Išči

Arhiv

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

Večer, 24.03.1977

Večer - Inko Bajde: 60 zimslih vzponov; Dve koroški navezi; Z Grohata -  Drugo: V poljske Tatre; Izlet na vzhodno Pohorje.

60 zimskih vzponov
Koledarska zima se je iztekla, z njo pa se je iztekel Itudi čas, v katerem plezalni vzponi štejejo za zimske ture , ali prvenstvene smeri, ki pozimi še niso doživele ponovitev.
Kljub letošnjim nestanovitnim in nevarnim razmeram smo bili priča nekaterih izjemnih podvigov, o katerih smo poročali tudi v tej rubriki. Člani alpinističnega odseka Celje so s tega vidika bržkone med prvimi. To so dokazali tudi pretekli teden  tik pred iztekom koledarske zime.

Franček Knez je desetega marca sam opravil prvi zimski vzpon po grapi X v Mrzli gori. 13. marca je trojna naveza v zasedbi Čanžek, Horvat in Zupanc plezala v zahodni Ojstrici; 14. in 15. marca je bil prvenstven vzpon z enim bivakom čez šeststometrsko severno steno Planjave, ("beli greben"), ki sta ga opravila Knez in Zupanc; 16. in 17. marca je naveza Deželak—Bergant preplezala slovensko smer v Triglavu. 17. in 18. marca je bil na delu zopet Knez, ki je sam opravil dva prvenstvena vzpona, in sicer "zeleni steber" v Mrzli gori (500 m, ocena III) ter "samotno" smer v Križu (naklon snežne strmine 40 stopinj, dolžina 300 m). Piko na i pa sta postavila Knez in Zupanc v soboto, 19. marca, ko sta v desetih urah preplezala "steber Križa" (ocena V+), kar je prav tako prvi zimski vzpon v tej smeri. Poleg tega so Celjani preplezali še veliko manj  zahtevnih, vendar zanimivih smeri v Mrzli gori, Ojstrici in Dedcu.
Če dodamo še, da so alpinisti AO Celje v letošnji zimi opravili kar 60 zimskih vzponov v 25 različnih smereh, od tega 12 prvenstvenih smeri, je dodaten komentar odveč.

INKO BAJDE

• Dve koroški navezi

Milan Kolar, član alpinističnega odseka v Mežici, in Rok Kolar, član alpinistične sekcije na Prevalju, sta med 26. februarjem in 1. marcem opravila grebensko prečenje vzhodnega dela Kamniških in Savinjskih Alp. Iz Robanovega kota sta se povzpela na Ojstrico in čez Babe dosegla vrh Planjave, potem pa prečila še Brano, Turško goro in Rinko, greben Rinka—Skuta sta prečila celo ponoči. Razmere za plezanje niso bile ugodne, mnogo snega, led, megla in veter so plezalca precej ovirali, bivak pod Skuto sta tako iskala kar cele tri ure, ker ga je zakril sneg. Po vrnitvi v dolino je moral Milan Kolar poiskati zdravniško pomoč, kjer so ga zaradi resnih zmrzlin zadržali na zdravljenju.
Tudi druga koroška naveza Stanka Miheva in Janeza Žaliga, članov AO na Ravnah, je dosegla lep uspeh. Alpinista sta 6. marca prvič pozimi preplezala osrednji raz v Raduhi. Zaradi ugodnih vremenskih in snežnih razmer sta za vzpon potrebovala le štiri ure.

I. B.

• Z Grohata

Na željo koroških in štajerskih alpinistov je komisija za alpinizem pri PZS v Ljubljani organizirala tečaj za alpinistične inštruktorje. Na Grohatu pod Raduho se je zbralo 20 slušateljev iz alpinističnega odseka Impol Slovenska Bistrica, AO TAM in AO Kozjak Maribor, iz Šaleškega AO in iz AO Črna. Tečaj je vodil načelnik komisije za alpinizem Tone Sazonov.
Za razliko od dosedanjih podobnih izobraževalnih seminarjev je zadnji potekal v obliki pogovora o posameznih temah, v katerem so sodelovali vsi udeleženci tečaja. Pokazalo se je, da alpinisti dokaj dobro obvladajo teoretično znanje iz alpinistike, vendar bodo morali v prihodnje posvečati več pozornosti tudi praktičnim vajam (na primer reševanju v stenah). Izpiti naj bi bili ob koncu letošnjega leta.

I. B.




 

24.03.1977


V poljske Tatre
Alpinistični odsek planinskega društva Domžale je sklenil letos prirediti zanimiv planinsko-alpinistični izlet v poljske Tatre, ki bo trajal od 1. do 10. julija. Pri izletu bodo sodelovali poljski alpinisti iz Katowic in Zakopanov, ki bodo slovenskim alpinistom obisk vrnili meseca avgusta.
Tabor bo postavljen ob čudovitem ledeniškem jezeru MORSKIE OKO, od koder so možne lepe planinske in alpinistične ture na bližnje vrhove. V taboru bosta na voljo tudi dva gorska vodnika z vsemi potrebnimi informacijami. Cena izleta — mogoče jo je poravnati v treh obrokih — bo 1600 dinarjev.
Prijave in informacije sprejema alpinistični odsek Domžale, Krakovska 26, 61230 Domžale.


• Izlet na vzhodno Pohorje
Planinsko društvo Maribor-matka priredi skupaj s sekcijo planinskega društva Certus v nedeljo skupinski izlet na vzhodno Pohorje. Odhod bo oh 8. uri z avtobusom z glavne avtobusne postaje.
Hoja od Vrhol prek Venčesla in Jošta do Prihove bo trajala okoli štiri ure, vmes bodo počitki, hrana iz nahrbtnika. Izlet za člane in nečlane bo vodil tov. Šumljak.






 

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave
Značke:
novosti Večer

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

ARHIV

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.