Išči

Objavljalci

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 12.08.08

Ideje in brezideje nas vodijo v smeri, ki ....

Vreme se bo baje počasi ustalilo in upam da se bo z njim uredilo tudi stalnost dotekanja novic! Nekateri kar pridno kaj pošljejo in brez sramu in dlake na jeziku povedo en tak je Peter Podgornik, ki bo v slabih dveh tednih ponovno organiziral Spominski tabor pod Mangartom. Udeležba bi morala biti letos številčna, saj je nov vodniček, ki ga je pripravil že na policah, tako da izbira ciljev ne sme biti problem.

Nova obzorja

Drugače pa je Peter s svojo življensko sopotnico Slavico Podgornik (oba AO Nova Gorica) ponovno izkoristil dopust za obisk ne povsem trendovskih ciljev. Tokrat sta se zapeljala v dolino Valmalenco na južni strani bolj znane Bernine, kjer sva plezala na področju Campo Moro. In čeprav sta imela smolo z vremenom, sta vseeno dodobra pretegnila stare kosti. Toča jima je skrajšala dopust in ko sta poravnala streho avtomobila, sta še malo poplezala v Julijcih in Karnijskih Alpah. 08.07. smer Kabul v steni Parete del fredo Matino (6a, 200 m), 08.07 smer Houston il futuro v stebru nad jezerom (6b, 200 m), 10.07. smer Lili v isti steni (5c, 200 m), 10.07. smer Via Vai v isti steni (6b, 200 m), 10.07. smer The sauth ass v steni pod jezom (6a, 5R), 11.07. smer Il futuro e la v steni Muro dei Misteri (6b+, 280 m), zaradi padavin sta naslednje dni preživela v iskanju suhih plezališč. Turnejo sta zaključila 15.07. s smerjo Malava in Tutta via v steni Plache di Bette nad Chiaveno (6a+, 150 m) in točo. Do konca dopusta sta preplezala še 19.07. smer Pantera Nera v steni Ago di Villaco nad kočo Korsi (6c, 110 m), 19.07. smer Victorija v isti steni (6b,110 m) ter 21.07. smer Il Tartaro v Dente del Pescecane nad kočo Forli v Karniji (6a, 150 m). Skratka zopet lep izbor smeri sedme stopnje za alpinista, ki je plezal, ko marsikateri bralec AN še shodil ni.

Dolomiti brez idej

Podobno se je godilo avtorju AN, ki je skupaj z Mirom Fonom (oba Soški AO) obiskal Dolomite in v vsakodnevnih plohah iskala najbolj suhe smeri in bežala pred nevihtami. Constantini-Apollonija (07.08.), ki je poleg mokrote postregla z že zelo spoliranimi oprimki in sosednja Constantini-Ghedina (09.08) v Tofani sta bili tokrat maksimum, pa še s kakim klinom sva si morala pomagati. Veliko bolj suvereno sta v nedeljo 10.08. s smerjo Phillip-Flamm v Civetti, eno največjih in tudi najdaljših Dolomitskih klasik, opravila Miha Triler in Anže (oba AO Kranj).

Tabor mladih družin - tretjič

Kar huda Tomaževa provokacija je sprožila odziv med člani AO Rašica. Poleg vzpona Debevca so preplezali še: Blaž Grapar z Janezom Tonijem smer Leviti (-VII, 500 m) Janez (A0), ena naveza pa še smer Don Kihot v južni steni Marmolade (katera Blaž, katera?). To soboto, 09.08, pa so se tri rašiške naveze srečale pod Vežico. Alenka Klemenčič in Minca Mramor sta preplezali popularno Geršak-Grčar (VI/V-, 200m), dve navezi (Blaž in Janez) pa smer Tik pred dvanajsto (VII/VI, 200 m). Isti dan pa sta Nina Bernard in Mojca Balant preplezali Poševno zajedo v Grintovcu. Očitno pa še sedaj nismo povsem popolno navedli vseh navez!

Julijci z nekaj več idej

V nedeljo, 10.08., sta Dejan Koren (DUMO, AO Vipava) in Stanka Vidmar (AO Vipava) splezala smer Ce Vitis (7a+, 6c obv., 170 m) v Malem Rateškem Mangartu. Dejan je celo smer plezal v vodstvu NP, Stanka do 6b prosto, ostalo A0. Zelo lepa smer v odlični skali. Nekaj dni pred tem je v Kozji jami pri Postojni na hitro uspel v bolder smeri z oceno 8a. Še nekaj dni pred tem je s Stanko preplezala smer Loti (VI-/V+, III, 400 m) v Prisanku - Kraj sten.

Napovednik

Še kratka napoved. V petek, 15.08. ob 16. uri bo v Črni na Koroškem tradicionalna tekma v balvanskem plezanju na umetni steni. Prireditev ima na Koroškem že kar častitljivo tradicijo in vselej postreže z dobrimi vzponi pa tudi dobro zabavo. Vabljeni!

 
Novice napisal,

Peter Mežnar

V stenah nad Campo Moro

Ce Vitis: Dejan

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

OBJAVLJALCI

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.