Išči

Arhiv

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

Večer, 21.10.1976

Večer, G. J.: Žičnica na Boču? - Drugo: Pomoč; Predavanje; Izlet na Uršljo goro; Srečanje; Dnevniki so na voljo.

Žičnica na Boču?


RAZGOVOR S PREDSEDNIKOM PD POLČANE JOŽETOM TEŽAKOM O PRIZADEVANJIH, DA BI BOČ POSTAL REKRACIJSKI CENTER OKOLIŠKIH OBČIN - S POMOČJO OBČINE ŠMARJE PRI JELŠAH BO DOM NA BOČU POPOLNOMA ADAPTIRAN


Na območju občine Slovenska Bistrica delujeta dve planinski društvi: Poljčane in Impol. Medtem ko ima PD Impol "patronat" nad Pohorjem, imajo Poljčančani "v zakupu" Boč. Dom na Boču so postavili poljčanski planinci, ki jim je tudi sicer treba priznati, da so med najaktivnejšimi društvi v občini. V svojih vrstah imajo nad 600 aktivnih članov; od teh je dobršna polovica mladih, ki imajo tudi svojo mladinsko sekcijo — odsek s samostojnim programom. Predsednik Jože Težak, velik planinski entuziast in "motor" društva, je povedal, da so letošnjo uspešno sezono zaključili s sobotno prireditvijo na Štatenbergu.
- Kakšen je bil vas letošnji program?
Jože Težak: "Prizadevamo si, da bi se krog ljubiteljev narave in planin čimbolj širil. Prav zaradi tega imamo v vsakoletnem programu veliko izletov zasnovanih tako, da se članstvo ob rekreaciji spoznava tudi z našo ožjo in širšo domovino. Z mladimi organiziramo mesečno vsaj en do dva izleta. Skupno pa smo jih v letošnji sezoni opravili 16." - Boč je vaše "domicilno" področje. Kakšna so prizadevanja društva, da bi njegove ugodne naravne možnosti za letni in zimski turizem bolje izkoristili?
Jože Težak: "Odkar je dom na Boču povezan z avtomobilsko, sicer makadamsko, pa dobro vzdrževano cesto s poljčanske in rogaške strani, so res dane vse možnosti, da se razvije tukaj lep letni in zimski rekreacijski center, predvsem za občane okoliških občin - Šmarja, Bistrice in Konjic. Spodnje prostore doma smo po potresu leta 1974 adaptirali. Restavracija ima zmogljivost 130 gostov. Uredili smo kuhinjo in sanitarije. Dom je odprt vse leto. Žal pa se nam je z adaptacijo zgornjih prostorov zataknilo, ker smo izčrpali ves denar. Sobe v zgornjih prostorih je potres tako poškodoval, da so neuporabne. Adaptacija bo veljala nekaj manj kot milijon dinarjev."

— Kako nameravate priti do denarja oziroma popolne obnove doma? Boste obtičali na pol poti?
Jože Težak: "Občina Šmarje pri Jelšah, kamor sodi tudi Boč s kočo, z velikim razumevanjem podpira naša prizadevanja. To je najbolj nazorno pokazala z nakazilom dela potrebnih sredstev in zagotovilom, da bo poskrbela za celotni znesek, ki je potreben za adaptacijo doma. Računam, da bo dom konec leta 1977 popolnoma prenovljen."
— Imate lepe smučarske terene, predvsem za rekreativno smučanje. Pripravili ste tudi posebno 400 m dolgo smučarsko traso. Boste postavili vlečnico?
Težak Jože: "Vprašanje je nekoliko prezgodnje, da bi bil lahko povsem konkreten. Prizadevamo si, da bi na Boču že letošnjo zimo stekla 250 do 300 m dolga vlečnica (iz R. Slatine). Dogovori so v teku.

G. J.





 

21.10.1976


Pomoč
Savinjski meddruštveni odbor Planinskih društev vabi planinska društva in posameznike, da nakažejo denarne prispevke za izgradnjo nove koče na Loki pod Raduho na tekoči račun 52810-679-84650.


 *Predavanje
V torek, 26. oktobra, ob 19.30 bo v predavalnici visoke tehniške šole v Smetanovi ulici prvo planinsko predavanje. Prof F. Vogelnik nam bo pod naslovom KAVKAŠKI SPREHODI približal naravne in pokrajinske zanimivosti in lepote bezengijskega gorskega sveta, ki gaje obiskala naša prva mariborska alpinistična odprava. Sredi prihodnjega meseca bodo alpinisti predstavili še svoje plezalne vzpone v teh divjih gorah. Predavanje bo ilustrirano z nad 200 barvnimi diapozitivi.

* Izlet na Uršljo goro

PD MARIBOR MATICA bo priredila dne 24. okt. izlet na Uršljo goro. Odhod z vlakom ob 5.30. vzpon iz Raven, povratek preko Sel v Slovenj Gradec. Prihod v Maribor ob 20.50 s koroškim vlakom. Hoje bo približno 8 ur.
V primeru slabega vremena ne bo izleta. Vodja: S. Škerjanc.

* Srečanje

Mladinski odsek Planinskega društva Maribor- matica vabi na srečanje mladih planincev, ki bo 23. oktobra ob 8.30 v dvorani Zadružnega doma v Kamnici pri Mariboru.
Na srečanju bodo podelili vodniški cepin, znake pionir planinec in znake za mladinske vodnike.

Dnevniki so na voljo

Savinjski meddruštveni odbor v Žalcu obvešča, da so Dnevniki za savinjsko planinsko pot spet na voljo. Naročila: PD Zabukovica, 63302 Griže.






Kategorije:
Novosti SLO Vse objave
Značke:
novosti Večer

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

ARHIV

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.