Išči

Objavljalci

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

Število žrtev kamnitega plazu

na jugozahodu Kitajske naraslo na 34, deset ljudi še vedno pogrešajo

Število žrtev kamnitega plazu

Peking, 25. januar 2024

V goratem delu jugozahodne Kitajske se je v ponedeljek podrl del hriba v Liangshui v severovzhodnem delu province Yunnan.
Iskalne in reševalne akcije so stekle takoj in se nadaljevale ob nizkih temperaturah in sneženju.

Foto: Hu Chao / Xinhua via Zuma Press

Na kraju delalo več kot 1000 reševalcev s pomočjo bagrov, dronov in reševalnih psov. Dva preživela so našli v ponedeljek in okrevata v lokalni bolnišnici.

Državna tiskovna agencija Xinhua, ki se sklicuje na preiskavo lokalnih strokovnjakov, je povedala, da se je plaz sprožil zaradi zrušitve strmega območja na vrhu pečine, pri čemer je zrušena gmota merila približno 100 metrov v širino in 60 metrov v višino s povprečno debelino 6 metrov. Pojasnila, kaj je povzročilo zrušitev, ni.

Fotografije iz zraka, ki jih je objavila Xinhua, so pokazale, da se je gmota z močno terasaste gore podrla čez več vaških domov. Preseljenih je bilo več kot 900 vaščanov.

Okrožje Zhenxiong leži približno 2250 kilometrov jugozahodno od Pekinga na nadmorski višini do 2400 metrov.

Reševalci so se ob prihodu in na kraju ubadali s snegom, poledenelimi cestami in nizkimi temperaturami, ki bodo po napovedih vztrajale še naslednje dni.

Obilo težav
Prejšnji teden so reševalci evakuirali turiste z oddaljenega smučarskega območja na severozahodu Kitajske, kjer je več deset snežnih plazov, sproženih ob močnem sneženju, za teden dni ujelo več kot 1000 ljudi. Snežni plazovi so blokirali ceste in obtičali so tako turisti kot prebivalce vasi v prefekturi Altay v regiji Xinjiang blizu meje Kitajske z Mongolijo, Rusijo in Kazahstanom.

V torek so v potresu v oddaljenem delu Xinjianga umrli najmanj trije ljudje. Potres je povzročil veliko škodo. Uradniki menijo, da je redka poseljenost območja prispevala k nizkemu številu žrtev v zelo močnem potresu.

Velika škoda
Naravne nesreče na Kitajskem so lani povzročile 691 mrtvih in pogrešanih ljudi, kar je povzročilo neposredno gospodarsko škodo v višini približno 48 milijard dolarjev, navajata Nacionalna komisija za zmanjševanje nesreč in ministrstvo za upravljanje v izrednih razmerah. Ministrstvo za naravne vire je izvedlo nujne ukrepe za odzivanje na geološke nesreče in na kraj poslalo skupino strokovnjakov. 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

OBJAVLJALCI

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.