Išči

Objavljalci

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

Alpinistične novice 20.11.07

Fantastičen konec tedna v Kranju!

Alpinistične novice

Da bo suša ‘sem vedel’ že prejšnji teden, upanje pa je le bilo. Alpinisti so se skrili, športni plezalci pa so očitno zastali v pričakovanju drame v Kranju. Vikend se je izkazal za turobnega, a tudi tisti, ki smo iz postelje spremljali plezanje naših deklet, smo imeli zelo, zelo polepšan vikend (tudi zaradi dobrega komentatorskega para).

Maja & co

'Ko voz zdrvi po bregu navzdol, ga je težko ustaviti', tako nekako bi lahko okarakterizirali plezanje naše Maje Vidmar v tej sezoni. Z gotovostjo (zdaj) šestih zaporednih zmag je vlila strahu vsem tekmicam in mogoče tudi zato spodrsljaj največje tekmice Eiterjeve na zaključni tekmi sezone ni tako zelo slučajen. Moram pa priznati, da bi kakšen triler težko spremljal, zato sem bil lagodnega nedeljskega spremljanja tekme zelo vesel. Upam samo, da bo dosežek Maje dobil še nadaljevanja v medijih in da odzivi na njen dosežek ne bodo splahneli preko noči ter se bodo samo stopnjevali do končnih obračunov naj-športnih dogodkov v letošnjem letu. Skratka vsebin na temo na raznih straneh ne manjka, upam pa da bomo vsi skupaj znali poskrbeti za dodaten pogon v zaključku leta.

Mogoče bo zaradi fantastičnih dosežkov Maje premočno spregledan dosežek Lučke Franko, ki je s tretjim mestom dosegla svojo najboljšo uvrstitev in seveda prve stopničke v karieri. Po svoje prav pravljično, da se je garanje in odrekanje vseh let najbolj poplačalo prav na zadnji tekmi kariere, na domači tekmi, pred domačo publiko. Pa vendar Lučki želim, da še enkrat v miru premisli, če pa je odločitev dokončna 'vso srečo na novih poteh'!

Še bolj v senci tekem in pričakovanj v Kranju so minili dosežki Natalije Gros, ki je dosegla skupno tretjo mesto v točkovanju balvanskega plezanja ter skupno zmago v kombinaciji težavnostnega, hitrostnega in balvanskega plezanja

 

Mina Markovič ter Klemen Bečan sta s šestim oz. sedmim mestom dokazala, da smo Slovenci in Slovenke res plezalna nacija. Zlasti dosežek Klemena, po 'nevemkolikem' času zopet moški finale, bi moral biti nova in dodatna spodbuda za vse tekmovalce, da se tudi pri fantih z resnim in strokovnim delom lahko poseže na vrh.

Tomaž & co

Tokratna novica samo, kot odziv na odziv Tomaža Humarja o pisanju na teh (in drugih straneh). Že takoj po objavi so pricurljale novice, da je Tomaž plezal malo bolj desno. Kasneje je bila objavljena tudi skica in po Tomaževi navadi jo zopet ni zaupal 'neobjektivnim' slovenskim poročevalcem ampak stričku everestu! Koliko novih smeri prenese Himalajska stena se bo, upam, še izkristaliziralo. 'Odziv na odziv' ponavadi rodi samo sranje, mislim pa, da si vsi 'stanovski' kolegi v Sloveniji zaslužijo vsaj korektno poročanje o vzponih, kajti: 'največji dosežki nikoli niso samo alpinistovi, ampak so vsaj malo tudi naši - slovenski'!

Predavanja

Kdor se utaplja v turobnosti predolgih zimskih noči, mu ponujamo rešilno bilko za petkov večer. Torej tisti, ki bi radi petkov izlet v nezavedno prestavili na bolj pozne (polnočno) ure lahko zagrabite dvoje izvrstnih predavanj. In prav jezen sem na organizatorje, da se vsaj okvirno ne morejo dogovoriti o terminih. Nekaj bolj za alpiniste in nekaj bolj za športne plezalce, čeprav sta obe predavanji zanimivi za vse, ki kakor koli plazijo po skalovju. Rasna segregacija, ki kar kliče po …

 

V Ajdovščino prihaja eden najboljših alpinistov ta čas, dobitnik zlatega cepina za vzpon v Rupalski steni Nanga Parbata: 'the one and the only' Steve House, ki Vam bo izlil 'dušo in srce' na predavanju v petek, 23. novembra, ob 19. uri, v kinodvorani v Ajdovščini (Dvorana prve Slovenske vlade, Trg prve Slovenske vlade 1, Ajdovščina). Karte in rezervacije so na voljo v predprodaji na: uros@climbersonly.net ali na tel. 031 640 653. Lahko pa jih kupite tudi v trgovini 'Pri Perkotu in Šeliju'. Cena karte v predprodaji je 10 EUR, na dan predavanja pa 12 EUR.

Drugo je predavanje Uda Neumanna, pri nas dobro poznanega po prevodu njegove knjige Performance rock climbing/Učinkovito skalno plezanje! V okviru seminarja za trenerje športnega plezanja bo v petek, 23. novembra, ob 19.15, v veliki predavalnici Tehniškega šolskega centra Kranj (nasproti dvorane na Zlatem polju) imel predavanje z naslovom »Načelo najšibkejšega člena – celosten pristop k boljšemu plezanju«. Na predavanju o tem, kako načrtovati trening, čemu posvetiti več pozornosti in kako pomembna je plezalna tehnika, ste vabljeni vsi; plezalci, njihovi starši, inštruktorji, trenerji in ostali ljubitelji plezanja.

Če hočete novice z več vzponi, pišite na alp.ple@planid.org, v vsakem primeru pa pozdravljeni do prihodnjič,

Peter Mežnar

 

 
Arhiv: Alpinistične novice

 

 

 

 

 

 

 

      Anapurna - Humar

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

OBJAVLJALCI

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.