob 20. uri. Cena: 180 din. Vstopnice so v prodaji pri urarstvu (tov. Kališnik), Vodnikov trg 1, in pri čevljarstvu (Janez Gorišek), Ulica 10. oktobra. Dan pred plesom bodo vstopnice na voljo tudi v recepciji hotela Slavija.


Obvestilo
Članarina: PD Kozjak Maribor prosi člane, da čimprej plačajo članarino za tekoče leto. Članarino pobira poverjenik mladinskega odseka vsak torek od 19. do 20. ure v prostorih društva, Orožnova 2, oziroma Jože Kumer, prav tako v Orožnovi 2, vsak dan od 8. do 12. ali od 16. do 18. ure, razen v soboto.


Izlet planincev Certusa

V nedeljo, 6. marca, priredi planinska sekcija Certusa iz Maribora izlet za planince in neplanince na Urban, Križ in Tojzlov vrh. Odhod bo z rednim avtobusom številka 15 iz Razlagove ulice (pri mariborskem glavnem kolodvoru) ob 7.30. Hrano naj izletniki prinesejo s seboj, jedo pa lahko tudi v planinski koči.
Za povratek se bodo dogovorili na izletu. Hoje bo okoli štiri ure.
Izlet bosta vodili tovarišici Emica Stopar in Marica Mervič. Če bo slabo vreme, izlet odpade.


PD Maribor - matica priredi v nedeljo, 6. marca, izlet na OSTRI VRH, 903 m Odhod ob 7.30 s koroškim avtobusom do Šturma, od tam po zložni poti čez Vurmat mimo Namestnika na Ostri vrh. Vrnitev po dogovoru: k Šturmu ali v Selnico. Hoje bo 5—6 ur. Prihod v Maribor do 18. ure. Izlet bo vodil F. Vogelnik.



 

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave
Značke:
novosti Večer

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

ARHIV

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.