Išči

Objavljalci

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 14.04.09

Kako krasen začetek poletne sezone v prvih pomladanskih dneh!

Juhuhu, Paklenica je tu

Prvi resen preizkus pripravljenosti na poletno sezono so prav prvi vikendi aprila, zlasti če se pokrijejo z velikonočnimi prazniki. Luka Lindič (AO Celje) je s Silvom Karom (AO Domžale) začel nekoliko prej, mogoče v izogib gužvi. A v smereh, ki sta jih plezala, gotovo ni bilo navez - že zelo dolgo časa. Prvi dan sta se vplezaval, v Klinu in Nostalgiji. Že drugi dan, v petek, 10.03., sta se odločila, kot se za mojstra njunega kova spodobi, da ne slepomišita več in malo bolj namočita roke v magnezij. Odšla sta v smer Življenje, da jo poskusita ponoviti prosto. Zelo ju je presenetila ne prevelika težavnost smeri, tako da sta uspela opraviti prvo prosto ponovitev. In to na kakšen način: vse raztežaje sta zmogla na pogled in samo enega na fleš (čistilec pa z rdečo piko) zaradi predhodnega čiščenja. V smeri sta dodala 5 klinov, tako zdaj ponavljalci potrebujejo samo set metuljev ter dodatnih 5 metuljev velikosti C3. Ocene po raztežajih si sledijo: VII+, VIII, VIII ter VIII. Če ste zbegani, ko gledate sliko, prvi raztežaj je dostopni, nato sledita dva težka raztežaja od katerih izstopa drugi (VIII), ki je dolg 40 metrov. Sledi tretji, krajši raztežaj, do stika s smerjo Tango vertikal. Nato pa zopet zelo dolg raztežaj v levo do roba stene. Že med tem vzponom sta se ozirala v sosednjo smer - Tango vertikal.

Po dnevu počitka oz. izvidniškem vzponu v smeri Infinito sta na velikonočno nedeljo, 12.04., zagrizla še v to smer in kot sama pravita, sta si na koncu dneva spet zelo vesela segla v roke, zlasti ker je Luka uspel preplezati celo smer na pogled, Silvo pa v najtežjem raztežaju enkrat A0. ‘Smer je malo težja od Življenja, predvsem pa bolj resna’, pravita Tudi tu je ključ smeri 40 metrov dolg raztežaj, za katerega Luka predlaga oceno VIII+. 'V raztežaju je potrebne kar nekaj iznajdljivosti in potrpežljivosti, da najdeš prehod čez vse, včasih zelo votle luske v plošči'. In še pojasnilo slike: četrti raztežaj se ne konča na stiku z Življenjem, ampak sta plezala naprej vse do votline, iz katere sta po novi prvenstveni varianti izplezala do izstopa Forma vive. V smeri sta pustila 4 dodatne kline, ki jih bodo ponavljalci zelo veseli! Za raztežaje predlagata ocene: VIII-, VII+, VIII+, VII ter VII. Ob tem mineva točno četrt stoletja, kar sta Silvo Karo in Janez Jeglič leta '84 preplezala Življenje. Ja, življenje res brzi.

Smer Življenje sta v ponedeljek ,13.04., prosto ponovila tudi Andrej Grmovšek in Marko Lukič (APD Kozjak). Le na vrhu sta ubrala verjetno za odtenek bolj logično varianto, saj sta zadnji raztežaj razdelila na dva dela: od stika s Tangom do votline in nato dalje do roba stene. Ocena prvotnega raztežaja (VIII) se tako razdeli na VII ter –VIII. Pred tem sta preplezala eno novejših smeri v Aniča kuku. Zenit (7a+, 350 m) poteka med Šubaro direkt in Klinom, v spodnjem delu pa poteka levo od Klina. Kot pravita, gre za lepo smer s konstantnimi težavami, ki pa so nekoliko bolj skoncentrirane v zgornjem delu preko strehe.

Samo želimo si lahko podobnih in še boljših vzponov že v rani pomladi. Še bolj pa si lahko želimo, da je vrtalna manija v Paklenici pojenjala in bodo vsaj nekatere smeri ostale nedotaknjene, namenjene najboljšim alpinistom, ki si želijo pravega plezanja ob tradicionalnem varovanju. Ali kot so izjavili vsi ponavljalci: ‘Na koncu smo bili zelo veseli in upamo, da bodo smeri ostale takšne kot so…BREZ SVEDROV!’ Če to pravijo najboljši skalni plezalci, bi o tem veljalo močno razmisliti, preden se ponovno vžgejo vrtalniki in iz Aniča kuka izginejo še zadnje nenavrtane smeri, mar ne? Konec koncev je za vsega udobja vajene plezalce že dovolj navrtanih smeri. In naj vendar ostanejo princese, za katere je potrebno imeti tudi nekaj znanja, izkušenj in pirhov - da bo izjava času primerna.

