Išči

Arhiv

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

Večer, 14.04.1977

Večer, Gore in ljudje - B.F.: 50 let planinskega društva v Mežici - Drugo: Od spomenika do spomenika; Planinska orientacija; Na Čebine; Na Gorjance; Na Janžev vrh; Na Šmohor; K Šmartnemu na Pohorju; V zasavje.

50 let planinskega društva v Mežici

Šestnajstega aprila bo v hotelu Peca v Mežici občni zbor planinskega društva Mežica. Ob tej priložnosti bodo počastili pomemben jubilej - 50-letnico delovanja. Častni predsednik Anton Jurhar bo orisal kroniko dela društva, izvolili bodo nov upravni odbor. V kulturnem sporedu bo nastopil moški pevski zbor Mežiških knapov.


Kočo na Grohatu, ki jo oskrbuje PD Mežica, obišče vsako leto več planincev
Sedanji predsednik mežiškega PD je Drago Vončina, ki opravlja to funkcijo že 14 let Društvo šteje več kot tisoč članov, od katerih jih je dobra tretjina mladih. Zelo aktiven je mladinski odsek, ki skrbi za vzgojo in izobraževanje mladih planincev. Vsako leto organizirajo planinsko šolo, ki se je udeleži veliko število mladih. Prirejajo številne izlete in vzdržujejo prostore nekdanje karavle na Peci. Zelo razvita je planinska dejavnost na osnovni šoli, številni učenci pa nadaljujejo delo pri planinskem društvu kot mladinski vodniki V okviru varstva narave prirejajo očiščevalne akcije po okoliških gorah - Peci, Raduhi, Uršlji gori, Smrekovcu. Društvo prireja izlete tudi za starejše člane, propagandna sekcija pa vsako leto poskrbi za zanimiva predavanja o domačih in tujih gorah. Planinsko društvo Mežica oskrbuje dom na Peci, planinsko kočo na Grohatu pod Raduho ter tri planinske postojanke v Podpeci in Koprivni. Želje: obnova postojanke na Pikovem in ureditev doma na Peci, na Grohat pa bi radi napeljali elektriko.

B. F.


Od spomenika do spomenika

V počastitev rojstnega dne maršala Tita pripravljajo PD Celje, Prebold in Vransko in koordinacijski odbor PD občine Žalec Titovo štafeto z naslovom Od spomenika do spomenika po Dobrovljah.
Posebni avtobus bo odpeljal v nedeljo, 17. aprila ob 6. uri izpred železniške postaje v Celju. Z avtobusne postaje Žalec bo avtobus odpeljal ob 6.30. Avtobus bo imel postanek še v Šempetru in Grobljah. V Letuš bo avtobus pripeljal ob 7. uri, odkoder bo krenila štafeta proti Čreti in Kokarjem.
V planinskem domu 1. pohorskega bataljona na Čreti bo krajša prireditev, odtod pa bo štafeta krenila v Kokarje. Štafetno palico bodo v Kokarjah prevzeli taborniki, planince pa bo tod čakal avtobus.
Pripravljalni odbor računa s čim večjo udeležbo svojih članov, obvezno pa se morata štafete udeležiti vsaj dva planinca-mladinca iz vsakega društva.


Planinska orientacija

Planinska društva v občini Žalec so že pričela planinsko orientacijo. Prvo letošnje tako tekmovanje so pripravili člani PD Žalec. Udeležba je bila velika. Prijavilo se je 16 pionirskih ekip, tri mladinske in tri članske ekipe. Skupno je sodelovalo v tej planinski orientaciji 110 tekmovalcev. Najbolj uspešni so bili člani PD Prebold. Njihovi mladinski in pionirski ekipi sta dosegli prvi mesti, pri mlajših članih pa so si priborili prvo mesto člani jamarskega kluba Črni galeb, med starejšimi člani pa PD Polzela.

Na Čebine

Meddruštveni odbor savinskih planinskih društev  pripravlja skupno udeležbo osrednje proslave 40-letnice KPS na Čebinah.Zbirališče planincev bo v soboto, 16. aprila, ob 13. uri pri domu borcev na Vrheh. Dostop je  možen z osebnimi avtomobili in avtobusi od ceste Trbovlje - Prebold (Latkova vas), odcep pri domačiji Jager (blizu prevala).
Vabijo planince, da se zbero v planinski opravi, s  planinskimi prapori in zastavami, da bi od doma na  Vrheh v organiziranem pohodu krenili na Čebine. Pričakujejo, da se bo proslave udeležilo najmanj po trideset članov vsakega društva.







 

14.04.1977


• Na Gorjance
PD Železničar Maribor priredi v soboto, 23., in nedeljo, 24. aprila, izlet na Gorjance - po Trdinovi poti, vključno z ogledom samostana Pleterje, gradu Otočec in Novega mesta. Odhod z glavnega kolodvora 23. aprila ob 3.50, povratek v Maribor 24. aprila ob 21.30. Prijave v društveni pisarni, Valvazorjeva 19, vsak četrtek od 17. do 19. ure. Vodil bo Albert Marzidovšek st.

• Na Janžev vrh
PD Železničar Maribor priredi v sredo, 27. aprila - na dan ustanovitve OF, izlet na Janžev vrh nad Podvelko (835 m). Odhod iz Maribora z vlakom z glavnega kolodvora ob 5.30, s kolodvora Studenci ob 5.35. Vsak udeleženec naj si kupi povratno vozovnico do Podvelke. Povratek v Maribor okoli 17. ure. Hoje bo 4 ure, hrana iz nahrbtnika; obvezna je planinska obutev. V primeru slabega vremena izleta ne bo. Vodil bo Anton Sinrajh.

• Na Šmohor
PD TAM priredi v soboto, 16. aprila, izlet na Smohor v Zasavju. Odhod z vlakom z Glavnega kolodvora ob 7. uri, povratek v Maribor ob 20.25. Peš hoje bo 4 ure. Možen izlet h koči na Kalu in domu na Mrzlici Prijave pri vseh predsednikih planinskih skupin do petka, 15. aprila.

• K Šmartnemu na Pohorju
PD Maribor matica in izletniška sekcija Certus priredita v nedeljo, 17. aprila, izlet k Šmarnemu na Pohorju. Odhod ob 8. uri z ljubljanskim avtobusom do Klopc, od tam peš zložno proti cilju. Sestop na Zgornjo Polskavo. Prihod v Maribor do 18. ure. Hoje bo 5 ur. Vodil bo F. Vogelnik.

• V Zasavje
PD Maribor matica in izletniška sekcija Certus priredita dvodnevni izlet Čemšeniška planina -Vrbe - Partizanski vrh - Reška planina - Prebold (točke Savinske in Zasavske poti, Transverzale kurirjev in vezistov, ITC). Odhod v soboto, 30. aprila, ob 5. uri z ljubljanskim avtobusom do Trojan. Hoje bo vsak dan po 6 ur. Vodil bo Tone Mervič. Prijave v društveni pisarni do 20. aprila.




 




 

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

ARHIV

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.