Išči

Komentarji

Komentarji (in njih komentarji ) so avtorski (z registriranim imenom in priimkom).
Naj bodo konstruktivni in nežaljivi; v primeru, da ne bo tako, jih lahko delno ali povsem brišemo.

Objavljalci

Authors

Arhiv

Rok Žumer,

V razmislek...

Kaj pa, če bi odseki nehali voziti tečajnike v že tako komaj obstoječe in natrpane slapove, ter jih raje peljali v umetno narejene formacije kot npr. Mlačca?

S tem bi se izognili nepotrebni gneči, uničevanju ledu in še lastniki lednih parkov bi imeli kaj od tega. Malo je smešno, da pri množici ferajnov in vedno večjem številu tečajnikov vsak vikend nekdo okupira tistih par hladilnikov, ki jih imamo.

Malo ledne trajnosti prosim?

Igor Pavlič,

Kot zanimivost naj povem, da je v lanskem letu Slovenski gorniški klub Skala - Zveza gorniških klubov od kulturnega ministrstva za "nepredvidene dogodke" prejel več kot 20.000 evrov.

Marjan Bohnec,

Na žalost je TNP izpostavljen onesnaževanju. Za dejansko onesnaževanje skrbijo vikendaši, teh TNP ne opazi. Opazi pa navadnega državljana in če ta naredi prekršek za katerega niti ne ve da je prekršek lahko dobi kazen do 5000 €, to je pa moralno onesnaževanje.

Marjan Bradeško,

Dragi sodelavci Gore ... Ljudje, uredniki, vsi, ki se trudite z našim portalom: Želim vam sreče in zdravja, močnih nog in dobre sape, širnih razgledov in lepih opisov! Naj bo 2022 dobro leto!

Marjan Bohnec,

Res koliko se piše o novem direktorju, to da so se pa v mandatu obstoječega uvedle kazni do 5000 € za fizične osebe in to za prekršek za kakršnega marsikdo sploh ne ve da je prekršek, to pa se niti ne omenja. Rabili bi takega direktorja ki bi razumel da je TNP namenjen vsem državljanom in tudi tujim gostom in tudi žvalem in rastlinam, ne pa da se razpravlja v kateri stranki je.

Marjan Bohnec,

Če je prepisal dosedanji program in bo tako tudi delal pa zagotovo ne bo dober. Naj bi raje našli nekoga ki bi spravil TNP nazaj v meje iz leta 1981.

Igor Pavlič,

Agenda je očitno taka, da bodo bivake postavljali v neposredni bližini oskrbovanih koč, tako da bodo lahko oskrbniki zapirali vrata in okna bivakov, po potrebi napenjali zatege tudi drugače zagotavljali sprotno oskrbo, ki jo potrebuje OFIS-ov monstrum.

OFIS arhitekti,

Zaradi večih dogodkov, ki so kazali na to, da za bivak po odstopu dotedanjega oskrbnika ni primerno poskrbljeno (razbito steklo, odprta vrata v zimskem času, potrgane zatege) smo se več mesecev angažirali in se trudili najti rešitev za zagotavljanje primerne oskrbe bivaka na Kaninu. Ker trud žal ni bil uspešen, smo se skupaj s Planinsko zvezo Slovenije odločili, da se bivak demontira (proces demontaže viden s fotografij g. Rota), prepelje v dolino, se na njem sanira škoda, ki je bila povzročena zaradi slabega vzdrževanja in se ga namesti na drugo lokacijo, kjer bo zagotovljena primerna sprotna oskrba, ki jo vsak visokogorski bivak potrebuje. Na dan 21.12. je bivak dokončno razstavljen in pripravljen na prevoz v dolino. Upamo, da se tudi situacija glede oskrbe koče Petra Skalarja na Kaninu vključno z zemljiščem okrog nje, kjer je bil nameščen bivak čimprej razreši pozitivno, ter se v sodelovanju z novim oskrbnikom zimsko sobo na Kaninu v prihodnosti znova vzpostavi.

Marjan Bohnec,

Tipično, 36 NVO se dvigne za zaščito službe enega. Verjetno pa bo novi direktor enako slab kot je bil dosedanji.

Nihče se pa ne vpraša a Slovenci res rabimo TNP v obsegu kot je sedaj, smiselen bi bil v obsegu kot je bil do leta 1981. Predvsem pa ne rabimo tak TNP ki vedno bolj omejuje ljudem ustavno zagotovljen dostop v imenu raznih ptičev, pri tem pa vikendašev ki res onesnažujejo okolje sploh ne opazi. Bojim se da je vsa ta logika preveč podrejena interesu služb v TNP in mogoče soodvisnih organizacij.

Darko Podkoritnik,

Urad, ki ga ni, je prejel 35.000 €. Planinska zveza Slovenije za svoj mladinski program 22 tisoč evrov, podobno gasilci. Prebrati je treba malo več kot naslovno vrstico

Luka Logar,

Smisel te objave na portalu Gore in Ljudje pa je?

