Išči

Objavljalci

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

Alpinistične novice 16.08.05

Vzponov pri nas je bilo malo, zato dodajam vzpone iz tujine.

Alpinistične novice


»Gremo dalje« pravi Franci Savenc ponavadi in danes si to govorim tudi sam.
Vzponov v naših stenah je bilo minuli teden malo. Glavna razloga sta precej slabo in hladno vreme ter odsotnost velikega števila alpinistov, ki so prebegnili v Dolomite ali Zahodne Alpe. Zaradi tega bom AN začel polniti tudi z novicami iz ostalih evropskih gorstev.

V Kraljestvu Zlatoroga


Bolj ali manj vsi vzponi za katere vem so se odvili v Julijskih Alpah. V Triglavu sta Alenka Klemenčič in Gašper Rak (oba AO Rašica) plezala Skalaško smer z Ladjo (V+/IV, 1000 m). Po Skalaški sta začela tudi Tina Di Batista in Andrej Erceg le, da sta pod Hlebcem skrenila na Zlatorogove in po njih do Sfinge. Tam sta prosto preplezala smer Kunaver Drašler (VII+/VII-, VI, 270 m). Plezane so bile tudi smeri v zahodnem delu a podrobnosti ne vem.

Marko me je razkrinkal, zato tudi v danšnjih AN ne bo šlo brez mene... Miha Valič (AO Rašica) se v zadnjih letih kar precej ukvarja s Triglavsko steno. Tam veliko pleza, ker bi rad naredil vodnik za našo največjo steno in tam nabira rožice, ker bi rad diplomiral na to temo. V spodnjem srednjem delu mu je manjkala samo še smer Na drugi strani časa in, ker je bila dokaj aktualen prostoplezalski izziv sva šla. Malo moram naplesti tudi o zgodovini smeri saj je pestra. Z Miho Kajzeljem (AAO) sva smer preplezala leta 1994 in jo ocenila z VIII+, A2-3, 350 m. Dve leti za tem sta Marko Prezelj in Matjaž Jamnik opravila prvo ponovitev in precej oklestila ocene. Najtežji prosti raztežaj na VIII-, ostale pa v glavnem na nekdaj značilno Markovo oceno; VII/VII+. Lani sta smer preplezala še Urban Ažman in Tomaž Žerovnik. Ostal je en tehnični raztežaj ob prehodu čez previsni pas v gornjem delu. Z Miho sva opravila prvo prosto ponovitev in bila malo razočarana na težavami. Po mojem spominu sva pričakovala precej večje, našla pa le dva giba, ki sta bila komaj dovolj za oceno VIII. Vendar pa se je smer, gledano z enajst let starejšimi očmi, izkazala za čudovito in zelo priporočljivo smer, s prvovrstno skalo. Kakšen oprimek se utegne zamajati le v prvem raztežaju, vse ostalo pa je iz enega kosa. Ocene po raztežajih so: VII-, V+, VII+ (združena 3 in 4 originalni raztežaj), VII+, VIII-, VIII, VI+, VI, VI. V najtežjem raztežaju tičijo vsi uporabljeni klini (4), priporočljiva pa sta še frienda Camalot št. 2 in 3. Zabijati je potrebno le še v prvem in zadnjem raztežaju, za ostalo varovanje pa zadostuje komplet friendov in zatiči . Sestopila sva po Metropolisu. Prvi klin (20 m spusta) se najde 50 metrov desno od izstopa Helbe. Ostali spusti so urejeni na svedrovcih. Potrebna je dvojna 60 m vrv, prvi spust na svedrovce pa je poševen in je potrebno vrv vpeti v frienda.

Matej Kladnik (AO Kamnik) in Rok Mihelič sta se grela v južni steni Nad Šitom glave. Plezala sta smer Boba Marleya (VII+/V-VI, 120 m) ter Jeseniško smer (V+/IV-V, 120 m).
Damijan Eržen – Kruhi (AK Vertikala) in Gregor Malenšek (AO Matica) sta preplezala SV raz Jalovca. V zadnjem raztežaju se še vedno čutijo posledice lanskoletnega podora. Le te povzročajo sedaj nekoliko večje težave.

Priprave v Chamonixu


Družina Česen je skupno počitniško bivanje oz. dopust preživela v Chamonixu. Aleš in Nejc sta za gornika sanjsko lokacijo izkoristila za kondicijski trening pred jesenskima odpravama. Starejši Aleš bo član glavne odprave PZS na Gula Kangri (cca 7550 m) v Tibetu, Nejc pa se bo spogledal s Satopanthom (7075 m) v Indiji. Aleš je takole povzel dogajanje v pogorju Mont Blanca.:
»Najprej sva sla nad Grands Mulets (na cca 3700), malo za aklimatizacijo, malo pogledat razmere. Potem sem jaz zbolel, tako da so se medtem razmere na Bossonu ze krepko spremenile (v negativnem smislu). Vmes je bil Nejc na Mt. Blanc du Tacul (skupaj s Tomotom in Nado). Ko sem bil jaz kolikor toliko OK, sva sla za dva dni splezat štiri fajne smerce v Pilier Rouge de l"Aiguille de Blaitiere (nic tezjega kot 6b).

