Išči

Objavljalci

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 08.04.2014

Prvenstvena gor, prvenstvena dol

Prosto čez Rolling Stones

O vzponu po smeri Rolling Stones v severni steni Grandes Jorasses smo že pisali.  Nekoč so se z njo že pomerili naši plezalci in si zapisali 2. ponovitev. Pred kratkim pa sta Luka Lindič in Luka Krajnc (oba AO Celje-Matica) opravila prvo prosto ponovitev smeri. S težavami sta opravila na pogled in jih ocenila z M8, 6a, 1100 m. Več...>

Še ena nova v Kladivu

Smer Oh ta trideseta se še ni dodobra pohladila, ko je v bližini že nastala nova smer. Tokrat je prehode iskal Iztok Tomazin (AO Tržič) in jih našel v levem delu stene. Smer poteka po ledu in snegu, vmes pa se najde tudi nekaj skalnih odstavkov. Smer je poimenoval Sapa in ocenil s III, 3, 40-80°, UIAA 3+, 400 m.

 

Elan s Kokrske Kočne

Davo Karničar je 3. aprila presmučal novo težavno smer v severni steni Kokrske Kočne. Poimenoval jo je Elan in ocenil s VI+, S6, S7- (300 viš. metrov), S3 (150 viš. metrov). V težkem delu je naklonina med 50 in 55° na izpostavljenem mestu pa 60°.

Zanimive spuste zasledimo tudi drugod. Omeniti velja eno redkih ponovitev SV stene Prestreljenika. Po steni sta se spustila Samo Kociper in Grega Brvar (AK Vertikala). Smer ima oceno VI- (55/50-55°), 350 m.

V Begunjščici so se Jaka Ortar, Marko Kern in Marijana Cuderman najprej podali v smer Discovery Channel. Oceno so s V znižali na IV in smer ocenili na novo: Z-, 48/35-40°, 500 m. Po besedah domačinov naj bi bila smer presmučana že v sedemdesetih letih. 2. aprila so se podali še v Direktno. Marijana in Jaka sta smučala kombinacijo Direktne in Osrednje, Marko pa Direktno, ki je ponudila nekaj ozkih in nerodnih prehodov. Smučali so še nad SV plazom v Begunjski vrtači in našli lepe okoli 50° prehode iz grebena. Na tem območju je smučal tudi Benjamin Ravnik in sicer po Lenuhovi grapi.

Umetnost izpod rok alpinista

Med alpinisti so se in se še vedno najdejo takšni z občutkom za umetnost. Pisatelji, pesniki, glasbeniki, slikarji,... Med njimi je tudi Franček Knez, ki iz lesa in kamna ustvarja čudovite podobe. V večnamenski dvorani hotela Aqua Roma, Rimske Toplice bo v sredo, 9. aprila, ob 17. uri otvoritev njegove razstave. Vabljeni!

Srečno!

Arhiv Alpinističnih novic
Izpisi objav o: alpinizmu
odpravah ipd. | prvenstvenih

   

 

 

 

Sapa v Kladivu. Foto: Iztok Tomazin

 

Elan v Kokrski Kočni. Foto: Davo Karničar

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

OBJAVLJALCI

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.