Išči

Objavljalci

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 06.05.2014

Redke variante in ponovitve

Prazniki so mimo, prsti ogreti, le psiha še vedno počiva. No, vsaj pri vzponih. Alpinističnih spustov je bilo pretekli teden kar precej. Letošnje razmere omogočajo smučanje malokrat ponovljenih smeri in marsikateri prehod, ki običajno odbija poglede smučarjev, je trenutno zalit. Presmučana ni bila nobena nova smer, so pa bile opravljene zanimive ponovitve.

Ponekod redke ponovitve, drugod gneča

Smučalo se je vsepovsod. Ponekod so dobre razmere poskrbele za pravi naval smučarjev. Najpogosteje se je smučalo po grapah Male Mojstrovke, s katere so bile večkrat presmučane Smer ob rebru, Pripravniška, Župančičeva in Pozabljena smer. Zadnja ima ob letošnjem snežnem bogastvu kar štiri variante. Nekajkrat je bil obiskan Mangart. Zimska smer je bila presmučana v dveh različicah. Zimska z Italijansko varinato in Naravnost navzdol z originalno Zimsko smerjo. Prvo so smučali člani AK Vertikala, ki so letos opravili že kar nekaj lepih spustov. Drugo varianto sta smučala Marko Kern in Marijana Cuderman. Široke bele vesine Velikega ozebnika so prav tako privabile vijuganja željne. Prvič doslej je v celoti smučljiv Žabji krak z Razorja. Ozek prehod v spodnjem delu smeri, ki običajno zahteva kakšnih 10 metrov sestopanja peš, je letos možno premagati s smučmi. Presmučan je bil sredi preteklega tedna. V bližini Triglava je še vedno precej možnosti za dobre spuste. S Pihavca proti Luknji je vijugalo precejšnje število smučarjev. Tudi na teh pobočjih trenutne razmere ne dopuščajo, da bi se sezona spustov prehitro končala. Z bližnjega Kanjavca se je spet smučalo po zračnem Aerotiku. Z njegovega večjega soseda Triglava pa je bil opravljen spust po direktni varianti smeri Severovzhodna stena, s sedla na ledenik (Z-, 250 m). Ocena variante je Z, 280 m.

Nekatere zahtevne smeri, takšne, ki zahtevajo precejšnje število zanesljivih zavojev preden pridemo do varnega izteka, so bile presmučane že desetletja nazaj z za današnje čase ne ravno idealno opremo. Ena izmed teh poteka z Mlinarskega sedla v okviru poti na Zgornje Ravni. Zadnjo ponovitev te smeri je 30. aprila opravil Davo Karničar.

 Težje plezanje zaenkrat še v dolinah

Med prazniki je večina skale željnih prste grela v toplih plezališčih. Tradicionalna prvomajska Paklenica je spet privabila precej naših plezalcev. Tam se je odvil 15. BWSC, ki se je letos končal z novim rekordom. Hrvaška plezalca sta prejšnji rekord izboljšala kar za 5 minut. Nižje ležeče navrtane stene so dobile obiske tudi pri nas. Plezalo se je v Klemenči peči, Beli peči, na Gradiški turi ter še kje. Nekateri so obiskali Karnijske Alpe ter Graško pogorje.

Srečno do prihodnjič.

Arhiv Alpinističnih novic
Izpisi objav o: alpinizmu
odpravah ipd. | prvenstvenih

   

 

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

OBJAVLJALCI

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.