Išči

Objavljalci

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 03.06.2014

Vzponi v ledeniškem svetu

Ljubitelji zime lahko v gorah še vedno pridejo na svoj račun. Snega je še precej in določena področja se ga bodo le stežka znebila. Kljub temu pa je vedno več vzponov v kopni skali. V južnih stenah, kjer je sonce bolj kot ne že opravilo svoje, se znajde vedno več navez. Večinoma gre le za vplezavanje in ne za odkrivanje novih prehodov ali ponavljanje težkih redko plezanih smeri. Kljub vsemu se težavnost preplezanih smeri počasi le dviguje.
 

Tudi težji vzponi v nižjih stenah

Stena Kogla je bila pretekli teden kar nekajkrat obiskana. Največkrat je bila preplezana Virensova smer, plezalo pa se je tudi v ostalih smereh. V sobotnem zimskem mrazu sta lep vzpon opravila Boštjan Mikuž in Tine Andrijašič (oba AS Ajdovščina), ki sta prosto in na pogled preplezala Kamniško smer (VII, 250 m).

Precej zahteven vzpon sta opravila tudi Marko Mavhar (AO Grmada Celje) in Tomaž Petrnel (AK Rinka) v steni Mrzle gore. Preplezala sta smer Srce (VIII-, 150 m). Zelo verjetno gre za prvo ponovitev smeri.

Vzpona v Franciji

Domen Kastelic (Akademski AO) je plezal v francoskih gorah in opravil dva lepa vzpona. Najprej se je sam podal v Švicarsko smer (IV, 3, 800 m) v steni Les Courtes. Nato se je na vrv navezal z italijanskim soplezalcem in preplezal redko plezani Grand West Couloir v Aiguille du Plan (WI 5+, M6, 700 m). Smer je zmogel prosto. 

Veliki Klek

Na gospodarju Visokih Tur se je pretekli teden potikalo tudi nekaj naših alpinistov. 30. maja sta Tomo Videmšek in Matjaž Korošec (oba AO Grmada Celje) preplezala smer Mayerlrampe (60-70°/III, 500 m) in sestopila po Berglerrinne (50-60°/III, 450 m). Obe smeri je preplezal tudi Marko Mavhar (AO Grmada Celje) sam. Člana AK Črna Igor Radovič in soplezalec sta poskusila v smeri Welzenbach - Wien. Tik pod vrhom jima je zagodla megla in močan veter. Sestopila sta po smeri vzpona.

SMAR na Japonskem

Lansko leto so naše gore obiskali japonski alpinisti in se kljub ne najugodnejšim razmeram domov vrnili zadovoljni ter polni novih izkušenj. Letos so Japonsko obiskali naši alpinisti. Več...>

Odprave počasi napredujejo

Vreme trenutno ni naklonjeno našim odpravarjem. Močno sneženje in precej novega snega precej ovirajo napredovanje, kljub vsemu skušajo čas čimbolje izkoristiti. Več...>

Srečno!

Arhiv Alpinističnih novic
Izpisi objav o: alpinizmu
odpravah ipd. | prvenstvenih

   

 

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

OBJAVLJALCI

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.