Išči

Komentarji

Komentarji (in njih komentarji ) so avtorski (z registriranim imenom in priimkom).
Naj bodo konstruktivni in nežaljivi; v primeru, da ne bo tako, jih lahko delno ali povsem brišemo.

Objavljalci

Authors

Arhiv

Janez Pikon,

dober dan g. Silvo,

veliko tega kar se nanaša na divjo strugo hudournika Mrzli potok s slapovi imam že predstavljeno v prejšnjih potopisih, ki se nanašajo na predele s strugo Mrzli potok, od Barja Šijec na Pokljuki, preko vasi Korivnik, mimo predela Prarnjek do Bitenj potoka ob vasi Nomenj. Vseh prispevkov se je nabralo kar veliko (26 prispevkov), pošiljam povezave le na nekaj potopisov (7), nekaj mojih video prispevkov pa tudi predstavlja divjo strugo Mrzlega potoka v najbolj divji strugi pod predelom Parnjek in za Osrešč (Kamniti most) in (Gojili so tobak),

hvala za pozornost tudi za prispevek "Moja gorska pot" in še naprej dobrodošli,

pozdrav Janez Pikon ...

Robaršk čevdr

https://www.gore-ljudje.si/Kategorije/Novosti/emrobarsk-cevdrem

Kofčarjov čevdr

https://www.gore-ljudje.si/Kategorije/Novosti/emkofcarjov-cevdrem

Kamniti most

https://www.gore-ljudje.si/Kategorije/Novosti/kamniti-most

Gojili so tobak

https://www.gore-ljudje.si/Kategorije/Novosti/gojili-so-tobak

Barje Šijec

https://www.gore-ljudje.si/Kategorije/Novosti/barje-sijec

Parnjek

https://www.gore-ljudje.si/kategorije/informacije/emparnjekem

Bohinjski Martin Krpan

https://www.gore-ljudje.si/Kategorije/Informacije/bohinjski-martin-krpan

Silvo Baznik,

Pozdravljeni g. Pikon, ob prebiranju prispevka Šoštarjev rovt sem si zaželel še opis poti in fotografije slapov Mrzlega potoka. Prepričan sem, da tako kot mene tudi nekatere druge to tudi zanima. Z veseljem bom še naprej prebiral zanimivosti z vašega konca.

Marjan Bradeško,

V načrtih Založbe PZS je urednik omenil tudi moje ime. Pri moji knjigi, ki že nastaja, bo velik del prispevkov napisan povsem na novo, le nekaj jih bo predelanih iz objav v Planinskem vestniku. Sem v zadnjih letih naredil toliko lepih tur, da o njih ne morem biti tiho :-)

Marjeta Štrukelj,

Verjamem, da bo Borut našel način, da bomo še naprej lahko brali njegova razmišljanja in občutja delili z njim. Upam tudi, da bo urednik sledil njegove objave, kjerkoli že bodo na voljo, saj nekateri vse pomembno dogajanje še vedno spremljamo oz. najdemo zapisano na Gore - ljudje.

Marjan Bohnec,

Povišali so članarino, pozabili so pa da bi za to morali kaj narediti. Naprimer: ščititi planince, gornike in alpiniste pred vedno večjim omejevanjem njihove dejavnosti z postavljanjem raznoraznih mitnic na dostopne ceste, pobiranjem nelegalnih ekoloških taks, poviševanjem kazni v TNP do 5000 €.

Tomaž Jakofčič,

Njegovo mojstrstvo lahko obudujejo tudi vsi obiskovalci plezaliča Turnc pod Šmarno goro. Ena lepših smeri (v tem težavnostnem razredu) v okolici Ljubljane nosi njegov podpis: Kilarjeve platke (6b+. 22m).

Anže Javoršek,

Najlepša hvala :)

Uredništvo G-L,

Na objavi AK Vertikala je res videti, da sta plezala Anže in Matija; zdaj je tako zapisano tudi pri nas.

Anže Javoršek,

No ja, ferajna še nisva zamenjala, tako da ostajava na AK Vertikala :)

Silvo Baznik,

Popolnoma se strinjam z avtorjem prispevka in menim, da je potrebno ohraniti vedno in povsod starodavna imena tako za gore kot kraje. Žalostno je, da nekateri to negirajo in potvarjajo ali ustvarjajo nova poimenovanja.

Uredništvo G-L,

AO LjMa, Janez Marinčič, 24.10.2022 14.20

Načelniku hvala za pohvalo v korektnem komentarju na temo zime, ki vas čaka. So desetletja minila (zame jih bo točno 50 na vrvi) in vem, da ima danes Grilj v prihajajči dobi zimskih razmer in novih športnikov lednega plezanja na klubu pravo besedo in nasvet za njegove članice in člane. Praktik ima za sabo med drugim tisti "raufnk" ledu v G. Jorases po smeri Mc. Intaier - Colton in Grand Piliere v Anglu nad Chamom: Obe smeri sta težki in neskončno dolgi navzgor proti soncu.

Bo- sneg, sonce, granit in led; pa glede tega ne pozabite na nasvete starejših.

Še skromni pripis: Po uspešni montaži proteze kolka se po enem letu izgleda vračam v skalce, kot sem nakazal tudi na koncu pogovora za PV v septembru :" Plezati!"/.

Uredništvo G-L,

AOLjMa, griljo, 20.10.2022 20.59

Vsa čast prvima plezalcema!

In skorajda ponavaljalcema!