Zaključek ledne sezone v stenah Julijcev

Malo stara novica, a so dogodki minulega tedna vplivali na zamudo. Po drugi strani pa tako lepo napisanim prispevkom težko rečeš ne – brez dvoma zamejski Slovenci pišejo bolje in bolj pravilno od prenekaterega ‘tumejca’. 14.03. sta Klemen Premrl (AO Tržič, Mountain Hardware, Black Diamond) in Erik Švab (AO SPDT, Grivel, La Sportiva, Montura) zaključila sezono lednega plezanja z dolgo željenim obiskom doline Mrzlih vod. Opravila sta drugo ponovitev nove težke ledne smeri Per Leila (IV, 6+, 100 m) in izstopila oz. zaključila po 'klasični', ampak odlomljeni sveči Tridente (IV, 6), ki je tako postregla s kratko ledno streho, ki jo je Klemen brezhibno 'zajahal'. Smer Per Leila je v letošnji zimi preplezal lokalni as Luca Vuerich. Po mnenju obeh ponavljalcev gre za zahtevno, strmo in lepo plezanje, ki ga, če te volja še ni zapustila, lahko nadaljuješ kot omenjena neutrudna plezalca. Ker dneva ni hotelo biti konec, roke pa še ne dovolj navite, sta se Klemen in Erik zapodila še v čisto novo smer z imenom Superstridente (IV, 6, 100 m), ki se vije po izrazitem sistemu sveč levo od omenjenih smer. 'Zaradi odličnih lednih razmer je ponujala skoraj 'lahko' plezanje.' Tudi v tej smeri sta opravila 2.P, saj sta jo isti dan, a pred njima, preplezala Beppe Ballico in Paolo Manca. Ni kaj, včasih gre pri prvenstvenih smereh za sekunde. Tako sta sklenila letošnjo zimsko sezono, ki sta jo letos popolnoma posvetila lednemu plezanju brez miksov prejšnjih let.

Mrzle vode

Tako letošnji seznam zimskih vzponov Erika Švaba nima težkih kombiniranih smeri, ima pa nekaj pravih poslastic: najprej je z Luko Biščakom obiskal Val di Cogne, kjer sta preplezala Candelabro del coyote (II 4+), Stella Artice (III, 5) in Repentance super (IV, 5+). V Dolomitih je najprej z že omenjenim Beppe Ballico v Val Travenanzes preplezal Pilone centrale s Supermariom (III, 5+/6), nato pa z Fabriziom Della Rossa v Sottoguda Spirale della contingenza (II, 4+), Excalibur (II, 4+) in Cattedrale - levi krak (II, 5+). V slapovih okoli Chamonixa sta s Klemenom Premrlom preplezala lepotca Nuit Blanche (III, 6) ter Tequila Stuntman (M7, WI6) ter lepotico Dame du lac (III, 6+). V Prisanku, v Prednji glavi, sta zmogla Novo smer (IV, 5+) in sezono zaključila z omenjenima slapovoma. Kot vedno je Erik priskrbel tudi ustrezno porcijo lepih fotografij, za spomin na lepe zimske dni.

Himalaja

Še kratka vest, če sem že začel z zamejci. Nives Meroi in Romano Benet sta po zapletih na dostopu pod Kanchenjungo obupala in se preusmerila pod Anapurno. In to seveda ne v običaju zbiralcev osemtisočakov. Ker sta na severni strani že dvakrat poskušala sta se, logično, odločila za južno stran. V popolnoma samostojni navezi, kot sta opravila že ogromno vzponov v najvišjih gorah sveta, brez šerp ali druge pomoči, bosta poskušala priplezati na njun dvanajsti osemtisočak. Zbiralci osemtisočakov – zveni znano?

Zbor alpinistov

Ne pozabite da je to soboto, 18.04., zbor alpinistov na Rašici. Program je pester, skozi lansko sezono pa vas bodo popeljali: Rok Blagus, Luka Lindič, Tina Di Batista in Martina Čufar. Mogoče pa za zaključek še kdo. Torej ne pozabite, enkrat na leto se pa res lahko najdemo vsi slovenski alpinisti skupaj.

Sijaj, sijaj sončece in veliko sreče vsem.

Peter Mežnar
 


Tango vertikal in Življenje


Luka Lindič

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

OBJAVLJALCI

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.