Išči

Komentarji

Komentarji (in njih komentarji ) so avtorski (z registriranim imenom in priimkom).
Naj bodo konstruktivni in nežaljivi; v primeru, da ne bo tako, jih lahko delno ali povsem brišemo.

Objavljalci

Authors

Arhiv

Marjeta Štrukelj,

Najprej čestitke za turo, z verjetno najstarejšim živim bitjem v deželi pa je takole: da se nasloniš na starca in ga objameš, je dobro poznati točko na poti, od koder ga zagledaš. Meni je uspelo šele v tretjem poskusu z natančno zapisanimi navodili Željka Kozinca v knjigi Moje najljubše poti (prva izdaja 2009). Veliki macesen – zdrav in miren, močan in potrpežljiv. Danes vidim, da je bilo besedilo pred tem že leta 2007 objavljeno v Poletu in poobjavljeno na tem portalu: https://www.gore-ljudje.si/arhiv/sijajni-gorski-starec

Jesenski potop med zlate macesne bo najlepši trenutek – na poti od Grla proti Slemenovi špici jesen res ne skopari z lepotami.

Drejc Fležar,

Mislim, da potem ni problem v članku, vendar bralcu :).

Darko Podkoritnik,

Še en prozoren poskus komercializacije naših skupnih pridobitev iz preteklosti.

Slovenska planinska pot, ki jo kot tako poznamo že skoraj 70 let in ki jo zgledno vzdržujejo prostovoljni markacisti planinskih društev PZS, ponižati v politično okrnjenega spačka, je najmanj nesramnost.

Če bi avtor prebral stare Planinske vestnike in iz njih izluščil vse težave in požrtvovalnost množice ljudi, ki so sodelovali pri tem zahtevnem projektu, bi mu bilo kristalno jasno, da za SPP oziroma originalno Šumljakovo 'transverzalo' ne tiči nikakršna politika, komunisti, Rusi in ne vem kateri še strahovi, zaradi katerih je SPP komaj čakala na njegov preporod.

A brez strahov, ki smo jih že večkrat slišali, ta pot ne bi pristala v vlogi žrtve, ki jo je treba odrešiti, pa če ji je to prav ali ne.

SPP je taka kot je in je dobra. Z njo so zrasle generacije naših planincev. Zakaj bi ji bilo treba vsiljevati nekakšen ameriški pedigre - kot da bi morali v planinstvu za vsako ceno posnemati njihov stil in miselnost?

In seveda glavno vprašanje. Kdo bo to novotarijo z njenimi dodatki vzdrževal, da se ljudje na njej ne bodo izgubljali. Prelahko je danes med ljudi plasirati neko idejo, težko pa jo je vzdrževati pri življenju. A do tedaj že pade nekaj cvenka, kar je glavni namen ideje.

Silvo Baznik,

Pri poimenovanju gorskega cvetja sem se že nekajkrat obrnil na ga. Alenko Mihorič, ki mi je vedno ljubeznivo pomagala pri tem opravilu. Tudi tokrat po objavi sem jo zaprosil za pravilno določitev rastlin in mi je posredovala svoje mnenje kot sledi:

"Ja, botanika včasih ni tako preprosta, kot bi nekdo mislil. Pri določanju iz fotografij pa znajo biti še drugi problemi. Tako za grebenuše na vaših slikah ni mogoče ugotoviti, katera vrsta so. Grenke morajo imeti izrazito talno rozeto, če pa list prežvečimo, ima izredno grenak okus. Vse mračice, ki ste jih posneli, so srčastolistne. Golostebelne imajo veliko večje liste in tudi socvetja so bogatejša - gosta in večja.... Za košeničico se sicer ne vidi iz fotografije, ali ima trirobo steblo, a vem, da na južnem pobočju v tem času cveti samo ta vrsta, triroba košeničica. Takole na sončnih rastiščih raste dišeči salomonov pečat, mnogocvetni pa v gozdu in ima okroglo steblo (dišeči ima robato) in po več cvetov skupaj. Na strmem delu južnega pobočja rastejo zvezdaste kukavice, navadne pa v spodnjem delu (npr. tik nad Županjimi njivami, na Okroglem) in so veliko manjše, tudi cvetovi so drugače oblikovani.