Iztok Snoj,

Kaj naj dodam k dosedanjim komentarjem, ko avtorji točno vedo, za kaj gre? Morda še to. Da ne bomo imeli že kaj kmalu rezervat za 'divjega' človeka, takega neuklonljivega in svobodnega duha. Tako je že bilo v preteklosti in bog ne daj, da bo tudi v prihodnosti. Saj bi moral preživeti v gorah.

Bojan Tursic,

Če bi bila samo Pokljuka. Tudi nad Blatom se rije vsepovprek...

Dušan Blažin,

Divjad bo zaščitena pred obiskovalci ne pa pred gozdarskimi stroji ,ki rijejo po Pokljuki in uničujejo podrast. Za čim večji zaslužek so očitno dovoljena vsa sredstva, podlubniki pa so dober izgovor za to. RKC bo zaslužila z lesom ,TNP ali država pa z globami.

Marjan Bohnec,

Divji petelin je tič, ki je priročen izgovor drugi vrsti tičev brez perja ki ne marajo da bi pohodniki hodili po "njihovem" teritoriju. Na sliki zgoraj sta kolesarja, ki o groza, kolesarita med idiličnimi planšarskimi kočami, te koče pa so v resnici vikendi. Vikendaši so ena od zvrsti teh tičev brez perja, neopazni s strani TNP-ja, imajo kluče od ramp na cestah in neprimerne greznice ob teh kočicah, ki zares onesnažujejo gorsko okolje.

So še taki tiči z puškami ki streljajo pernate tiče.

Pa tudi tičem iz TNP-ja prav pride če se omastijo z kakšno kaznijo nepravemu tiču pohodniku, globe niso samo 500 € ampak so od 500 do 5000 €

Igor Pavlič,

Še sreča je, da teh postojank ne zahtevajo nazaj kot je Cerkev gozdove in še marsikaj.

Marjan Bohnec,

počasi bodo v TNP-ju samo še živali, vikendaši in TNP-jevci

Janez Javoršek,

Najprej sem vzel v roke tržiško - slovenski slovar, kasneje še nemško - slovenskega. Zdaj vem, očitno sta plezala nad Martuljkom!? Za bodočnost slovenščine bi bile slike ravno dovolj.

Tomaž Jeras,

Večino je povedal že Iztok, jaz pa dodajam to, da medvedi ne rjovijo po naših (in sosednjih) hribih.

Pač pa jeseni to delajo jeleni, zvokom se reče "rukanje" in niso preveč prijetni za poslušanje, če nisi ravno košuta. Gre pa za paritvene klice.

Uredništvo G-L,

Iztok Rutar: Ja lepo ane? Čestitam za ponovitev (predvidevam da) lepe smeri v divjem ambientu. S pametovanjem o tistem kar teorija imenuje 'priprava na turo' si bom že na začetku prislužil status dežurnega kavč pametnjakoviča, ki raje pametuje po kanalih vzporedne resničnosti kot več pleza po 3-dimenzionalni realnosti. Sprejmem, kaj pa naj. Ja, negotovost in stop v neznano je tudi pomemben del alpinizma, If you don't go, you don't have a story, je imel na prelomu tisočletja slogan slovenski proizvajalec goretex-ov Mediterianian motion in iz tega izvirajoči junaški epi so tudi sestavni del piva po uradnem delu sestankov odsekov kot tudi bridki del piva istega proizvajalca na sedminah po tem ko so mutirali v žaloigre. Dejmo raje o nečem drugem, vemo da imajo debate o svedrovcih že vsaj sivo brado in lase, če niso celo že plešaste pa mi deluje, da so na vidiku še nova, zaenkrat nam nepoznana spoznanja. Gotovo se bodo komu razodela tudi ob spoznanju o razliki med Nad Šitom glavo in Srednjo Zadnjo Lastavico, mogoče z ob šanku zamolčanim vmesnim pomenkom z operaterjem na 112 v Palmanovi in še čem. Utrinki so lepa zadeva, so vedeli že stari Grki, ni se pa za znašati samo nanje. It's easy, it's fun, dokler je fajn in dokler imamo še ustrezno voltažo v naših sto in še nekaj kvadratnih centimetrih prenosne mobilne inteligence in minimalni signal.

Aja, v prispevku omenjani hrib nosi tako kot vasica na začetku doline (tudi) slovensko ime tako da trije vrhovi med Žabniško škrbino in Divjo Kozo po Tumi slišijo (so slišali?) na Zadnje Lastavice, (zadeva se vmes še zakomplicira ali so lastovice po ptičih ali po lastah - pustimo druga zgodba) samo kaj ko je komplicirano lomljenje jezika ob 'nekih ptičih' in raje uporabimo enostavnejše prevedene tujke, tako kot tudi neredki 'prekompliciran' priimek velikega Ignazia Piusija poenostavijo v rekoč in pisoč da so plezali Pusijevo smer … Ja, vem to že tretja zgodba.

Če se vrnem na vzpon iz prispevka pa priznam, da se ob našem poimenovanju (naših prednikov) hriba izgubi navezava z uspešnico iz Orwellovega leta gospe Madonne Luisse Veronice Ciccone med imenom hriba in imenom smeri.

Previous Next