Išči

Arhiv

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 13.12.1968

Delo, Šport: ... Tabor v Paklenici

Za praznične dni so se v kanjonu Velike Paklenice (Velebit) zbrali številni alpinisti iz Maribora, Ljubljane, Koroške, Reke, Splita in Zagreba. Najštevilneje so bili zastopani Mariborčani, člani AO Kozjak, ki jih je vodil Danilo Škerbinek.
V Paklenico so pripotovali že 28. novembra in takoj naslednjega dne odšli v stene. Skupno so opravili 44 plezalnih vzponov, med katerimi so tudi prvenstveni in prve ponovitve. Škerbinek in Dolinšek sta preplezala novo smer v SZ steni Čuka - Desni kamin in jo ocenila s IV mestoma V (2 uri). Drugo prvenstveno pa sta preplezala Pušnik in Lačen v Veliki Glavi. Ocena III mestoma IV (čas plezanja 2,5 ure). Med znanimi smermi so ponovili tudi Brahmovo smer (Škerbinek - Dolinšek in Pušnik - Lačen) v Anič Kuku. Skupno so v Paklenici preplezali 106 vzponov, med katerimi so tudi štirje solo vzponi Hrvatov.

V Kamniških Alpah
Za praznike je bilo posebno živahno na Korošici in na Kamniškem sedlu. Zbrali so se planinci in alpinisti od vsepovsod in ni jim zmanjkalo prijetnih tur, saj je bilo vreme kot naročeno, pa tudi sneg ni bil velika ovira. V steni Dedca nad Korošico so tri naveze preplezale »Desno smer«, s Kamniškega sedla je bil ponovljen Steber Brane, največ pa je bilo vzponov na okoliških vrhovih.
Sneg je bil za smuko odličen, za hojo pa nekoliko manj. Na južnih plateh je v glavnem trd, ali pa je že izginil, grebeni so spihani, na severnih straneh pa je pršič. Požled je le redkokje.

Konec sezone
V soboto se bodo na Ribniški koči zbrali koroški in štajerski alpinisti, da s skupnim sestankom proslave konec letošnje plezalne sezone.

Priprave na III. JAHO
UO PZS je na svoji seji soglasno potrdil predlog komisije za odprave v tuja gorstva naj bo vodja III. Jugoslovanske alpinistične odprave v Himalajo Aleš Kunaver. V odpravi naj bi sodelovalo 8 članov, deveti pa naj bi bil novinar, in sicer je bil predlagan Zoran Jerin. V kratkem bo komisija tudi razposlala razpis za kandidate odprave in prva pisma, med katerimi je prav gotovo najvažnejše za »Himalayan Society« za 16 dobrih Šerp, katere naj bi po možnosti vodil Ang Cering. Če bo namreč Nepal odprl svoje meje, bodo v letu 1969 tja prišle prav gotovo številne odprave.
Cilj III. JAHO naj bi bil ponovno Kangbačen (7902 m).

Plakete ObZTK Jesenice
Občinska zveza za telesno kulturo Jesenice je letos prvič podelila plakete jeseniškega prvoborca Jožeta Gregorčiča. Med drugim sta plakete dobila tudi Avgust Delavec (za zasluge pri razvoju alpinizma v Mojstrani) in Uroš Župančič za uspehe v alpinizmu in dolgoletno gorniško udejstvovanje.

Sprejem v AO Jesenice
V postojanki GRS na Španovem vrhu je bila mala, toda prisrčna slovesnost. Jeseniški alpinisti so v vrste svojega AO sprejeli šest mladih obetajočih pripravnikov in jih obdarovali s knjižnimi zbirkami, dobili pa so tudi diplome.

Nabiralna akcija
Na žiro račun »Sklada za reševalne stroške v tujih gorah« pri PZS (št. žiro računa 501-746-9-5/1) je bilo zopet nakazanega precej denarja posameznikov in podjetij ter PD. Stanje 5. decembra je 22.108,80.-
Na računu Akademskega planinskega društva, odprtem posebej za plačilo stroškov reševanja Barbke in Petra Ščetinin (501-620-7-72000-43300) pa se je medtem nabralo 12,649,50.-

Dan republike na Triglavu
Skupina alpinistov, članov AO Kranj, Jesenice in Martuljk je proslavila 25-letnico rojstva republike na vrhu Triglava.

SLAVJE VRH TRIGLAVA - Skupina alpinistov na vrhu Triglava.
FOTO: J. BERNARD

Udeleženci vzpona so se vzpeli skozi Kot na Staničevo kočo, za kar so potrebovali 7 ur naporne hoje. Od Pekla do zavetišča jih ji spremljala močna burja, ki je pihala tudi s hitrostjo 100 km na uro. V soboto so se v lepem vremenu odpravili na vrh. Pobočja so bila mestoma poledenela ali prekrita s kložastim snegom. Pri Malem Triglavu so morali preplezati tudi 3 m visoko kložo, na vrhu pa so naleteli na skoro povsem slepega gamsa, ki se je tam zadrževal že nekaj dni.
Ob Aljaževem stolpu so alpinisti z razvitjem zastave in majhno slovesnostjo počastili Dan republike.

  13.12.1968


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Vir: arhiv planID, priredil: G.Š.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

ARHIV

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.