Metulji na slikah so sinji modrini oz. argusi (Lysandra bellargus)."

V naslednjih dneh bom tako na osnovi informacij popravil poimenovanja. Ob tej priliki pa vsem bralcem spletne strani priporočam ogled prispevkov, ki jih je objavila ga. Mihorič in med drugim je tudi: http://kamniski-vrh.net/

Z njeno pomočjo sem obogatil svoje znanje in z veseljem ob pogledu na marsikatero cvetico se mi v mislih prikrade tudi njeno ime. Hvala.

Uredništvo G-L,

Kot bi plezala v Ameriki in ne Švici. Angleške oznake, imena: Hinterstoisser Traverse, First icefield, Death Bivouac, ... Schmid route , Hornli hut, Heckmaier route

Prvi plezalci res niso poznali toliko imen, tista pa, ki so jih, pa gotovo niso zapisali v angleški verziji.

V Heckmaierovi knjigi (1952) je že nekaj imen tudi v slovenski inačici, ki so za nas gotovo primernejša, kot angleška.

Marjeta Štrukelj,

Prepuščala sem mesto komentatorju, ki bi podal ustrezno javno opravičilo za nedopustno ravnanje osebja planinske postojanke na Ratitovcu, pa sem se načakala in zdaj razočarana javno sprašujem odgovorne: so po definiciji planinske koče IZKLJUČNO samo še gostilne?

Sama imam podobno, pravzaprav precej težjo izkušnjo s transverzale – torej ne v isti koči – in verjamem, da je podobnih še kar nekaj. Ker jaz koče nujno potrebujem za prakticiranje gorništva, mi seveda ni vseeno, kaj se dogaja. Opažam, da je kritična javnost že davno izginila in se v poplavi instant planincev niti ne trudi več z izpostavljanjem gorniških vrednot, pa vendar: molk lahko pomeni tiho sodelovanje in strinjanje z maličenjem gorniške etike.

Emilija Vraber,

Spoštovani Jaka,

"bucket" ni šopek (bouquet) ampak vedro. Besedna zveza "bucket list" pa pomeni seznam, zato bi bil bolj primerno reči, da ima vsak človek svoj seznam (in ne vedro) želja.

Pa brez zamere!

Silvo Baznik,

Spoštovani g. Pikon,

z veseljem prebiram vaše prispevke in ob tisoči objavi vam iskreno čestitam. Opisi vaših poti so navdih za mnoge in ob branju zanimivosti me večkrat zasrbijo podplati in v mislih sem na stezicah in poteh, kjer je stopala vaša noga. Upam, da me moja pot zanese tudi na kakšno vašo opisano brezpotje... Vse dobro na vaših poteh.

Silvo

Marjeta Štrukelj,

Ko se bo JJ naslednjič šopiril v hribih in ga boste po naključju ali namenoma srečali, pa mu le povejte, da je tu prostor le za srčne in prijazne ljudi, ki si med seboj pomagajo in jim je v čast in dolžnost storiti vse za tovariša v nesreči.

Marjan Bohnec,

Če bi prečil Martuljško skupino in objavil take slike (nekaj podobnega šotoru) bi plačal bogato nagrado, se ve komu.

Marjeta Štrukelj,

Kuža je fenomenalen. Upam, da je bil ustrezno nagrajen. O smučarjih ne bi, da se od fovšije ne vnamem.