Potem sva neko soboto sla iz centra Chama na Mt Blanc. Kot receno sva imela manjse kolobocije priti prek Bossona do Grands Mulets. Potem sva sla zaradi podrtih serakov pri normalni poti cisto v desno in po grebenu do pod vrha Dome du Gouter, ter precila v levo pod bivak Vallot. Do vrha sva tako iz Chama porabila 11 ur, 7 ur pa za sestop (najvec časa v obe smeri pobere precenje od Plan de l"Aiguille do Grandes Mulets).

Potem nama je podrt serak (1 smrtna zrtev) v Taculu preprecil nacrte se enega precenja treh Mt. Blancov in sva sla samo iz Aiguille du Midi precenje do Aiguille du Plan. S Tomotom sva na koncu preplezala še eno smer, Les Tropiques (7a, 240m) nizje po dolini v apnencastih skalah - La Maladiere. Super stenca, priporocam.«

Tu bi omenil, da je višinska razlika med Chamonixom in vrhom Mont Blanca 3800 metrov!

V Dolomitih.


Veliko naših alpinistov je letos obiskalo Dolomite. V glavnem so se tam dogajali tabori ferajnov. Rašičani so bili tam konec julija in v okviru tabora so prevsem ženke naveze preplezale veliko dobrih in pošteno težavnih smeri zaradi katerih bi jim lahko snel klobuk marsikateri slovenski alpinist. Začeli so v Selli. Gostujoči pripadnici kranjskega ferajna Urška Perčič in Urška Šparovec sta plezali v Piz Ciavacez, smeri: Schubert, Big MIchelluci in Buhlovo zajeda v kateri je bila z njima še Živa Grgič (AO Rašica), Vse smeri imajo oceno VI, 250 m. Hm, trojna ženska naveza? Tega ne vidiš v stenah vsak dan in verjetno bodo lokalci še kak teden govorili o tem nenavadnem, a prijetnem dogodku.

V III. Sella stolpu sta Urški plezali Vinatzerja (VI-, 330m), Živa pa z Edijem Buličem manj opremljeno in bolj krušljivo sosedo, Runggaldier-Senoner, (VII-, 400 m). Obe navezi sta plezali tudi smer Bratov Moroder (VI+, 550m) v Campanile Triangolare v skupini vrhov Sassolungo. Smer je malo plezana, slabo opremljena in precej krušljiva. V Innerkofler Tower, Punta Pian de Sass so plezali smer Via del Calice, (VII, 500 m). Smer sta dva dni prej preplezala tudi Blaž Grapar in Matevž Kramar. Je zelo lepa in dobro opremljena.

Po končanem taboru so se preselili v Cortino. Živa in Dejan Ristič (AO Kranj) sta preplezala Rumeni raz (VI+/V-VI, 330 m) in Comici Dimai (VI+, A0, 450 m) v Cinah. Slednjo sta preplezala tudi Žiga Šter in Andrej Rozman (oba AO Kranj). Urška Perčič in Boštjan Pogorevc (AO Radovljica) sta plezala Dulferja (V+, 500 m) v Veliki Cini ter Constantini - Apolonio v Tofani (VII+, A0, 500 m). Glede na oceno, ki sta jo podala je slutiti, da sta se oprijela lesene kajle v previnem kaminu nad strehami. Ni jih veliko, ki so se uprli temu kosu gnilega lesa....

Prejšnji teden je prišel na vrsti finale z južno steno Marmolade. Verjetno zaradi potrebe po druženju so se v Don Kihota (VI, 800 m) zapodile kar štiri naveze;.Urška Perčič in Živa Grgič, Dejan Ristič in Boštjan Pogorevc, Žiga Šter in Tine Marenče ( plezala dan prej) ter Iztok Rutar in Davor Velikonja. Žiga Šter in Tine Marenèe sta kasneje preplezala še smer Vinatzer – Messner (VI, AO, 800 m). Na koncu so se veseeno potožili nad gnečo in mrazom.

Srečno!

Tomaž Jakofčič

1 komentarjev na članku "Alpinistične novice 16.08.05"

Iztok Rutar,

V Marmoladi sva plezala s Petrom Poljancem (Soški AO) in ne z Davorjem Velikonja.

iztok

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

OBJAVLJALCI

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.