Pinti mogoče bi ti brez nahrbtnika in gamaš uspelo ;)

Ampak, da ne bo pomote... danes si prostega vzpona v lednem slapu ne moreš pisati, če sediš v cepinu. Saj se razumemo a ne? :D

Janez... tehnika je danes tako napredovala, da bi se vam zdelo ledno plezanje otročje lahko

Uredništvo G-L,

AO LjMa, Janez Marinčič, 16.10.2022 13:17 - Hey Joe

Pintiju in Davidu, ter mladini z našega ferajna, sem zavezan za tehniško informacijo od nekoč: Ker bo pravi led nastal najkasneje v dveh zaporednih mrzlih tednih februarja drugo leto. V Brani in tudi v Luciferju pa se je takrat napredovalo postopoma s "štopelcigerji" /na karikaturi/, ker je bila naklonina ledu strma 100 stopinj/v Sveči/, ki se je bohotila proč od stene ter se ljubko opirala na poševne plošče v Kotliškem grabnu. Lucifer je imel 90 stopinj naklona proti koncu drugega raztežaja. Kasneje so predvsem v Mokrih pečeh /Martuljek/ nastopili mladci, ki so vzpone tam zmogli s "paščki" na držalih cepinov in potem še brez njih . Ne dvomim, da so pri nameščanju vmesnih lednih vijakov za varovanje viseli v dobro zabitih oklih cepinov, kar smo mi tudi redno počeli. Z Lidijo Honzak sva torej na karikaturi izpred štiridesetih let dobronamerno, z nekaj našega humorja, izrisala napredek, ki vam je še danes v pravilo in športno veselje! ----> Grafike v naše komentarje žal ni mogoče vključiti, zato bo v galeriji. (Urednik)

Marjeta Štrukelj,

Vključevanje prikrajšanih je najlepše, kar se je zgodilo Planinski zvezi v zadnjih sto letih. Pogumno naprej!

Boštjan Zupančič,

Pozdravljeni vsi skupaj . Janez, Globalno Segrevanje ni popolnoma nič povezano z globalnim onesnaženjem ozračja, kot nas strašijo slepi in zavedeni "znanstveniki" že nekaj časa. To sta namreč dva povsem ločena procesa. Živimo pa že približno 4500 let v Globalni Ohladitvi, tako, da šele zdaj , po tolikih letih prehajamo na težko pričakovano Normalno temperaturno raven, kot je bila na začetku, in je bila tudi predvidena že od samega Začetka Človeštva na tem planetu. Vremenske neprilike oziroma, vremenske katastrofe pa zopet niso nič povezane z Globalnim Ogrevanjem. To so trije povsem ločeni procesi. Lep gorniški pozdrav, na Gospodov Dan, vam želim iz Slovenskih dobrav.

Uredništvo G-L,

AO LjMa, Janez Marinčič, 15.10.2022 21:25 - Hey Joe

Hojla, Pinti, dragi Matičar ; Tvoje poročilo o poizkusu v Sveči v Brani glede ne fotke meji na utopijo skalnega plezanja s pomočjo "strojev". Nekoč se vam bo tudi na ta način izšlo.

Tiste davne zimske dni pa z Matičarjem Zokijem Radetičem nisva mirovala, razen v takratni študentski gostilni Rio ob pivu. In sva še isti večer ponoči šla pod Brano, kjer sem na turnem smuku skozi Žmavčarje dva dni prej ugledal orjaško ledeno svečo, ki se le redko naredi. Bila je popolna in je segala do plošč v Kotliškem grabnu. V drugem poizkusu preko ledenega kolosa sva bila čez, vmes pa je še ljubka zgodba s prijatelji Kamničani, ki sva jih ponoči prehitela le za eno uro, preden bi tudi oni poizkusili.

Vsa zgodba ima še večjo razsežnost, ko je pri najinem sestopu po zasneženi Šiji Brane Zoki za ovratnik ujel "izprašanega himalajca", da se ta ni doživljensko odpeljal v "Štajec express" proti Logarski.

Skice vzpona nimam, jo je pa zanesljivo objavil Gregor Kresal v svoji ediciji o lednem plezanju pri nas.

Ker je velematičar Šrauf vedno rekel, da so le dobre zgodbe važne, bo tudi ta ugledala objavo še z drugimi prigodami iz zgodovine našega kluba v knjigi, ki sem jo spisal in je pripravljena, da ugleda luč jutranje ali večerne zarje tam nekje nad Koncem v Kamniški Bistrici .

Tomaž Jeras,

Slika grebena Ponce-Vevnica je objavljena zrcalno. Verjetno je slika iz Travnika.

+ Urednik: Hvala, Tomaž, slika je zdaj prav zasukana.

Marjan Bohnec,

Kar se lokalnih skupnosti tiče bi PZS lahko vsaj preprečila nezakonito pobiranje ekoloških taks in postavljanje mitnic na ceste.

Marjan Bohnec,

Kakšna akcija lokalnih prebivalcev, Cipre in TNP-ja proti planinskim kočam, potem ko se je končno začelo omejevanje nezakonitega pobiranja parkirnin in raznih ekoloških taks.

Rešitev za izboljšanje ekoloških problemov je enostavna:

-spodbujanje obiskovalcev gora da v čimvečji meri obisk opravijo v enem dnevu, zato je potrebno razširiti brezplačna parkirišča na izhodiščih in izboljšati ceste

-odstranitev planšarskih in podobnih koč ki ne služijo namenu ampak se uporabljajo kot vikendi

-državno sofinanciranje prenove planinskih koč, predvsem ureditev odpadnih voda, planinske koče naj nudijo samo minimalen komfort za obiskovalce ki ne zmorejo poti v enem dnevu

-vrnitev območja TNP v meje iz leta 1981

Miro Koder,

Dragi Franci, vesel sem da sva skupaj preživela veliko časa na najtežjih akcijah v visokogorju. Počivaj v miru in naj ti bo lahka slovenska zemlja. Jutri pa na eno turo v tvoj spomin. Lp!

Previous Next