Išči

Objavljalci

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

Alpinistične novice 10.10.06

Kljub lepemu vremenu malo sporočil o vzponih v gorah, zato nadaljujemo s Koroško, kjer je bil ta konec tedna zbor alpinistov.

Alpinistične novice


Lagal bi, če ne bi rekel, da sem vesel, ker se Tomaž vrača domov. Zbiranje podatkov je iz tedna v teden težje, zato naredite Tomažu uslugo in sporočite, če ste kaj dobrega in lepega preplezali, kaj koristnega naredili – preopremili ali na novo opremili kako plezališče... Konec tedna je bil na Grohatu pod Raduho zbor alpinistov in nevede sem padel v informacijsko banko novih smeri (če bi bili resna revija kot so MAG, Mladina, Jana, Lady, Direkt,... bi rekli ekskluzivno za vas). Večina tokratnih novic je plod izjemnega dela Iztoka Miheva iz AK Črna na Koroškem.

Peca

Ta veliki simbol Koroške skriva v sebi preko 500 km rudniških rovov in stoletja dela korošcev. Zgoraj pod samim vrhom počiva kralj Matjaž s svojo vojsko. Počival pa ni Iztok Mihev, ki je letos v Kordeževi rami preplezal dve novi smeri. Smeri so opremljene s svedrovci, na stojiščih po dva, v najtežjem raztežaju jih je kar 14. Za smer potrebujete 14 kompletov, priporočam še vsaj pet dolgih najlonskih trakov. Na "fuzbal placu", kjer se združita zavarovana in planinska pot, zdrviš preko melišča in prečiš pod steno in že si pri prvem svedrovcu. Smer Jugoslovanski prvak Brane (preplezana 21.8.) je leva – rdeča smer: 1.R: 4c, 2.R: 5c-6b boulder, 3.R: 4a-6b, 140 m. Smer Ciciban seljačino (preplezana 10.9.) je desna rumena linija. Prvi raztežaj je skupen za obe smeri 2.R:5c-6b, 3.R: 3-5a., 85 m. Zlasti oba druga raztežaja odlikujejo fantastično lepi prehodi v strmi steni. Ker je sestopa iz vrha smeri nazaj na vstop, po zaslugi mehkih trav in udobnega melišča, samo za 5 minut, je možno preplezati obe smeri v enem dnevu brez večjega hitenja. Smeri je Iztok opremil v navezi z Katarino Radovič. Nekatere odseke smeri je tudi očistil, tako da tudi na mestih, kjer pričakuješ slabšo skalo, vse stoji na svojem mestu. Sam sem sicer pristaš bolj tradicionalnega plezanja, kjer se to da, smeri pa bosta gotovo pod Peco pripeljali še marsikoga. V soboto sva z Ludvikom Golobom zelo verjetno opravila prvi ponovitvi obeh smeri, sam na pogled, Ludvik mestoma A0. Užitek brezskrbnega plezanja na soncu v kratkih rokavih je bil neizmeren. Oba 2.R. sta po najinem mnenju za en plus težja, izstopni Jugoslovana... pa en plus lažji.

Peca, Kordeževa rama: Jugoslovanski prvak Brane in Ciciban seljačino


Plezališča

A to še ni vse! V preteklih letih in letos je Iztok opremil dve novi plezališči: Balos, tik pred Črno ter Topla nad mostom in v Matvozu dodal 15 novih smeri. Glej skice desno! Koliko dela je potrebno, da nastane nova smer in koliko šele za novo plezališče ve malokdo. In kako malo je treba, da jezni lastniki parcel ali ljubitelji perjadi plezališče zaprejo. Zato spoštujte navodila, ki jih je Iztok dodal skicam plezališč. Omikanemu, vzgojenemu in povprečno inteligentnemu plezalcu jih ni potrebno posebej razlagati, a primera Zminca in Kotečnika in še kakšen drugi kažeta, da teh, sicer nizkih standardov ne dosegajo vsi. Zato povzemam Iztokova hudomušna navodila:
- neke filozofije kako priti do stence ni, potrebuješ le nekaj dobre volje (4 minutke v breg),
- ne oviraj domačinov, ker imajo traktorje, ti pa dovolj prostora in drži se načel zdrave etike, morala pa bi morala biti izpiljena že iz osnovne šole,
- parkiraj racionalno (za tabo pride še kdo!?),
- ne delaj škode,
- pazi nase, za tem še na druge in uživaj v plezariji,
- menda je moderno plezati tiho,
- ne nerviraj rib, varuješ lahko z obale ali rafta,
- za Matvoz velja, da je plezališče za vse uživače lažje plezarije, če ti je prelahko in morajo to poslušati soplezalci si vabljen drugam in
- za vse, ki niso dojelih zgornjih pravil: MTV obnašanje je neumnost (že 30 let)!

