Išči

Objavljalci

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 10.03.09

Nova smer v Velikem vrhu in vabilo na festival!

Novo v Velikem vrhu

Prejšnjo nedeljo, 1. marca, zadnji dan pred napovedanim poslabšanjem vremena in grozečo odjugo, sta Martin Belhar in Primož Hostnik (Maya Maya, oba AO Tržič) izkoristila izvrstne snežno-ledne razmere v ostenju Velikega vrha za plezanje zanimive in najverjetneje nove kombinirane smeri. Objava kasni, ker sta fanta preverjala podatke o opravljenih vzponih, za morebitni komentar se pa seveda priporočata(mo).

Začela sta na najnižjem delu izrazitega stebra v desnem delu stene in nadaljevala najprej po logičnih prehodih v relativno trdni snežni naklonini, višje gori ju je počakalo skoraj idilično zaporedje štirih strmih in mestoma težavnih kombiniranih raztežajev pred podaljšanim končnim izhodom na stranski greben vrha.

Nastala smer se približno na polovici križa z obstoječo smerjo Steber zahajajočega sonca in v nadaljevanju vseskozi poteka po tankih snežnih trakovih levo od stebra. V primerjavi z ostalimi smeri v tem predelu je Skriti ideal (IV, M5+, 70-85°, 450 m) po njunem mnenju ena najtežjih zimskih smeri v ostenju in dodajata: 'Smer sva preplezala v spomin na Janeza Stegnarja'.

Festival gorniškega filma

Ker me je lani skoraj šokiral slab obisk predavanj na festivalu, bom tokrat namesto težkih besed po festivalu raje poskusil s prijaznim vabilom pred začetkom festivala. Če se osredotočim zgolj na predavanja. Če je bil lanski program predavanj nekoliko bolj zazrt v preteklost, letos ponuja vse od najbolj aktualnih dosežkov do tistih s precej dolgo brado. Za vse pa velja, da so neprecenljivo prispevali k naši ljubi dejavnosti.

V torek, 17. marca, ob 18. uri bo Dave McLeod spregovoril o svojih, za marsikoga norih podvigih. Varno je tvegano je tema, ki je ob vrtanju/nevrtanju v gorah tudi pri nas še kako aktualna. Poleg tega, da Dave v tradicionalnem plezanju postavlja mejnike za zanamce, je že preplezal smeri z oceno 9a, na balvanih do V13 (fb 8b) ter najtežje kombinirane smeri. Širši festivalski publiki je postal znan z vzponom Rhapsody (E11) v Dumbarton Rocku – po katerem nosi tudi vzdevek. Film o tem vzponu je pred dvema letoma na festivalu dobil nagrado PZS za najboljši plezalno-alpinistični film. Njegov najdosežek Echo Wall je ostal neocenjen, po vloženem trudu, tehnični in psihološki popolnosti pa zaenkrat ostaja neponovljiv dosežek.

Isti dan ob 22. ima predavanje Andrej Štremfelj. Njegov opus himalajskih dosežkov je neizmeren. Verjetno najbolj pa se je v spomine ljubiteljev gora zapisal leta 1979, ko je pri 22. letih skupaj z Nejcem Zaplotnikom stopil na vrh Everesta in tako zaključil trud ene največjih odprav v zgodovini slovenskega alpinizma. Kasneje je postal, če že ne eden prvih, pa gotovo eden pomembnejših promotorjev plezanja v alpskem slogu na najvišje vrhove sveta (Kangčengzenga, Menlunstse). Enajst let kasneje je zaenkrat zaključil z Everestom, ko je z ženo Marijo stopil drugič na vrh.

V sredo, 18.03., ob 18h pa bo predaval Stefan Glowacz. Širši publiki se je najprej predstavil kot športni plezalec, ki je po francoskih plezališčih mešal štrene (že takrat) samozadostnim francoskim plezalcem. Kasneje se je poskusil še na tekmah športnega plezanja in zmagal na prvi mednarodni tekmi v kraju Bardoneccia. Toda začel je, kot je bilo takrat običajno, v dolgih klasičnih smereh Alp. Leta 2005 je na Cerro Murallon prosto preplezal novo zahtevno smer in bil nominiran za zlati cepin.

V četrtek, 19.03., bo ob 21h o svojih zgodbah predaval Paul Pritchard. Kot je značilno za otočane, je začel s tradicionalnim plezanjem doma, kasneje pa je sledil angleški tradiciji raziskovanja in odkrivanja novega ter preseganj odpravarskih vzorcev. Prvič sem slišal zanj ob 11-dnevnem vzponu v Mt. Asgardu. Štiri leta kasneje se je njegova kariera zaključila. Totem pole je zaključil kariero alpinista, ki je brez kompromisa hodil po poti še (šele) danes aktualnih prostih ponovitev v alpskem slogu v najvišjih stenah sveta.

V petek, 19.03, ob 19h bo Rado Kočevar zaključil predavanja v Cankarjevem domu. Kaj napisati o človeku, ki je že leta 1948 zmogel popularnega Čopa v 8-ih urah. Kasneje je bil (so)avtor številnih težkih prvenstvenih smeri, od katerih je najbolj znana prva šestica (VI) v naših gorah – Centralni steber v Dedcu. Srečujete ga v vodnikih podpisanega pod številne smeri. Poglejte si še v živo, kako so naši stvari stregli v gojzarjih tam, kjer danes marsikdo komaj zmore s plezalniki.

Epilog

Pozna se, da že dolgo nisem pisal, pa sem kar malo preveč raztegnil to povabilo. Upam, da vas bo Tomaž povabil prihodnji teden na predavanje enega najbolj perspektivnih slovenskih alpinistov Roka Blagusa, na predavanje Simona Čopija o preletu Alp, na estetsko predstavitev TNP iz fotoaparata Jožeta Miheliča ter na druženje s Frančkom Knezom ob predstavitvi njegove knjige Ožarjeni kamen. Več o vsem si preberite na straneh festivala.

Zanimivo, da se koledarska zima počasi izteka, v gorah pa slapov in snega kolikor hočeš. Trenutno je še precej nevarno, a ko sneg malo odleti, bo še prav zanimivo. Konec koncev že dolgo nismo aprila plezali težkih lednih smeri – če le ne bo kar naenkrat pretoplo in če le ne bo plezanje v topli skali plezališč preveč mikaven nadomestek.

Lep pozdrav do prihodnjič,

Peter Mežnar

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

OBJAVLJALCI

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.