Išči

Objavljalci

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 06.12.11

8c+ in jesenski vzponi.

Nadaljuje se pozno jesensko vreme, ki se je v zadnjih dneh še nekoliko skisalo. Pravega mraza, ki bi omogočil zimske vzpone še ni, vendar praznino vseno zapolnjuje nekaj odličnih novic.

8c+

Matic Obid je svojo plezalno formo v letošnjem letu kronal še z enim odličnim dosežkom. V Mišji Peči je uspel v prostem vzponu v smeri Histerija, ki nosi visoko oceno 8c+. Matic pravi, da je za smer porabil kar nekaj časa. Smer je kljub dolžini začinjena povsem na koncu, kjer so poglavitne težave zbrane v 15 gibov, ki si sledijo po zelo mahjnih oprimkih. Največ težav je imel zaradi dokaj toplega jesenskega vremena, vendar se je prejšnji teden ob prvem oblačnem dnevu želja uresničila.

Odličen motiv za cilje v prihajajočem letu, ter lepa popotnica pred odpravo, ki je tik pred vrati. V četrtek namreč v gozdove Venezuele odpotuje odlična zasedba slovenskih alpinistov. Poleg Matica še Luka Krajnc, ter Andrej in Tanja Grmovšek. Glavni cilj so plezanje obstoječih ter morebitnih novih smeri v “mizastih gorah” iz pretežno peščenjaka, ki se nad pragozdom ter travniki dvigajo do 700 m visoko, že samo potovanje do tja pa bo svojevrstna avantura. Odprava se vrača domov 14. januarja, ko nas bo zagotovo razveselila z odličnimi vzponi.

Vse aktualne novice v povezavi z odpravo lahko preberete tukaj.

Prijetne jesenske razmere

Monika Kambič se zopet javlja z novicami z uživaškega jesenskega plezanja v toplih južnih stenah.

Skuta

Toplo pomladno plezanje v Skuti.

Z Majo Lobnik sta obiskali JV steno Planjave, kjer sta uspešno lovile sončne žarke v Spominski smeri Štefana Kukovca (VI+, 370 m). Nekaj dni kasneje pa je v družbi Andreja Ercega ter Nastje Davidove, ki se je nedavno vrnila iz plezalne turneje po ZDA odpravila v steno Skute. Tokrat v smeri, ki jih je pred leti navrtal Klemen Mali. Plezali so kombinacijo dveh smeri in sicer Cvetja v Jeseni in Na svoji zemlji v Mekinjskem stolpu (6b+, 260 m). V tem delu je navrtanih še nekaj smeri do težavnosti 7b, vendar so smeri daleč od tega, da bi kljub opremljenosti s svedrovci, dobile naziv športnoplezalne, saj nikoli ne vpneš več kot šest krat na raztežaj.

Yosemiti 

Med brskanjem po spletu sem med drugim našel tudi zanimivo reportažo Domna Kastelica na straneh AAO s plezalnega potepanja po slikoviti dolini Yosemitov.

Bor Šumrada

Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Skuta1

Skuta2

V južni steni Skute. Vse fotografije: Monika Kambič.

Skuta2

Vrisi navrtanih smeri v Skuti. (Za večjo sliko odpri v novem zavihku/oknu.) Fotografija in vris: Klemen Mali.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

OBJAVLJALCI

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.