Išči

Objavljalci

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 08.07.2014

Novice z odprave

Letošnja skalna sezona se je kar zamaknila. V primerjavi z lanskim letom, ko je v tem času že nastalo nekaj zahtevnih prvenstvenih in prvih ponovitev, se letošnje ogrevanje precej vleče. Obilica snega je kar pripomogla k že tako osiromašenemu plezanju v naših stenah, vsaj kar se tiče bolj odmaknjenih, strmih in takšnih smeri, ki skozi celoten vzpon prebujajo v plezalcu občutek negotovosti ob prijemanju še nedotaknjenih oprimkov. Če pri nas trenutno ni pravega raziskovalnega zagona, je ta prav gotovo v dolini Shaksgam, kjer se trenutno nahaja mednarodna odprava z našima dvema članoma.

Durbin Kangri 2014

Prihodu v bazni tabor je sledilo iskanje prehoda čez štiri kilometre dolg kanjon, ki na koncu preide v ledenik pod severno steno Durbin Kangri 2. Fanta sta iskanje prehoda uspešno izvedla in se medtem uspela še aklimatizirati. V zadnjem sporočilu (5. julija) sta napisala, da jim vreme ni najbolj naklonjeno, padavine pa naj bi bile kar močne. To jim vseeno ni odvzelo močne volje. Želimo jim izboljšanja in uspešnega napredovanja.

Tofana di Rozes

Grega Lačen  (AK Črna) in Sašo Prosenjak sta v četrtek, 3. julija, plezala v Tofani di Rozes. Preplezala sta težavno smer iz šestdesetih let Smer papeža Pavla VI (IX-/VIII, 600 m). Grega je vse raztežaje razen enega (VIII+) preplezal na pogled. Ocene so se jima zdele nekoliko drugačne od tistih v opisih. Raztežaji ocenjeneni z IX- so bili bolj podobni VIII, raztežaj VIII+ pa je že mejil na IX-. Več...>

Naše stene

Pri nas se nadaljuje tempo prejšnjih tednov. Novosti v stenah ni zaslediti. Precej obiska je bilo v stenah nad Krmo, kjer se je plezalo v Debeli Peči, Velikem Draškem vrhu in njegovem Trapezu. Zanimiv je vzpon v Levem razu (VI/V, 600 m) v VDV, ki zahteva nekaj več orientacijskih spretnosti. Plezala sta ga član AK Vertikala Marjan Kozole ter član AO TAM Matej Balažic. Plezalo se je tudi lepe šestice, kot so Parižanka in Viktorija. Planjava, Skuta, Brana so bile v centru pozornosti v Kamniških. V zaprtih grapah in na sestopih se še marsikje trmasto drži sneg, ki tudi bolj trmaste plezalce nekoliko zadržuje. Bolj odmevni vzponi bodo najbrž prišli na vrsto šele v drugi polovici poletne sezone.

Srečno.

Arhiv Alpinističnih novic
Izpisi objav: o alpinizmu
o odpravah ipd. | o prvenstvenih

 

 

 

Preglednica VTG 2014

Durbin Kangri 2014: odhod | sporočila


 

 

 

 

 

 

 

 

13 - Levi raz Velikega Draškega vrha

Vir: Plezalni vzponi: Vzhodne Julijske Alpe

 

3 komentarjev na članku "AN - 08.07.2014"

Igor Pavlič,

Smer papeža Pavla VI. bi se imonovala ta smer po slovensko.


Tone Škarja,

Smer Paolo v Tofani je Via Paolo VI, kar se sme prevesti tudi v slovenščino.


Aleksander Bjelčevič,

Levi raz Velikega Draškega vrha se pleza zelo redko. Vesel bi bil komentarja in skice (na strani AK Vertikala so z vzpon žal predstavili le z enim stavkom).

Aleš

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

OBJAVLJALCI

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.