Kdor ima težave s tiskanjem skic plezališč, ga lahko potolažim, da v hotelu Krnes na panoju AK Črna na Koroškem visijo na razpolago fotokopije vseh treh skic.

Vzponi članov AO Slovenska Bistrica

Zadnje dni septembra in začetek oktobra so člani omenjenega odseka preplezali naslednje smeri: Vlado in Urban Jurič sta opravila z Igličevo v Mali Rinki in Južnim razom Skute, ki sta ga plezala tudi Janko Oprešnik in Gorazd Bunc (AO TAM). Andraž Mlaker in Marjeta Leva sta preplezala Direktno v Štajerski Rinki. Obdelovanje gora sosednje države sta nadaljevala Marko Šubic (AAO Kozjak) in Zdenko Zorič in preplezala Kasparekov steber v steni Hoellmauer - Hochschwab (V+, 400 m). Meta Meh (AO Celje) in Mira Zorič sta obiskali Dolomite in zmogli smer Via Comuna Dimai (IV+, 500 m) v Punta Fiames nad Cortino in smer Alvera - južni raz v prvem stebru Tofane di Roses (V, 400 m).

in AO TAM

Že 30.09. sta Gusta in Davorin Podrepšek preplezala Mihovo smer (IV+/III, 175 m) v steni Male Raduhe. Istega dne sta Blaž Navršnik in Beno Vajdič v Križevniku preplezala Ruško smer (VI, 350 m) in sestopila po grapi za reševalce. Po prespani noči v bivaku sta 1.10. preplezala v istem ostenju še veliko klasiko Resnikovo smer (VI, 350 m) ter sestopila - spustila po vrvi direktno v bivak.

Pet minut čez polnoč sta se oglasila še Beno Vajdič in Blaž Navršnik-Dolfa. Beno je z Davidom Lešnikom že pred časom preplezal smer Comicci-Dimai v Veliki Cini in Buono complementano Tex v Col de Bois. Tokrat sta Beno in Blaž v 7 urah preplezala veliko klasiko Marmolade; Don Qixote 6, 750 m. Naslednji dan sta se odpravila proti Selli. Okupirala sta Winatzerja v Terzo torre di Sella 6-, 400 m. V nedeljo 8. sta se podala na bivak Cozzollino. V Mont Agner sta, verjetno kot prva Slovenca po letu 1990, preplezala smer Severni raz 6+, 5+, A0, 1600 m. Po 9 urah lepe plezarije v fantastični skali ju je na vrhu sprejel Elijev ogenj, čemur je sledil expresni spust do bivaka.

Miloš Urh in David Debeljak sta kljub mrazu zavila v Vežico in ob pihanju v premrzle prste preplezala smer Tik pred dvanajsto, mogoče že malo čez. V nedeljo, 8. oktobra, sta Andrej Stuchly in Robert Štupar (AO Domžale) splezala Humar-Škarja v JV steni Planjave. Baje sta zmrzovala...

Ob tokratnih novicah bi rad spomnil, da je zelo dobrodošlo, če ob navedbi vzpona dodate še oceno in višino smeri, steno, način ponovitve, tudi datum ter - s katerega odseka so plezalci. Še najbolje je, če v odseku za poročanje zadolžite eno osebo. Tako sta že stalni dopisnici novic postali Mojca Hribar in Mira Zorič, ki vse lepo zapakirano pošljeta na alp.ple@planid.org. Nerodno je pisati o vzponih in plezalcih, če ne veš ali so iz Prekmurja ali iz Bernardina.

Nasvidenje do prihodnjič,

Peter Mežnar

7 komentarjev na članku "Alpinistične novice 10.10.06"

Franci Savenc,

Ker pravzaprav še vedno ni nihče konkretno ovrgel "ugotovitve" Igorja Pavliča

> Spominjam se pokojnega Frančka Kneza, naj - kot urednik - čisto na kratko dodam:

Franček je še vedno živ, tudi pleza še in - v kratkem bo pri založbi Sanje izšla njegova knjiga.


Igor Pavlič,

Malo za šalo in kratek čas!!!:

Saj ima ga. Mojca Hribar po svoje čisto prav. Vsem, ki bi se radi lotili neke stene, pride prav vsak podatek, iz tega, ne le tega sevda, razloga pretok informacij deluje.

Po drugi strani je tudi res, da se po hribih in stenah potika masikdo in ne vidi ne razloga ne namena, da bi vse to javljal, priobčeval in sploh širil naokoli. Kdor pač ne javlja, se zanj ne ve širše.

