Išči

Objavljalci

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

"AlpinističneALPINIZEM
AN - 08.06.10

Ob lepem vikendu veliko novic od vsepovsod


Rušica
Rušica je trenutno ena najbolj obleganih sten. Upravičeno, lepe smeri z odlično skalo, prisojna lega in neznansko lep ambient. V soboto in nedeljo je bilo v steni živahno. Za vse vzpone ne vem, nekaj težjih pa je vseeno prišlo do mene. Andrej in Tanja Grmovšek sta plezala Z ognjem in mečem (VIII-/VII, 250 m) in bila s smerjo zadovoljna. Ostalo je še toliko časa, da se je Andrej na poti navzdol spajdašil z Matejem Kladnikom in sta preplezala še športno Ali Babo (VIII-/VII-, 3 R). Andrej Erceg in Gregor Malenšek sta plezala Živela klasika (VII/VI+, 250 m). Pod zadnjim raztežajem, ki je bil moker sta plezala dalje po smeri Črni steber in za kazen dobila nekaj več lomastenja po ruševju nazaj proti sestopni pisti. Vseeno sta imela še dovolj volje za Ali Babo.

David Debeljak in Arne Jeglič sta preplezala smer Črna kitara (VII+/VII-, VI, 250 m) za katero sta dejala, da je lepa a resna smer. Naslednji dan je bil David v Golarjevi peči z Maticem Obidom. Plezala sta Malega princa (VIII+/IX-, 240 m). Matic je prvi raztežaj ponavljal, ostalo prosto na pogled, tako kot David celo smer. David je dejal, da so ocene v Golarjevi peči nekoliko blažje kot v Rušici.

Nad Krmo
Trapez Velikega Draškega vrha je priljubljeni cilj tržiških alpinistov. V začetku devetdesetih let prejšnega tisočletja so ob modernejšem pristopu, dokončno obdelali steno. Prednjačili so Filip Bence, Janko Meglič in Slavko Rožič. Slednja sta v levem delu stene preplezala Lomsko smer (VI+/IV-V, 400 m). Mladi tržiški alpinisti s tradicijo obiskovanja tamkajšnih sten nadaljujejo in minulo soboto sta Miha Zupan in Maja Duh (oba AO Tržič) opravila eno redkih (morda prvo?) ponovitev te smeri. Dejala sta, da smer premore zelo lepo plezanje po zajedah in počeh. Klinov v smeri je zelo malo, sama sta pustila opremljeno varovališče in še tri kline v smeri. Pravita, da so vse stene nad Krmo suhe in čakajo na plezalce.

Stena
Tokrat so nam očitno srbski alpinisti odprli našo največjo steno. Redna gosta naših gora in sten, Nina Adjanin in Igor Skender (KVS Beograd) sta v soboto preplezala Dolgo nemško smer. Spodaj, do Nemškega turnca je bila stena kopna in plezanje hitro. V grapi do Okna je šlo lepo z derezami in tudi po zložnejšem razu oziroma grebenu je bilo še lepo. Okoli Jugove police pa se je začel sneg po policah, ki je precej oteževal gibanje po, v kopnem, lahkem svetu. Tudi Kugyeva polica je še na debelo založena s snegom.

Maestri
Minuli teden sta Tina Di Batista in Andrej Erceg preverila kakšne smeri je plezal kontroverzni Cesare Maestri, ki je bolj kot po svojih dobrih vzponih v Dolomitih znan po (ne)vzponu na Cerro Torre. Najbolj primerna za to je bila njegova smer (VII/VI, 400 m) v ostenju Picolo Daina nad dolino Sarce oz Arcom. Bila sta navdušena nad lepim plezanjem in ambientom ter kratkim dostopom in sestopom. Smer je tudi ena redkih, ki se dajo še plezati v tej dolini saj je dolgo v popoldan v senci.

Paklenica
Kanjon Paklenice tudi poleti nudi dovolj sence in vetrca za ugodno plezanje v severni steni Aniča Kuka. Ana Senegačnik in Bojan Leskošek sta minuli vikend brusila prste v treh lepih smereh. V soboto sta preplezala Nema Dinka do Dinka (7b, 290 m, Ana 1x A0) in Klin (6c+, 350 m) in v nedeljo smer Passenger (7b, 350 m).

Iz primorskega konca
Radovan Lapanja in Klemen Florjančič (AO Cerkno) sta minulo nedeljo plezala Bulfoni – D’Eredita (IV+/ III, 250 m) v Mali Lojtrci v Belih vodah. Snega je v gornjih delih doline še veliko tako, da se do vstopa večinoma gre še po snegu. Zanimivo pa je, da je bila skoraj v vsaki steni kaka naveza.

Sicer je v soboto nekaj članov AO Cerkno plezalo tudi v Novem vrhu nad Baško grapo. Andrej Likar in Primož Seljak sta plezala Pojočo travico (VI-/ V,100 m), Centralno (V+,100 m) ter Kaminsko. Pripravnika Borut Nadiževec in David Jeram pa Megleno in Melitino smer.

Srečno!

Tomaž Jakofčič


Z ognjem in mečem

Triglav


Maestrijeva smer

Značke:
AN novosti

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

OBJAVLJALCI

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.