Išči

Arhiv

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

Večer, 10.02.1977

Večer - LT: Velika zagretost za obnovo koče na Loki - G.J: Kar 24 izletov - Inko Bajde: Dve ponovitvi - Drugo: Spominski pohod na stol; Obvestilo; Planinski ples; Planinsko predavanje.

Velika zagretost za obnovo koče na Loki

Lučani zlepa ne pomnijo, da bi na katerem prejšnjih letnih zborov planinskega društva našteli toliko udeležencev, kot jih je bilo to pot. Sicer velika dvorana gasilskega doma v Lučah je bila povsem napolnjena. Od začetka do konca zagreta razprava je bia v glavnem usmerjena v osrednjo akcijo — obnovo po požaru uničene planinske koče na Loki.
Ko so načeli vprašanje solidarnosti pri zbiranju finančnih in drugih sredstev, so tako planinci kot drugi krajani pokazali izredno zavzetost pomagati po svojih močeh. To sicer ni nič čudnega, kajti gre za priljubljeno in vsa leta nazaj množično obiskano planinsko postojanko, ki pa jo je, žal, upepelil požar.V Večeru smo že objavili, kako so se planinci PD Luče lotili priprav pa tudi gradnje traktorske ceste in da so jih v tej akciji krajani zgledno podprli. Polovico stroškov za to prepotrebno cesto je prispeval GLIN Nazarje, drugo pa PD Luče. Danes je cesta že speljana do koče, s tem pa je tudi odprta pot za traktorske prevoze gradbenega materiala. Planinci računajo, da jih bo obnova koče stala 2,7 milijona dinarjev, od tega bo treba zbrati za prvo fazo gradbenih del 1,2 milijona dinarjev. Gre za velik zalogaj, vendar ob takšni zagretosti ni dvoma, da bodo planinci to svojo nalogo tudi uresničili. Graditelji računajo, da si bodo veliko prihranili z brezplačnimi traktorskimi prevozi, pa tudi s prostovoljnim delom planincev ter drugih krajanov. Čedalje več je namreč ljudi, ki obljubljajo pomoč pri gradnji, bodisi v denarju ali z delom.
Na občnem zboru so se zavezali, da bodo objekt letos dvignili do strehe. V tolažbo vsem tistim, ki obiskujejo ta planinski predel, naj povemo, da bo tudi letos poskrbljeno za prenočišča in hrano.
Sedaj pa je seveda v ospredju solidarnostna akcija zbiranja denarja. Vse kaže, da je akcija dobila vseslovenski obseg in tako je tudi  prav. Med drugimi je obljubila pomoč tudi planinska zveza Slovenije, ki bo namenila del sredstev za obnovo koče iz sklada za visokogorske postojanke. Planinci bodo letos potrkali na vsaka vrata, kjer upajo, da jih bodo podprli pri gradnji nove koče na Loki.

-LT

Kar 24 izletov


V GRADIŠČU V SLOVENSKIH GORICAH SO SE SESTALI PLANINCI LENARŠKE OBČINE IN SE POMENILI O LETOŠNJI AKTIVNOSTI


Planinci lenarškega planinskega društva so imeli redni letni zbor.
Lenarško planinsko društvo sodi med najmlajše v Sloveniji. Šele štiri leta so pretekla, odkar so se sestali na ustanovnem občnem zboru, pa vendar združuje društvo danes že okrog dvesto članov. Po aktivnosti ne zaostajajo za društvi, ki imajo neprimerno daljši "staž". Morda bi kdo hudomušno pripomnil, da na tem območju ni možnosti za planinstvo, kar pa seveda ni res. Oblik dela v okviru planinske aktivnosti ne manjka, saj je osnovni namen društva privabljati ljudi v svoje vrste in jih vzgajati v duhu ljubiteljstva narave. Slovenske gorice dajejo s svojo slikovitostjo neizčrpne možnosti za uresničevanje teh idealov. Lenarški planinci so bili tvorci slovensko-goriško-pomurske transverzale, ki je speljana po najbol slikovitih krajih tega območja in povezuje njene kulturnozgodovinske in planinske točke.
Lani so pripravili in izvedli tečaj za gorske stražarje, na njem je sodelovalo 41 slušateljev. Za izpit se je prijavilo 26 slušateljev — in vsi so uspešno rešili predpisani test in postali gorski stražarji. Imeli pa so tudi več predavanj o pomenu planinstva, med drugim v Gočovi in pri Beneditku. Pripravili so tudi 24 izletov v naš prelepi slovenski planinski svet. Skupno se je teh izletov udeležilo 551 planincev in ljubiteljev narave ter naših planin z območja lenarške občine.

G. J.

Dve ponovitvi

Kljub slabim vremenskim razmeram in obilici snega v gorah so se člani alpinističnega odseka Ravne in alpinistične sekcije Prevalje ob koncu prejšnjega meseca odpravili na Raduho in opravili dva pomembna vzpona. Stanko Mihev in Franc Pušnik (AO Ravne) sta prvič pozimi preplezala steber Velike Raduhe, Rok Kolar (AS Prevalje) in Andrej Špiler (AO Ravne) pa sta opravila eno izmed prvih zimskih ponovitev smeri "desno od plat" v Mali Raduhi, ocenjeno s šesto težavnostno stopnjo.

I. B.




 

10.02.1977


Spominski pohod na Stol
Mladinski odsek PD Maribor-matica organizira prevoz udeležencev tradicionalnega pohoda na STOL. Odhod iz Maribora bo v soboto, 19. februarja, ob 3. uri zjutraj izpred spomenika Borisa Kidriča. Povratek bo istega dne ob 22. uri.
Prijave sprejema PD Maribor-matica. UI. Vita Kraigherja 2, do I5. februarja oziroma do popolne zasedbe avtobusa, in to vsak dan razen sobote od V. do 12. ter ob sredah od 16. do 18. ure. Cena za prevoz je 105 dinarjev. Hrana iz nuhrbrtnika. Obvezna oprema: dve smučarski palici, rokavice, pokrivalo, gamaše in vetrovka. Planinski čevlji naj imajo neobrahljene profilirane podplate, sicer bo organizator Miro Engelsberger prepovedal udeležbo na pohodu.


OBVESTILO
PD Impol Slovenska Bistrica obvešča obiskovalce gora, da je planinska pot skozi Bistriški Vintgar na Tri Kralje zaradi spravila lesa zaprta. Zapora poti bo trajala predvidoma do konca marca.
PLANINSKI PLES

V soboto, 12. februarja, bo v Slovenski Bistrici že dvainštirideseti tradicionalni planinski ples. Organizator plesa, PD Impol, sporoča, da so karte v prodaji pri poslovalnici Lesnine v Slovenski Bistrici, kjer je mogoče poravnati tudi letno planinsko članarino.
PLANINSKO PREDAVANJE
V torek, I5. februarja bo ob 19.30 y predavalnici visoke tehniške šole v Smetanovi ulici predaval Slavko Šikonja, udeleženec lanske slovensko-poljske odprave v Hindukuš. Ob 200 barvnih diapozitivih bo prikazal njeno dolgo pot in uspešen vzpon na NOŠA K, 7492 m.
Ob 17. uri bo isto predavanje v klubu tovarne dušika v Rušah.




 

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave
Značke:
novosti Večer

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

ARHIV

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.