Išči

Arhiv

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

Večer, 14.10.1976

Večer - Inko Bajde: Združitev mariborskih alpinistov?; preplezal novo smer - Planinske koče in domovi - Izleti - Popravki.

Združitev mariborskih alpinistov?


POGOVOR Z NAČELNIKOM ALPINISTIČNEGA ODSEKA TAM MARIBOR DRAGOM KAVNIKOM


O alpinističnem odseku pri planinskem društvu TAM Maribor že dalj časa nismo pisali. Zato smo se odločili za razgovor z načelnikom odseka Dragom Kavnikom, ki že vrsto let (s krajšim premorom) vodi odsek.

DESET LET USPEŠNE PLEZARIJE

O sebi in o svojih planinskih doživetjih je Drago povedal tole:
"Doslej sem poznal le dva konjička — šolo in alpinizem. Prvega sem se letos končno znebil, drugi pa bo ostal, dokler bo dovolj volje, poguma in moči. Kljub družini - ženi in obeh otrocih, 14-mesečnem Darku in petletnem Mateju — ter službi še vedno najdem dovolj časa za gore. Kadar govorim o vzponih, navadno povem naslednje: vsak vzpon pomeni zame novo doživetje, novo spoznanje in izkušnjo, četudi ga večkrat ponovim. Težko bi se odločil, kateri izmed 126 vzponov, kolikor sem jih opravil v svoji desetletni alpinistični karieri, mi je bolj, kateri manj pri srcu — ne glede na težavnost. In če jih že moram nekaj našteti, tedaj naj bodo tile: Modec—Režek v Štajerski Rinki, smer Iva Reje v Ojstrici, Čopov steber v Triglavski severni steni, pa vzponi v Centralnih Alpah — na Grand Charmoz s prečenjem Grepona, pristopa na Mont Blanc, Monte Roso in Matterhorn, kjer sem moral tik pod vrhom obrniti zaradi poslabšanja vremena. Tudi
žena je navdušen gornik, vendar ne pleza."

2200 VZPONOV

In sedaj o odseku: če se ne motim, se približuje 15 letnemu jubileju?
"Res je. Odsek PD TAM je nastal leta 1962 - se pravi, da bo naslednje leto preteklo 15 let od njegove ustanovitve. Da je bila dejavnost vsa ta leta dobra, zgovorno priča doslej opravljenih 2200 vzponov vseh težavnosti doma in v tujini. Plezali smo skoraj v vseh naših stenah, veliko pa tudi v Centralnih Alpah in Dolomitih, en naš član se je leta 1974 udeležil celo kavkaške odprave. Od pomembnejših smeri naj omenim Aschenbrennerjevo v Travniku, večino smeri v Triglavski severni steni, Klin in Mosoraško v Veliki Paklenici, Contaminovo v Aiguile du Midi, Tour Ronde v Franciji, pa Preussovo poč in Rumeni raz v Dolomitih. V knjigi vzponov imamo zapisanih tudi veliko zimskih prvenstvenih smeri ali prvih ponovitev, kot na primer Krušičevo zajedo v Špiku. To je le nekaj utrinkov iz bogate dejavnosti odseka, h katerim pa bi prav gotovo morali dodati še sodelovanje z mladinskim odsekom in z upravnim odborom društva, z gorsko reševalno službo Maribor in seveda vsakoletno plezalno šolo, s katero skrbimo za podmladek.
15 letnico odseka želimo proslaviti s čim večjim številom zanimivih in zahtevnih vzponov doma in v tujini. To naj bi bila hkrati tudi priprava za bodočo odpravo odseka, ki si je vsi zelo želimo."
— Kakšno je vaše mnenje o združitvi mariborskih alpinistov — kar je bilo pred letom ali dvema zelo aktualno vprašanje, o katerem pa se sedaj ne govori več veliko?
"Zapleteno vprašanje, ni kaj. Moje mnenje je takšnole: Če upoštevamo, da alpinistični odsek pravzaprav že po statutu PZS pripada nekemu društvu — torej je tesno povezan z njegovim življenjem in delom, kljub mnogim morebitnim pozitivnim razlogom, ki bi silili v tako odločitev, o njej kajpada še vedno ne moremo nič več kot le razmišljati."

