Išči

Objavljalci

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 15.11.11

Biokovo

Prejšnji teden sem na hitro omenil plezanje Petra Podgornika v stenah nad Biokovim. Peter mi je pred nekaj dnevi poslal še popolno poročilo o ponovnem plezanju v okolicu Splita in Omiša. Peter je imel zaradi poškodbe nenadejan tri letni premor. Tako je bilo plezanje s Slavico po tolikem času še slajše. Ker je Peter odlično popisal dogajanje, dodajam kar njegovo poročilo.

Po treh letih raznih nevšečnosti s poškodbo kolena, ki je bilo tačas trikrat operirano in ostalimi tegobami, ki jih občutiš po srečanju z Abrahamom sva s Slavico za koruzne počitnice spet pobožala dalmatinsko skalo, ki je od Splita navzdol ohranila še prijetno hrapavost in ostrino.

Žačela sva v steni Stomarica nad Omišem in v njej ponovila smer Canadir, (6a+, 200 m). Skoraj poletna vročina, ki je čez dan prijetno segrela morje naju je pregnala v višje predele nad Makarsko. V steni Velikega Borovca sva naslednji dan opravila verjetno drugo ponovitev smeri Muflonova glava, (6b, mesto A0, 350 m).

Dan za tem sva v Zubu – Herzegova gradina preplezala dve smeri; Pepito, (6a+, 150 m) in Spirala, (6a+, 150 m). Ta dan sta neumorna opremljevalca novejših smeri (Paulo Pezzolato in Sara Gojak) preplezala novo smer v JV steni Herzegove gradine, ki poteka v spodnjem delu preko čudovite strme in gladke stene, po štirih raztežajih pa se priključi na smer Atlantida. Naslednji dan sva s Slavico opravila prvo ponovitev te lepe in predvsem za noge zahtevne linije, Ledena megla/Atlantida, (6b, 350 metrov).

Zadnji dan sva v steni Komornjak nad Omišem ponovila še smer  in zaključila prijetno plezalno potepanje v tem čudovitem svetu, kjer na srečo še lahko v miru Skrito zlato, (6a+, 150 m) uživaš prelesti narave.

Bukovac, Sokol in Topol

Tako kot vsako leto bo verjetno tudi letos veliko plezalcev obiskalo te kraje tudi za novoletne praznike, saj prijetne temperature omogočajo odlično plezanje. Zato dodajam povezavo do koristnih informacij za stene v okolici Biokova. Najdete pa tudi še mnoge druge uporabne podatke kot naprimer za priljubljena plezališča na otoku Hvar, ki je tudi zelo popularen glede na bogato izbiro plezališč in prijetno klimo.

Od tu in tam

Malo sem prebrskal po spletu in kot pričakovano razen nekaj jesenskih plezarij ter nekaj novic iz plezališč nisem zasledil. Morda velja omeniti samo vzpone po JV grebenu Škrlatice, JV grebenu Kukove špice, vzpon po SZ grebenu Kočne ter grebensko prečenje Zeleniških špic. Vsi vzponi so bolj vzponi za uživanje kot iskanje težav za marsikaterega plezalca. Vendar med pohajkovanjem po teh grebenih se odpirajo novi cilji ter bistrijo misli ob pogledu na čudovito jesen, ki trenutno še prevladuje v hribih. Vreme bo kot kaže še zdržalo nekaj časa takšno kot je bilo pretekli vikend, tako da izkoristite ga.

Bor Šumrada

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

OBJAVLJALCI

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.