Išči

Objavljalci

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 09.08.11

Ulina smer, Thunder, Zelena sreča in še mnogo drugih. 

Ulina smer

Nova smer v Triglavski severni sten je bila novica preteklega tedna. Vsekakor je nujna tudi omemba v alpinističnih novicah, saj gre za vrhunski izdelek v naši najmogočnejši steni. S plezalnega vidika je Ulina smer izpod rok Tomaža Jakofčiča (AAO) in Tine Di Batista (AO Ljubljana-Matica) z oceno (IX/VII-VIII, 1000 m) po Jakatovih besedah ena najatraktivnejših in najtežjih alpinističnih smeri v naših gorah. Vsekakor o tem pričajo konstantne težave v raztežajih, ki se jih je v tisoč metrih višine nabralo okoli petindvajset. Smer poteka v spodnji tretjini v desnem delu Skalaškega turnca po smeri Metropolis, nato pa po prečkanju Skalaške smeri sledi samostojni liniji po steni Gorenjskega turnca, ter nato višje po stikih s Srpom izpleza na rob stene po zadnjih lažjih raztežajih Čopovega stebra.

Ulina smer, poč

Zgornji deli Uline smeri s fantastičnim pogledom

Jaka upa, da bo smer čimprej dobila ponovitev, poleg obširnega zapisa na njegovi strani, pa naj morebitne ponavljalce vabijo sledeče besede: Najtežji raztežaj je mestoma majav, višje gori pa sva preplezala nekaj najlepših in najbolj norih »slovenskih« raztežajev do sedaj. Izpostavljenost je tam popolna in navdušujoča.

Nekega dne v juliju mi je Marko Albreht poslal tudi sliko, ki je nastala med plezanjem Skalaške smeri s pogledom na Jaka in Tino med enim izmed prvih poskusov plezanja poči v zgornjem delu stene.

Od dale v Ulino smer

 Pogled od daleč na Jaka in Tino v zgornjih raztežajih Uline smeri

Thunder in Zelena Sreča

Onega dne sem na Vršiču srečal Nejca Marčiča in Jurija Hladnika (oba AO Radovljica), ki sta se ravno odpravljala v steno Mojstrovke. Sem imel občutek, da bo spet nekaj novega, kar fantom zadnje čase uspeva v veliki meri. Po kasnejšem pogovoru se je domneva izkazala za pravilno, saj mi je Nejc opisal pretekle dogodivščine zadnjih nekaj dni.

Thuner, vris

Velika Mojstrovka, Thunder

Thunder, slikaV petek sta se odpravila pod steno Mojstrovk, kjer sta sicer hotela splezati nekaj že obstoječega, vendar se jima je med potjo pogled ustavil na ploščati steni levo od Stebera revežev in Kaminske smeri. Izbrala sta neizrazito linijo med ploščami, ki se je izkazala za super smer. Tako je nastala smer Thunder (VII/VI+, V, 400 m (dolžinskih)). Ker sta bila sorazmerno hitro na vrhu Mojstrovk in ker je vreme še zdržalo sta sestopila po Hanzovi pot, ter na hitro opravila še z Mladim Raziskovalcem (VII/V-, 300 m) v Nad Šitom glavi. Nejc kot avtor smeri sumi, da sta opravila šele prvo ponovitev smeri, ter v najtežjem raztežaju pustila še en klin. Tudi Jurija je smer navdušila, oba pa se čudita zakaj ni deležna večjega obiska.

V nedeljo pa se jima je pridružil še Martin Žumer in skupaj so v Trapezu Debele peči splezali novo smer Zelena Sreča (VI+(VII-)/V+, 310 m). Nejc pravi, da je smer zelo izrazita, izstopa pa le najtežji raztežaj, ki je malo bolj krušljiv in pripelje v zgornje kamine in zajede.