TEŽAVE S ČLANSKIM KADROM

- Poletna plezalna sezona je mimo; ali je bila za vaš odsek letos plodna?
"Če upoštevamo težave s članskim kadrom ob povečanem številu pripravnikov, smo letos kar dobro izplavali. Glede na to, da je pri odseku letos registriranih le 22 članov in pripravnikov skupaj z začetniki, pomeni 180 do 200 vzponov v eni sezoni, ki pravzaprav še ni končana, kar lepo število. Ponosen sem tudi na prvenstveno smer mariborska, ki sta jo pred kratkim preplezala Ivan Cverlin in Davorin Podrepšek v Zadnjiškem Ozebniku. V steni sta prebila 27 ur."
- Kako ocenjujete letošnjo odpravo v Kavkaz in kaj mislijo o njej tamovski alpinisti?
"Iskreno in brez predsodkov lahko povem  in to je tudi mnenje tovarišev iz našega odseka, da odprava zasluži vse priznanje — kot v slovenskem merilu tako tudi v Mariboru. Zadnje je za nas še kako pomembno. Namreč — led je prebit!"

INKO BAJDE


Preplezal novo smer

Tudi to se zgodi. Kolar Milan, član AO Mežica je v nedeljo 3. oktobra sam preplezal novo smer v južni steni Pece. Za dvesto metrov stene je potreboval 4 ure. Smer, ki jo je imenoval „veterni raz" vstopi 50 m desno od južnega raza in je ocenjena s V,A2 težavnostno stopnjo.

I. B.





 

14.10.1976

Planinske koče in domovi
Planinska zveza Slovenije sporoča, da so ali bodo v bližnji prihodnosti zaprli tele planinske koče in domove: Pogačnikov dom (zimska soba ne bo na razpolago); Roblekov dom (ob lepih sobotah in nedeljah bo oktobra še odprt); Valvasorjev dom (za praznike ob dnevu republike bo od 26. novembra do 1. decembra odprt); kočo pod Bogatinom; Hleviško planino (ob sobotah in nedeljah bo vso zimo odprta); Pirmatovo kočo na Javorniku (ob nedeljah bo še naprej odprta); Železničarski dom na Vogarju; Okrešelj (zaprt bo od 31. oktobra); Korošico (zaprli jo bodo 18. oktobra, ob sobotah in nedeljah bo ob lepem vremenu odprta).



PO ZAMEJSKI KOROŠKI
Enodnevni izlet PD Kozjak iz Maribora po zamejski Koroški, ki bo 24. oktobra z osebnimi avtomobili, bo vodil Francek Vogelnik. Planinci bodo obiskali Pristovški storžič ali avstrijsko Peco.v Zbor bo ob 6. uri na Slomškovem trgu v Mariboru. Prijave sprejema MO — planinski odsek PD Kozjak v torek od 19. ure dalje.

POHOD ČEZ POHORJE
Planinsko društvo Lenart in občinska konferenca ZSMS Lenart priredita v soboto in nedeljo, 16. m 17. oktobra tradicionalni pohod čez Pohorje po poteh osvoboditve. Odhod bo z avtobusom od Lenarta ob 6.45. Pohod bosta vodila Janko Ferlinc in Drago Roškarič.


Popravki

 V prejšnjih dveh planinskih rubrikah nam jo je trikrat hudo zagodel tiskarski škrat. V sestavku Savinjska pot, objavljenem 30. septembra, bi se moralo ime savinjskega "Aljaža" pravilno glasiti FRAN KOCBEK (ne Franc), meddruštveni odbor Savinjske poti pa je v prvi nakladi izdal 2000 dnevnikov te poti (in ne 200).
Še huje nam jo je zagodel škrat v sestavku Nove postojanke, objavljenem 7. oktobra. Športna dvorana v -Ljubljani, v kateri bodo Jeseničani priredili zabavno prireditev, se namreč ne imenuje Pavliha (tod nam je škrat izpustil celo vrstico besedila), temveč Tivoli. Pri akciji gradnje koče pod Špičkom pa bodo sodelovali RTV Ljubljana, Antena in Pavliha.
Bralcem (in piscu) se za neljube napake opravičujemo.






 

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave
Značke:
novosti Večer

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

ARHIV

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.