Išči

Objavljalci

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

Alpinistične novice 09.01.07

Zima, zima bela samo vrh gore sedela ... pa še tam ne prav bela.

Alpinistične novice

Vsekakor virtualni naslov alp.ple@planid.org ni zašel na smetišče virtualne zgodovine (kar je bržkone smešna trditev; če je nekaj virtualno ali lahko gre na smetišče kakršnekoli zgodovine in če lahko gre: kako najti smetišče navidezne zgodovine ali še huje navidezno smetišče navidezne zgodovine?!). In to, da boste mogoče poslali novice o vzponih in bo stvar mogoče objavljena, je zgolj še ena besedna igra na temo virtualnosti. Upam, da je dovolj, če hočete berite dalje, a to počnete na lastno odgovornost.

Novo v Krofički

Gustl Robnik in Samo Supin (AK Rinka) sta 06.01.07 začela v drugi grapi pod Krofičko, nad potjo s Klemenče Jame proti Ojstrici. Po raznovrstnem praskanju v slabo zasneženemu spodnjemu delu (IV+), sta naletela na tri raztežaje kvalitetnega ledu (WI4), višji skalni stopnji v zgornjem delu sta se izognila po strmem žlebu levo in nadaljevala po strmih vesinah naravnost navzgor (povprečno 60 stopinj naklonine) na pot iz Puklovca in naprej po ozkem žlebu. Ob desetih dopoldne sta stala na vrhu Krofičke (2083 m). Smer sta poimenovala Tatovi svobode (IV+, WI4, 680 m, 4.5 h).

Zimski vzponi

Zadnji petek lanskega decembra sta Tomaž Jereb in Aljaž Tratnik (oba AO Idrija) izkoristila neverjetne zimske vremenske razmere. Nad Bovcem v Velikem Škednju sta po zimsko zaplesala s priljubljeno Nino (VII-, A2e, 300 m). Aljažev komentar četrtega, najtežjega raztežaja: "Ocena A3 je previsoka, saj se je z leti, pojavil v steni svedrovec, pa tudi v tretjem raztežaju je kar nekaj klinov". Svedrovec je precej starega datuma (bojda se je tam znašel zaradi pretirano spolzke skale) in za popravek ocene je bil že skrajni čas. Mogoče pa bi mladi gamsi, ob priliki seveda, poskusili tudi prosto? Poroča, da je na Bovškem vse kopno in ni govora o kakršnikoli zimski idili. Uspehe mladih gamsov sta dopolnila še Janko Smolnikar in Andrej Selak (oba AO Idrija), ki sta 23. 12. 06 v Batognici preplezala Zahodni steber Batognice (IV, 250 m). Skala je dokaj krušljiva, v steni sta našla en samcat klin, a se jima zdi smer vseeno dokaj lepa.

J raz Skute

V Kamniškem koncu sta Janez Toni in Peter Juvan (AO Rašica) 06.01.07 uživala v J razu Skute (IV/III, 350 m). Trenutno smer ponuja praktično vse, od plezanja v praktično kopni skali, do zabavnega kamina višje in še bolj zabavnega prehoda skozi okno, ki sta ga fanta preplezala že ponoči. Več fotografij najdete v galeriji na straneh AO Rašica.

SV stena Razorja: linija vzpona naveze Tina, Andrej in Uroš.

Mogoče zgolj kratka vest o potepanju naveze Tina Di Batista, Uroš Samec (AO Ljubljana Matica) in Andrej Erceg (AO Črnuče) v Razorju. Uroš, kot urednik Slovenskega alpinizma, je poln idej predlagal vzpon v smeri Kamniški jezik v Razorju. Še v trdi temi so v smer vstopili nekoliko po svoje in po različnih prehodih preplezali do vrha stene. Razmere v steni so v glavnem slabe, nesprijet sneg, klože, ledena skorja od nedavnega dežja …, a vendar se da preplezati marsikaj. Vsekakor je vzpon v odmaknjeni SV steni Razorja neprimerno večje dejanje od prerivanja v Ledu iz severa, ki je doživel prometni infarkt po objavi na naših straneh. Instant plezanje: preberem in grem je oropano za polovico draži načrtovanja in uresničevanja svojih idej, gost promet v smeri pa vzpon oropa še za drugo polovico užitka.

Prisrčno toplo

Glede na bedo zimskih dni, ki to sploh niso, je naslednja novica pričakovana. Matic Radelonghi je poslal nekaj vesti, ki pravim uživačem pocedijo slino ali dve. Čeprav jim je odpadel izlet na Mallorco, se niso dali ter se pridružili hordam, ki so se valile proti jugu, točneje v Omiš. Plezali so v Breli in na Marjanu in zmogli smeri do 7a. Matic Meglič in Karmen Meško (AO Črnuče) sta se na Mallorco odpravila sama. Matic se je preskušal v čedalje bolj popularnem deep water soloju; med drugim je na pogled preplezal svojo prvo 7b.

Za konec objave še kratke novičke iz življenja odsekov: AK Rinka zbira prijave za alpinistično šolo do 31. januarja.

Na koncu še z moje strani, nekoliko pozno, a iz srca:

v letu 2007 vse lepo in čimveč lepih trenutkov, ki jih v nas sproža pogled na preplezane smeri in na lepe vijuge v snegu ali pa "samo" veliko drobnih radosti ob prebujajočem se jutru visoko zgoraj, ob sončnih zahodih, ob nebeških razgledih…

Novice pripravil Peter Mežnar


Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

OBJAVLJALCI

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.