Išči

Objavljalci

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

Alpinistične novice 18.10.05

Sušno obdobje....
Dodali smo še nekaj slik!

Alpinistične novice


Sušo športnoplezalskih novic bo zopet treba skriti z uživaškim izplezavanjem. Končno spodoben vikend, a očitno je večina že obupala…

Naše gore

Očitno sem se zadnjič preuranil z napovedjo o zadnjem vzponu v Jesih-Potočnik v Debeli Peči. Ta vikend se je v njej trudil Tomo Ceferin z Igorjem Đeričem (AO Kranj). Tečajniki AO Tržič so prejšni vikend (9.10.) obdelali Zeleniške špice pod budnim očesom Aljaža Anderleta.

V torek 11.10. sta Simon Tušar in Andrej Likar (AO Cerkno) v megli preplezala smer Humar -Škarja ( 5-/4, 270 m) v jugovzhodni steni Planjave, v nedeljo sta v soncu v njej uživala Sonja Tekavec in Beno iz AO Rašica. Radovan Lapanja in Silvo Mavri (AO Cerkno) sta se nadejala sončnega vremena, a ju je v četrtek, 13.10. v Staničevem vrhu dočakala megla. Vseeno sta v Klasični kuhinji in v Svetli strani meseca uživala.

Aktivni Albin Simonič – Binč je opremil dve daljši in lažji smeri, levo od ostalih v sektorju E pod kočo na Korošici. Najbolj leva je Pepi Žbaradorija z oceno 6a, desna pa je Čikorija in kafe z oceno 6a+. Obe smeri imata štiri raztežaje in sta dolgi dobrih 100 m. Drugo sidrišče imata skupno. Sta popolnoma opremljeni. Sestop: spust ob vrvi (2x60 m). Vseh smeri je sedaj 66. V celoti je opremil Palčkovo smer (stara Frančkova smer dolga 3R), za katero predlaga oceno VII- (IV, IV+, VII-). Do druge sezone obljublja objavo vodnička z vsemi smermi (na spletu), prevrtavanje obstoječih smeri, pa mislim, da ne sodi v naše stene, kljub morebitnemu avtorjevemu odobravanju.

Minulo nedeljo je Albin z Zdravkom Polutnikom (od spomladi sta oba člana novo nastale alpinistično plezalne sekcije Gamsi Hrastnik) v Planjavi plezal in preplezal tri smeri zakoncev Relja: Mali cekin, Zlatolasko in Sivo upanje. To nedeljo (16.10.) sta z Zdenkom Mrazom v Koglu plezala Kamniško smer. “Krasno delo je opravil tisti, ki je navrtal sidrišča” meni Binč v nasprotju z vsemi kritiki takega početja, “klinov pa je v smeri kar dovolj”. Ker je zasledil v vodniku Kamniška Bistrica oceno VII-, v Slovenskih stenah pa VII je pridal še svojo:” če bi jo prevedli v današnje športno plezalne ocene, bi se ocena sukala vsaj okrog 6c”. Ej Bine, s sicer neuglednim plazenjem se kar pregoljufaš preko!

V poznem poletju je, ob priliki izpita za GV, Urban Ažman, pod nadzorom prijateljskega očesa inštruktorja in urednika AN, zmogel greben Goličica-Kanceljni-Planja. Minuli teden je dobil posnemovalce iz domačega odseka: Gašper Benedik (AO Radovljica), Joži Repinc, Anja Petrnelj in David Sefaj (AO Jesenice) so, “več ali manj tiho“, navdušeni nad trentarsko divjino opravili s to enkratno turo. Ostanimo še malo na primorskem. Štubelj Rok in Arčon Jernej (AO Nova Gorica), sta v soboto, 15.10. preplezala Zapeljivko (V, A0, 350 m), v južni steni Jerebice. Zaradi manjšega odloma v drugem raztežaju svetujeta obvoz v levo po travnati poči. V nedeljo 16.10. sta preplezala Kopiščarjevo smer v Zadnjiškem ozebniku, žal ne prosto. Tožila sta nad pomanjkanjem svedrov v lažjih raztežajih. Fanta, kaj pa izpit za alpinista?

Na tuji zemlji: Rotewand in Kugelstein…

Opremljene smeri v Kugelsteinu, primerne za jesenski ‘živčke na pašo’, so 8.10 obiskali Roland Volmut in Ivan Pešl ter Jožica Meglič in Gregor Miklavc ter preplezali smer Katzen - Jammer (V-, 200 m). Maja Lobnik in Boštjan Zupan sta obiskala Rotewand in isti dan preplezala smeri Tymianpfeiler (VI, 300 m) in Spekulatius (VI-, 120 m) ter naslednji dan še smeri Biotox (VI-, 250 m) in Hühnerleuter (V, 200 m) (vsi AO TAM).

…Paklenica…

Vsak vikend se veliko Slovencev odpravi malo južneje v Paklenico, a prav epskih zgodb še nismo izvohali. Omenil bom samo punce, ki letos veliko plezajo: Urša Šparovec (AO Kranj) je z Matijem Ponikvarjem (AO Radovljica) zmogla Velebitaško ter z Živo Grgič (AO Rašica) in Dejanom Rističem (AO Kranj) Big Wall Speed Climbing.

…in nekaj uživaških.


Celovška špica: smer Kaminreihe

Ideje za drugo leto. V grebenu Muzcev v Velikem Ropu v Reziji se nahajajo lepe plati (opisi smeri so v vodniku Giulie Verticali). Marko Bokan in Igor Vidrih (Soški AO) sta preplezala Via Colavizza (3, 4, 390 m). Igor se je v četrtek vrnil na kraj zločina ter z Zlatkom Weitzerjem (AO Nova Gorica) preplezal še smer Via Pulpit (3/4, 5- , 270 m). Kljub severni orientaciji v steno že zgodaj spomladi posije sonce. Uživač Igor svetuje še smer Kaminreihe (4+, 400 m), ki jo je v severni steni Celovške špice preplezal s Primožem Kebrom (AO Nova Gorica).

Obveščanje preko naslova alp.ple@planid.org je steklo, le tisti boljši vzponi še ostajajo skriti. Škoda!

Na koncu še ne povsem alpinistična novica, a za zgled mnogim "še mladcem". G. Marko Sever je zmogel italijansko ferato nad bivakom Nogara v Mangrtu. Ob Markovih častitljivih 85 letih je vzpon skoraj gotovo enakovreden zgoraj omenjenim, ki jih opravijo več kot pol stoletja mlajši alpinisti.

pripravil Peter Mežnar

1 komentarjev na članku "Alpinistične novice 18.10.05"

Gašper Benedik,

Greben Goličica Kanceljni Planja je res tura in pol. Orientacija je taka kot si jo v bistvu sam napraviš. Če bo kdo sledil Miheličev opis, naj se pred navpično zajedo ("IV 20m-za božjo voljo ali jo gamsi preskočijo"tak je opis v SS), na desni jo omejuje izredno gladka plata, usmeri kakšnih 40 metrov nižje, kjer bo videl rasti nekaj klenih smrek. Če vam to uspe, se boste varovali samo pri vzponu na Prevčev stolp, ostali prehodi so osupljivi in neverjetno izpostavljeni!

Na celotni turi(od Goličice dalje) ni druge človeške sledi kot klini zabiti za spuste po vrvi in za varovanje pri vzponu na Prevčev stolp. Nič možicev, nič rdečih PP pack, nič cigaretnih ogorkov, nič našega sranja...Zgolj divjina!!!

Gašper

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

OBJAVLJALCI

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.