Spominjam se pokojnega Frančka Kneza, verjetno je nesporno, da je bil najboljši slovenski alpinist, tudi po današnjih kriterijih gotovo ekstra kategorije. On oziroma soprezalci /Zupan, Cajzek itd. / so o vzponih poročali, vendar sem prepričan, da z nekim zadržkom, mogoče celo s kančkom provokacije, češ da gre za petico, na licu mesta je bilo pa 6 ali 7 ..... po načelu "pridi probat!" Gotovo pa je, da ni dovolj prepoznaven, deloma zaradi lastnih karakternih potez in še česa, takrat tudi še ni bilo računalništva, interneta, komunikologije v stilu nasvetov v zvezi s prehrano, gatami, nogavicami, kompasi, nahrbniki in še čem, danes si ljudje v te namene omislijo več podjetij! Zapisal ni praktično nič, dejanja so pa "kiklopska". Morda je na internetu citiran parstokrat, nekateri današnji akterji po nekjatissočkrat!! Informatika v tem smislu ni nič, podobno kot v znanosti, imaš 500 člankov in 1000 objav, pa vse skupaj ni vredno ene same kvalitetne.

Kakorkoli, ti ljudje so bili takrat razbremenjeni poslovnega dela svoje aktivnosti, pa ne za to, ker bi radi nagrebli enako količino denarja ("sredstev" se verjetno sliši lepše) kot danes, sa kdo se pa teh sredstev otepa!, Razlika je v tem, da so bistveno manj porabili! Če bi se kak nadebuden študent Fakultete za šport lotil finančnega vidika ukvarjanja s športom (npr. seminarska ali diplomska naloga) in primerjal podatke v obdobju npr. zadjih dvesto let, bi dobil izjemno zanimive krivulje. Pred dvesto leti in še naslednjih 150 let je šlo pri višjih hribih za velik strošek, v drugi četrtini 20. stoletja se je vse umirilo, največji dosežki so se dogajali kar v navezah nevodnikov. Odsihmal se je vrhunska aktivnost odvijala brez vodnikov, saj so jih iniciatorji presegli ali dosegli, da ne bo zamere. Sploh je pri alpinizmu tudi na informacijskem področju in še kje nekoliko drugače. Pri športu imaš pač trenerja in sekretarja ali kaj podobnega, ki beležijo vse tvoje rezultate, dosežke itd., tu pa moraš te zadeve postoriti sam, če se ti zdi vredno, sveda. Trener pri drugih športih morda sploh še nikoli ni prijel za žogo ali lopar, je zgolj teoretik (npr. Srdjan Đorđević-atletika), pri alpinizmu bi moral biti pa vodnik in še ne vem kaj, bolj vrhunski od vrhunskih. Potem bi moral tudi B. Oblak na igriške, da pokaže, kao se dela! Vodniki so , vsaj v Alpah in še marsikje, zgolj del turistične ponudbe in ikonografije (častni in ugledni naziv, z belo kapico npr.) ter mentorji naraščaja, razen novodobnega vodništva po Himalaji in Pamirju, ki pa je skrajno problematična dejavnost (analogno tisti Iranki v vesolju, pač po načelu: Plačaj, potem bomo pa videli, kaj bo!).


Blaž Grapar,

Nisem vedel da je Franček Knez že pokojni. ?


Davorin Podrepšek,

Kako je potem splezal vrsto smeri v plezališču Kamnik v letu 1996?

lep pozdrav Davorin


Iztok Ipavec,

Umrl je v nedeljo leta 1990 med štrihanjem jamborja pod napetostjo - 110kV. Glavo je nagnil preveč k kablu.


Davorin Kodele,

Nekam dolgo ni nibene pripombe g. Igorja Pavliča.

Se bojim da je kje srečal Frančka Kneza.

L.P. Davorin


Mojca Hribar,

Popravek: novic iz našega odseka sicer še nikdar nisem poslala na vaš naslov (res pa je, da jih objavljam na naši -TAM-ovi spletni strani ), bom pa to vzela kot poziv k temu, da jih bom v prihodnje. :) Verjetno bi imel urednik precej lažje delo.

Sicer pa menim, da dandanes ne bi smel biti problem, da po sestankih odseka nekdo objavi novice na spletu, meni to ne vzame več kot 10 min. na teden. Opažam namreč, da so sistemi, kjer vsak sam vpiše svoj vzpon pomanjkljivi, saj vsaj 50% plezalcev ne vpisuje vzponov, in potem spletna stran ne zaživi. Zato je morda smiselno, če se na takšnih spletnih straneh najde še kak prostovoljec, ki bo vpisal enkrat tedensko pod "novice" še ostale vzpone, ki jih sliši na sestanku. Tako bi bila slika dogajanja in razmer v gorah bolj popolna, če kdo hoče nekaj plezat, bi lažje našel informacije pri kom, ki je to pred kratkim splezal...(kar vidim hkrati kot smisel objavljanja).

Lep plezalski pozdrav,

Mojca

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

OBJAVLJALCI

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.