Išči

Objavljalci

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 06.09.11

Počasno usihanje frekvence vzponov.

Očitno se poletje dokončno poslavlja, vsaj tisto obdobje res lepega in stabilnega vremena. Tako, da če smo prejšnji teden imeli obširne in bogate novice, potem bomo ta teden prebirali le drobtinice.

Potepanje po Kanadi

Miha Zupan in Maja Duh (oba AO Tržič) sta se vrnila iz enomesečnega plezalnega potepanja po Kanadi. Miha je strnil plezalne vtise nekako takole. V Skalnem gorovju sta uživala v čvrstem apnencu, ki je za naše razmere nekje med Paklenico in Triglavsko steno, najde pa se tudi kakšen detalj podrtije. Smeri imajo urejena sidrišča, vmesno varovanje pa po večini s premičnimi varovali, tam kjer ni možnosti, pa se najde tudi kakšen klin. Tower of Bebel je po Mihovih besedah sestavljen iz gnajsa, sama stena daje občutek naloženosti, sama možnost varovanja pa je odlična. V skupini Bugaboojev sta plezala v granitu, kjer jima je ponagajalo slabo vreme, ki ju je prisililo v potrpežljivo čakanje na izboljšanje. Nato sta v lepem vremenu uspela preplezati Klasično smer na 3200 m visoki Bubagoo spire. Miha se je naslednji dan z Američanom Markom Goldsmithom plezal še v vetrovnem in mrzlem Snowpatchu. Obisk sta namenila tudi bližnjemu plezališču Grassi Lakes. Miha pravi, da so smeri podobne, popularni Via M special na Passo Falzarego v Dolomitih. Dvakrat sta obiskala tudi zahodno steno Mount Roundla in preplezala dve zanimivi smeri. Na koncu pa sta se podala še v znano klasiko Direttisimo v steni Yamnuske, ki velja za eno prvih preplezanih smereh na tistem območju.

Kanada1
Kronološki pregled preplezanih smeri:

05.08.: Ha Ling, Northeast Face (5.6, 450 m)
08.08.: Plezališče Grassi Lakes (6 smeri do 5.10b)
09.08.: Mount Rundle, Reprobate (5.7, A0, 350 m)
12.08.: Tower of Babel, Tower of Babel (5.8, 300 m)
16.08.: Bugaboo Spire, Kain Route (5.6, 650 m)
17.08.: Snowpatch Spire, Buckingham Route (5.8, 300 m)
21.08.: Mount Rundle, Guide's Route (5.6, 665 m)
23.08.: Plezališče Grassi Lakes (8 smeri do 5.10c)
24.08.: Kid Goat, Twillight Zone, (5.6, 140 m), Gray Waves (5.8, 140 m)
26.08.: Yamnuska, Direttisima (5.8, 400 m)

 

Od tod in tam

Grega Lačen (AK Črna) in Andrej Gradišnik (AK Ravne) sta v severni steni Velike Cine ponovila veliko klasiko smer Hasse-Brandler (VIII+, 550 m). Smer je bila preplezana davnega leta 1958 in je ena najbolj znanih smer v Treh Cinah. Grega je uspel prosti vzpon, medtem ko je Andrej užival v klasičnem plezanje smeri, ter si sem in tam pomagal s tehniko. Slike v reportaži tukaj.

Cvetje_Neda

Skuta, Cvetje v jeseni

Gregor Malenšek in Neda Podergajs (oba AO Ljubljana-Matica) sta v južni steni Skute plezala smer Cvetje v jeseni (7b, 350 m). Za prosti vzpon v najtežjem raztežaju jima je malo zmanjkalo, medtem ko sta ostale težave smeri, ki jo krasi skorajda pakleniška skala, uspešno premagala. Lep dan jima je popestril še ekspresni in nevsakdanji plezalski sestop v dolino.

Na spletu sem zasledil poročilo tabora v Dolomitih, AK Slovenska Bistrica popestrenega z galerijami slik.

V naših stenah je bila običajna gneča, saj sta bila sobota in nedelja še lepi tako, da so vsaj klasike bile deležne dokaj bogatega obiska. Triglavska stena je bila v soboto in nedeljo prepredena s plezalci od Slovenske smeri pa do Čopovega stebra. Obiska so bile deležne še stene nad dolino Krme, Vršičem ter še kje. V Kamniških pa klasične smeri na Jezerskim od Grintovčevega stebra do Trikota v Dolgem hrbtu. Nad Logarsko dolino prav tako več ali manj ustaljeni ritem po klasičnih smereh, izpostavil bi vzpon Marjete Brežnik ter Viktor Mlinarja (oba AO Celje-Matica) po redkeje plezani Spominski Bregarjevi smeri (VI+, 500 m) v Štajerski Rinki.

Na pot je odšla tudi dvočlanska odprava Miyar 2011, o kateri je bilo več besed zapisanih tukaj.

Bor Šumrada

Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


 

Kanada2

V smeri Buckingham Route. Fotografija: Maja Duh

Cvetje v jeseni

Sestop

Cvetje v jeseni in ekspresni sestop. Fotografija: Neda Podergajs

Značke:
ALP AN novosti

1 komentarjev na članku " AN - 06.09.11"

Branko Vizjak,

Viktor Mlinar član PK Rifnik Šentjur.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

OBJAVLJALCI

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.