Išči

Arhiv

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

Vremenski kotiček - 23.11.03

Nedeljski dnevnik: Imeli smo moker oktober

Prejšnji mesec je tu in tam po Sloveniji padlo 20 do 50 odstotkov več padavin od znanega povprečja za določene kraje. Še najbolj sta bila namočena Dolenjska in Posavje. V Ljubljani je bilo deset padavinskih dni in v njih so namerili 178 litrov padavin na kvadratni meter ali 21 odstotkov več od povprečja, izračunanega za obdobje 1971-2000. Oktober je bil sicer domala povsod nadpovprečno namočen, vendar seštevek padavin v desetih letošnjih mesecih ni dosegel povprečnih vrednosti. Drugače povedano, za dvig podtalnice je bilo padavin še vedno premalo.

Po statističnih podatkih Agencije RS za okolje je letošnje vreme prehitevalo letne čase. Že v začetku maja, torej sredi pomladi, je pritisnila poletna vročina. Temperatura zraka se je ponekod dvignila nad 30 stopinj Celzija. Temu je sledilo dolgo vroče poletje, ki pa je bilo septembra nekoliko okrnjeno, saj so bile temperature v tem mesecu, torej še vedno v poletnem času, prenizke. Po vsej državi je bil hladnejši od znanega povprečja tudi oktober. Na začetku koledarske jeseni smo dobili tudi prvi sneg, ki je oktobra bolj redek. Snežiti je začelo že 23. dne in naslednji dan so v Ljubljani namerili štiri centimetre debelo snežno odejo, ki pa se je stopila že v popoldanskih urah. Ponekod po Gorenjskem, kjer je padlo več snega, se je obdržal kar nekaj dni. Nazadnje je bilo toliko oktobrskega snega kot letos 30. oktobra 1940. Še največ oktobrskega snega je bilo v Ljubljani leta 1905, ko ga je 24. dne zapadlo 20 centimetrov. Tisto zimo je bil to dejansko edini pomembnejši sneg, kajti v Ljubljani ni bilo nobene prave snežne odeje, če izvzamemo nekaj manjših padavin v januarju.

Letošnji oktober je bil med 25 najhladnejšimi od leta 1851, odkar v Ljubljani redno beležijo vremenska dogajanja. V Ljubljani je bilo najhladneje 26. oktobra, in sicer minus 2,8 stopinje Celzija, v Ratečah na Gorenjskem pa tisti dan kar minus 10,4 stopinje. V Ljubljani so bili oktobra štirje hladni dnevi, ko je bila jutranja temperatura pod nič stopinj, v Ratečah pa je bilo kar 12 takih dni. Kljub padavinam je bilo v Ljubljani 117 ur sončnega obsevanja ali sedem ur več od dolgoletnega povprečja. Za primerjavo naj zapišemo, da so bili na Primorskem deležni 146 ur sončnega obsevanja.

23.11.2003

Uporabljane oznake: Nedeljski | vreme | Vremenski | Dnevnik

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

ARHIV

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.