Išči

Objavljalci

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 18.03.2014

Prvenstvene in nekaj zanimivih ponovitev

Tik pred nastopom pomladi se je v stenah pričelo divje iskanje še nepreplezanih linij, plezanje redko ponovljenih smeri in vijuganje po še nepresmučanih prehodih. Sončno vreme je le še pripomoglo k temu. Kljub visokim temperaturam, ki jih je pričaralo.

Kar nekaj prvenstvenih

Nad Trento sta v Lepem Špičju plezala Blaž Grapar in Gregor Zakrajšek (oba AO Rašica). Steno sta obiskala v torek, 11. marca, ter se po dveh urah plezanja že razgledovala na vršnem grebenu. Smer sta poimenovala Stopnice na Komno (3/III, 80/50°, 400 m).  Smer predstavlja logičen prehod v tem delu stene, predhodnike sta najbrž skrbela skoka v spodnjem in zgornjem delu, ki sta tokrat povsem zalita.
S Primožem Buhom (AO Črnuče) sta nekaj dni prej plezala še nad Mlinarico. V Kanceljnih sta v nedeljo, 9. marca, sta preplezala 500 metrsko smer in jo poimenovala Kozji tobogan (4/IV). Najtežji del smeri predstavlja 40 metrski skok naklonine 80°.

V torek, 11. marca, je nastala še ena nova smer in to v Rombonu: Soško fronto (V/6, M6+, 90/80°, 70°, 800 m) sta preplezala Marko Brdnik (AK Rinka) in Tadej Golob (AK Črna)

V vzhodni steni Mahavščka je Marko Leban 10. marca preplezal novo smer. Poimenoval jo je Smer za prijatelje (Smer Ivana Požina) in jo ocenil s 85/40-50°, 550 m.

V severni steni Kladiva sta bila na delu Tržičana. Miha Zupan in Iztok Tomazin sta v vpadnici vrha potegnila najvišjo smer v Karavankah. Na delu sta bila 12. marca in opravila s smerjo, ki sta jo imala v mislih že kar nekaj časa. Poimenovala sta jo Jankotova smer (V, 3+, WI5, 90, 80/40-60°) v spomin na Janka Megliča.

Poleg prvenstvenih je bilo opravljenih nekaj zanimivih ponovitev. Spet je bil na udaru Rombon. Tine Cuder, Ivan Rejc in Matej Novak so v četrtek, 13. marca, v 9 urah opravili prvo ponovitev smeri Omotca (V/5, M6, 900 m). V spodnjem delu smeri so imeli dobre snežne razmere, višje pa vedno slabše. Ključni raztežaj so preplezali po skali in nekvalitetnem snegu. Nekaj dni prej so isti steni Tine Cuder, Tina Korinšek (oba AO Bovec), Robert Vončina (AO Cerkno) in Ivan Rejc (Soški AO) preplezali že večkrat ponovljeni Zeleni žleb (IV/3+, 1100 m, 4 h)

Tudi v Steni ni manjkalo dogajanja. Redkeje plezana Smer Bence-Bergant (V/M5, 90/60-70°, 800 m) je doživela obisk članov AO Kozjak Petra Ferka, Bojana Avguština, Nejca Štumbergerja in Dejana Koreza. V smeri so prevladovale dobre razmere. Vzpon je doživela tudi Jugova grapa v Steni, ki so jo plezali člani AK Vertikala.

V Zadnji Ponci sta bili preplezani Jubilejna smer  in Osrednja grapa.

 Spusti

Razmere za smučanje so bile pretekli teden res dobre. Opravljenih je bilo kar nekaj prvenstvenih spustov. Med najbolj aktivnimi sta bila Jaka Ortar in Marko Kern. V okolici Prehodavcev sta opravila kar nekaj dobrih spustov. V ponedeljek, 10. marca, sta presmučala Aerotik v Kanjavcu (Z+, 50/45°, 450 m) z varianto v spodnjem delu (varianta Aerotika, Z+, 50/45°, 550 m). V torek, 11. marca, sta dvakrat obiskala vrh Velikega špičja. V zelo dobrih razmerah sta presmučala dve izpostavljeni, lepi in verjetno novi smeri. Prva poteka v območju zavarovane poti (Z-, 40-45°, 250 m), drugo pa sta poimenovala Jugozahodna poševnica (Z+, 50/45°, 220 m). Istega dne sta presmučala še Južne vesine (Z-, 45-°, 350 m) v Poprovcu.
V nedeljo pred tem so v Špiku nad Tratico (Cima Gabon alta, 2405 m) Jaka, Marko ter Marijana Cuderman previjugali zelo zahtevno smer. Najverjetneje gre za nov spust, ki so ga poimenovali Jugozahodna diretisima (I-, 50-45°, 500 m). 13. marca so Jaka Ortar, Luka Ambrožič in Marko Kern smučali Direktno rokavičko (V, 200 m) v Toscu. Istega dne so skočili še na Viševnik in odsmučali smer Vsi smo enaki (Z, 45°, 250 m). 14. marca sta se Marko in Jaka podala še v severno steno Stola, kjer sta presmučala še eno novo linijo Severne vesine (I-, 50/40°, 320 m, izpostavljeno).
Luka Ambrožič je presmučal prvenstveno varianto v Južni steni Batognice (45-50°, prehod 55°, izpostavljeno). Smer je visoka 200 metrov.
Metod Škarja je smučal Grlo z direktno varianto. Če smer še ni bila presmučana predlaga ime Grlo direkt (50/40-45° (IV, S5), T, 100 m).

Srečno do prihodnjič.

Arhiv Alpinističnih novic
Izpisi objav o: alpinizmu
odpravah ipd. | prvenstvenih

   

 

 


Stopnice na Komno.


Kozji tobogan.

 
Smer za prijatelje.


Jankotova smer.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

OBJAVLJALCI

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.