Išči

Arhiv

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

Vremenski kotiček - 31.07.11

Nedeljski dnevnik: Mrzli pasji dnevi

Začetek "pasjih dni" (23. julija) nam je tako ohladil ozračje, da smo se srečali z domala zimskimi temperaturami. Še prav posebno hladno je bilo 24. julija, ko so meteorologi ugotovili, da je bil to najhladnejši julijski dan v zadnjih nekaj desetletjih. Kje je torej tista pričakovana pasja vročina? Verjetno nam tudi avgustovski dnevi ne bodo prinesli. Pasji dnevi namreč trajajo vse do 23. avgusta.

Naš Herschlov vremenski ključ nam za naslednje avgustovske dni napoveduje spremenljivo vreme, ki bo odvisno od smeri vetrov. Lepo naj bi torej bilo ob morebitnih severnih ali zahodnih, deževno pa ob južnih ali jugozahodnih vetrovih. Takšno vreme naj bi trajalo do 6. avgusta, ko bo nastopil prvi lunin krajec.

Ta nam lahko prinese obilico dežja. Z nastopom polne lune (13. dan) bo podoba vremena spet odvisna od smeri vetrov, ki bodo takrat pihali nad nami: lepo bo ob severnih in zahodnih, mokro pa ob južnih in jugozahodnih vetrovih. To torej kaže na nič kaj zanesljivo napoved. Morda nas bo še najbolj razveselil zadnji lunin krajec, ki nam bo verjetno prinesel nekaj dni lepega vremena. Verjetno se bo avgust poslovil od nas z dežjem, ki nam ga bo od 29. avgusta naprej ponujal lunin mlaj. Če bo vse tako, kot smo zapisali, potem z letošnjim poletjem verjetno ne bomo zadovoljni. Da bo poletje bolj kislo kot ne, smo v našem vremenskem kotičku napovedovali že pred meseci. Morda se še spominjate, kakšno je bilo vreme 25. julija, ko je imel god Jakob. Zanj pregovor pravi: "Na nebu megla 25. dne, hudo zimo napove." Če je bila kje megla, tega žal ne vemo. Vemo pa, da je bilo na ta dan kar lepo vreme. V tam primeru velja naslednji pregovor: "Če je Jakob lep, bo božič mrzel.«

Na zimske dni nas spominja tudi naslednji pregovor: "Če se avgusta po gorah kadi, kupi si kožuh za zimske noči."
 

Nedeljski dnevnik  31.07.2011

 

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

ARHIV

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.