Plata prijateljev

Jaka Jovan, Jernej Gračner in Sašo Ocvirk (vsi AO Celje-Matica) so preplezali in opremili novo smer v Mrzli gori. Gre za smer, ki so jo opremili s svedrovci in poimenovali Plata prijateljev (Spominska smer Uroša Gračnerja) (7a+, 150 m). Slike in vrise ostalih smeri v Mrzli gori v območju amfiteatra si lahko ogledate na sledeči povezavi.

Od vsepovsod

Čeprav je vreme bolj pod povprečjem za poletje, pa so smeri nad Vršičem zaradi svoje ugodne lege deležne pogostega obiska. Tako je bilo zaznati mnoge vzpone pretekli teden v stenah Nad Šitom glave. Robert Karu in Janko Dimitrovič (oba AO Kranj) sta plezala Vodnjak želja (VI, 300 m). Bor Šumrada (ŠD Freeapproved) in Vid Berce (PD Celje-Matica) sva uživala v čvrsti skali smeri Elisa (VI-, 150 m) ter nato še v Zajedi (V, 300 m). Matevž Jerman in Davor Rozman sta plezala Spominsko smer S. Rihterja (VI-, 300 m), Ana Rosa in Marinka Šimec Romih (vsi AO Ljubljana-Matica) pa Kamenkov kamin (VI-, 150 m). Zasledil sem še vzpon v Albinci, med plezanjem Elise pa sem opazil še plezalce v Kranjski poči in Ribi ter Severnem razu Male Mojstrovke.

V Triglavu sta Matic Kozina (AAO) in Jure Mihelčič (AO Radovljica) plezala kombinacijo Helbe z Ladjo, izmed mnogih navez v Skalaški smeri pa vem za navezo Arne Jeglič (ŠD Freeapproved) in Ana Rosa (AO Ljubljana-Matica). Opravljeni so bili tudi vzponi v Direktni smeri v Špiku in še kaj verjetno.

Pretekli vikend so imeli v Triglavski severni steni skupno turo člani AO Rašice. Kljub muhastem vremenu je tura po besedah vodje ture Janeza Tonija uspela. V več navezah so ponovili klasične smeri: Kratko Nemško, Bavarsko ter Zahodno zajedo.

Še skok v Kamniško-Savinjske Alpe. Arne Jeglič in Blaž Tehovnik (oba ŠD Freeapproved) sta v Vežici plezala Tik pred dvanajsto (VII, 200 m). Ana Rosa in Davor Rozman (oba AO Ljubljana-Matica) sta plezala Jubilejno smer v Dolgem hrbtu, zaslediti je bilo še vzpone v klasikah v stenah Rink in Ojstrice.
Člani ŠD Freeapproved so imeli planirano skupno turo v malo višje stene, vendar so ob negotovi napovedi zavili v kamniške konce, ter v več navezah plezali Sobotno smer v Planjavi, ter smeri v Staničevem vrhu. Boštjan Kožuh (AO Kočevje) in Iztok Bokavšek (AO Ljubljana-Matica) sta v Mali Raduhi plezala Varianto smeri Plate (V+, 185 m). V steni Velike Raduhe so člani AO Črnuče plezali smer Meta.

Bor Šumrada 

Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 

(Po)objave o alpinizmu 

(Po)objave o odpravah ipd. akcijah


 Vris

Skica

Triglav, Ulina smer; fotografija in skica: Tomaž Jakofčič

 thunder, skica

Velika Mojstrovka, Thunder, skica: Nejc Marčič

Debela peč, skica

Zelena reča

Debela peč, Zelena Sreča, fotografija in skica: Nejc Marčič

1 komentarjev na članku " AN - 09.08.11"

Franci Savenc,

Pri omembi skupne ture AO Rašica je bila tudi povezava na njihovo objavo/poročila. Ker pa se je na to (da je interna ...) načelnik pritožil in so jo tudi brisali, jo je brisal tudi Bor.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

OBJAVLJALCI

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.