Žarko Rovšček,

Peter, predvsem iskrene čestitke vsem za odmeven dosežek, tebi pa za zaokroženo in nazorno obuditev dogodkov, vključno s fotografsko dokumentacijo in kopijami odmevov v takratnem tisku. Leta se odmikajo, zato imajo taki prispevki neprecenljivo dokumentarno vrednost, za vse tiste, ki jim spomini že uhajajo in za druge, ki šele prihajajo na sceno. Srečno!

Marjeta Štrukelj,

Iz vseh dogajanj je jasno samo to, da preslikava polarizacije v državi, za katero tako lepo skrbi naš vrh, nezadržno sili tudi na vrhove gora in bomo zagotovo prizadeti tisti, ki iskreno in predano ljubimo gore in se doslej niti v sanjah nismo spraševali, kakšen politični pedigre ima obiskovalec, s katerim delimo širne razglede. Naivno ali normalno? Ste že kdaj delili izkušnjo navdušenja nad gorami s popolnim neznancem? Vas je najprej zanimalo, kateri politični stranki pripada? Ali je naravno obnašanje tako težko?

V gorah naj preprosto vladata medsebojna pomoč in tovarištvo. Kupčkanje gornikov v dolini po politični moči in bog ne daj verski prepričanosti je zato povsem nepotrebno, kot je bilo nepotrebno za spoštovanje vrednot skalašev ustanavljati novo organizacijo. Bilo pa je in je še v organizaciji naslednici – to je nedvomno PZS – potrebno prevetriti marsikatero zatohlo kamro s svežim gorskim vetrom.

Rok Žumer,

V razmislek...

Kaj pa, če bi odseki nehali voziti tečajnike v že tako komaj obstoječe in natrpane slapove, ter jih raje peljali v umetno narejene formacije kot npr. Mlačca?

S tem bi se izognili nepotrebni gneči, uničevanju ledu in še lastniki lednih parkov bi imeli kaj od tega. Malo je smešno, da pri množici ferajnov in vedno večjem številu tečajnikov vsak vikend nekdo okupira tistih par hladilnikov, ki jih imamo.

Malo ledne trajnosti prosim?

Igor Pavlič,

Kot zanimivost naj povem, da je v lanskem letu Slovenski gorniški klub Skala - Zveza gorniških klubov od kulturnega ministrstva za "nepredvidene dogodke" prejel več kot 20.000 evrov.

Marjan Bohnec,

Na žalost je TNP izpostavljen onesnaževanju. Za dejansko onesnaževanje skrbijo vikendaši, teh TNP ne opazi. Opazi pa navadnega državljana in če ta naredi prekršek za katerega niti ne ve da je prekršek lahko dobi kazen do 5000 €, to je pa moralno onesnaževanje.

Marjan Bradeško,

Dragi sodelavci Gore ... Ljudje, uredniki, vsi, ki se trudite z našim portalom: Želim vam sreče in zdravja, močnih nog in dobre sape, širnih razgledov in lepih opisov! Naj bo 2022 dobro leto!

Marjan Bohnec,

Res koliko se piše o novem direktorju, to da so se pa v mandatu obstoječega uvedle kazni do 5000 € za fizične osebe in to za prekršek za kakršnega marsikdo sploh ne ve da je prekršek, to pa se niti ne omenja. Rabili bi takega direktorja ki bi razumel da je TNP namenjen vsem državljanom in tudi tujim gostom in tudi žvalem in rastlinam, ne pa da se razpravlja v kateri stranki je.

Marjan Bohnec,

Če je prepisal dosedanji program in bo tako tudi delal pa zagotovo ne bo dober. Naj bi raje našli nekoga ki bi spravil TNP nazaj v meje iz leta 1981.

Igor Pavlič,

Agenda je očitno taka, da bodo bivake postavljali v neposredni bližini oskrbovanih koč, tako da bodo lahko oskrbniki zapirali vrata in okna bivakov, po potrebi napenjali zatege tudi drugače zagotavljali sprotno oskrbo, ki jo potrebuje OFIS-ov monstrum.

Previous Next