Išči

Objavljalci

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 04.03.2014

Postopno prebujanje iz zimskega spanja

Po tednih umirjenosti, kislega vremena in naraščajoče snežne odeje so se sile v gorah le umirile. Plezalci so sprostili nabrano energijo v ponekod solidnih razmerah in solidnih smereh, tudi ena nova je nastala. Marsikje je dober trd sneg poskrbel za zabavo, sončni žarki po dolgem obdobju sence pa so bili pravi balzam za dušo. Začenja se tudi sezona alpinističnega smučanja, ki zna biti glede na količine snega kar pestra.

Novost v Peci

Tinino ime bo po uspehih na ZOI še dolgo odmevalo in bo krepko zapisano v zgodovino smučanja. Zapisano pa bo tudi v kakšnem plezalnem vodniku. V južnem ostenju Pece je namreč, 25. februarja, Igor Radovič (AK Črna na Koroškem) potegnil novo smer in jo poimenoval Žlih za zlato Tino (M, 60-70/35-50°, 520 m). Prvih 150 metrov je plezal po Levem žlihu, nato pa je zavil proti levi. Tu ga je čakalo še 370 metrov deviškega terena do roba stene. Nekaj dni kasneje je s soplezalcema preplezal še celoten Levi žlih in sestopil po Desnem žlihu.

Aktivno v Velikem Vrhu

Tržičani so bili aktivni v Velikem vrhu, kjer so našli solidne razmere in preplezali smer, ki le redko očuti vbode cepinov. Miha Zupan (AO Tržič) in Miha Zupin (AO Kranj) sta preplezala Spominsko smer Jožice Dolinar. V trenutnih razmerah sta jo ocenila s III+, 85/50-70°, M, WI4, 350 m. Za vzpon sta potrebovala tri ure. Informacije o dobrih razmerah je izkoristil še Marko Kejžar (AO Kranj), ki je s člani AO Domžale kak dan za njima opravil še eno ponovitev smeri. Miha Zupan je v Velikem vrhu poleg zgoraj omenjene smeri s Klemnom Belharjem preplezal še kombinacijo Desnega ipsilona, Ipsilona in smeri BE-RO. V začetku stene ju je sprejel dober trd sneg, v srednjem delu pa sta se morala izogibati nepredelanemu snegu.

Gneče v stenah ni bilo, se pa obisk le veča. Pretekli teden so bile na udaru krajše in lažje grape, seveda so tiste v Begunjščici med bolj aktalnimi.

BMC 2014

Nejc Marčič in Martin Žumer sta se udeležila mednarodnega srečanja plezalcev v Glenmore Lodgu na Škotskem, ki je potekalo od  26. januarja do 2. februarja. Dobili so prave razmere in dodobra spoznali svojevrstno škotsko plezanje. Več...>

Iz previsa v previs

Klemen Premrl (AO Tržič) je v Kanadi opravil še en previsen vzpon. V Helmcken Falls sta s Timom Emmettom opravila prvo ponovitev smeri Overhead Hazard (M 13+, 200 m).

Prvi zahtevnejši spusti

Smučanje je bilo v preteklih tednih glede na razmere pogosta izbira, toda strme vesine šele prihajajo na vrsto. Marko Kern, Jaka Ortar in Marjana Cudrerman sta 26. februarja presmučala Južne vesine (T+, 45/40°, 400 m, izpostavljeno) v Vrtači. Spust je zahteval kar nekaj truda, saj je k stenskim težavam svoje dodala še megla. V Begunjski Vrtači sta Marko in Jaka dva dni kasneje odsmučala Zahodno grapo, včeraj pa še z Malega Draškega vrha. Precej aktualni so že spusti po vzhodnem pobočju Prestreljenika in po Centalni grapi v Begunjščici.

Priznanja najuspešnejšim in zaključek festivala

26. februarja so na Alpinistično - plezalnem večeru v Cankarjevemu domu dobili priznanja najuspešnejši v letu 2013. Za najuspešnejšo alpinistko je bila razglašena Anastasija Davidova (AO Ljubljana-Matica), za alpinista Luka Krajnc (AO Celje Matica), kot najperspektivnejši pa je dobil priznanje Martin Žumer (AO Radovljica). Na športno plezalnem področju sta dobila priznanje Mina Markovič (PK 6b Ptuj) in Domen Škofic (ŠPO Radovljica). Prvič je bila podeljena nagrada za življenjsko delo v alpinizmu, katero je prejel Tone Škarja (AO PD Kamnik). Poleg teh so priznanja dobili še ...več...>

8. festival gorniškega filma Domžale je zaključen. Nagrade in pohvale so bile podeljene, kateri filmi so jih dobili pa si lahko preberete tukaj...>

Predavanje

Tradicionalno 14. mariborsko plezalno predavanje alpinistov Tanje in Andreja Grmovška, ki sta ga poimenovala "GrmO leto 2556", bo v sredo, 5. marca, ob 19. uri v predavalnici E 105 Tehniških fakultet v Mariboru, Smetanova ulica 17, Maribor.  Vabljeni.

Srečno do prihodnjič.

Arhiv Alpinističnih novic
Izpisi objav o: alpinizmu
odpravah ipd. | prvenstvenih

   

 

 

Rumena smer je Žlih za zlato Tino, črna Levi žlih, rdeča Egipčanka. Vir: AK Črna

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

OBJAVLJALCI

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.