Išči

Objavljalci

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 08.02.2022

Zahodne Alpe

AN - 08.02.2022

Po dolgem suhem obdobju so se v Zahodnih Alpah ustvarile dobre razmere za velike podvige.
Severne stene so imele v zadnjih tednih precej obiska, preplezane so bile redko ponovljene smeri. Razmere sta izkoristila tudi naša alpinista Luka Stražar in Nejc Marčič, ki sta v drugi polovici januarja v severni steni Grandes Jorasses uresničila svojo skupno željo - preplezati smer No siesta (ED, M7, 1200 m). Ime smeri pove veliko o njeni strmini in zahtevnosti in je do sedaj prosto spustila čez le najboljše. Čeprav se fantoma ocena detajla M8 zdi pretirana, to po njuno še vedno ne spodkoplje veličastnosti smeri. Do pod stene sta dostopila ponoči s smučmi in po premagani zahtevni krajni zevi začela s plezanjem. Prvi dan plezanja sta dosegla začetek strmega osrednjega dela smeri, kjer sta bivakirala s pomočjo visečih mrež.  Drugi dan ju je čakal najzahtevnejši del, kjer sta plezala po konstantno zahtevni steni težavnosti do M7. Tema ju je ujela nekoliko pod robom stene. Do njega sta naslednji dan morala preplezati nekaj zamudnih raztežajev v suhih razmerah. V opoldanskem soncu sta dosegla vrh in se nato v treh urah spustila v dolino. Več o tokratnem vzponu in preteklem dogajanju v smeri...> Luka Stražar se na Fb profilu zahvaljuje alpinistoma Tomu Livingstonu in Pablu Herraezu, ki sta jima pobrala smuči izpod stene. Tudi Tom Livingstone, v preteklosti večkrat soplezalec naših alpinistov, je januarja preplezal omenjeno smer.
Za mesec januar je bilo sicer dogajanja v steni neobičajno veliko. Izjemen vzpon je opravil francoski alpinist Charles Duboulos, ki je sredi januarja sam preplezal smer Rolling Stones. Pred kratkim je bila ponovljena tudi smer Directe de l'amitié (VII, M7/A3 ,90°, 1100 m), ki so jo z izjemo enega raztežaja prosto ponovili Léo Billon, Seb Ratel in Benjamin Védrines konec januarja. Gre za eno najzahtevnejših smeri v steni, ki še naprej ostaja brez proste ponovitve. Trojica je poskušala s prostim vzponom tudi v raztežaju ocenjenim z A3, a zaenkrat neuspešno. Po preplezani Harlinovi v Eigerju in omenjeni smeri v Jorassesih imajo trije Francozi v načrtu še severno steno Matterhorna.

Led

V Zajzeri je bil večkrat obiskan slap La bella Furlana, nad Belopeškimi še vedno stoji Damoklejev meč.  V Tamarju so bili plezalci v Centralnem slapuDesnem slapu, Zadnjem slapu, Skritem slapu in Slapu nad votlino. Pod Prisojnikom je bil obiskan Centralni slap. V Krnici sta bila obiskana Zimska smer in Drugi slap v Prednji glavi.  Na Jezerskem so bili preplezani Spodnji in Zgornji Ledinski slap, Sinji slap in Teranova smer. V Logarski dolini so še naprej razveseljevali Palenk, Avtocesta, Slap pod Sušico, Kiks inSlap na Klemenči jami. Obračalo se je v Robanovem kotu, v Repovem kotu pa je bil preplezan Desni rep (WI4-5, 40 m).

V Makekovi Kočni sta Leon Ramšak (AO Grmada Celje) in Primož Plohl (AO TAM) preplezala smer Snežnica (II/5, M5, 250 m).

Luka Kračun (AO Grmada Celje) in Primož Plohl (AO TAM) sta v skupini Sella v Dolomitih našla zanimivo ledno areno. Preplezala sta sredinski in desni slap Tervela (oba WI5, 50 m).

Smučanje

Presmučana je bila grapa v vzhodni steni Škrnatarice. V Poliških špikih sta bili presmučana južno pobočje z zahodnega vrha Špika nad Nosom in JV smer s Špika nad Špranjo, slednja s krajšim pešačenjem. Dovolj snega je bilo v grapi med Poncama ...> V Avstriji je bilo aktualno smučanje po pršiču. Strmejši spust je znan le z Liebesecka po južnem grebenu.

16. Festival gorniškega filma Domžale

Od 14. do 19. februarja bo Festival gorniškega filma Domžale. Kot vedno bodo na ogled številne filmske novosti iz gorskega sveta in zanimiva predavanja. Več ...>

Srečno!

Arhiv Alpinističnih novic 
in izpis objav:
alpinizmu 
odpravah (VTG)
s prvenstvenimi
Značke:
ALP GL4 AN LED

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

OBJAVLJALCI

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.