Išči

Objavljalci

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 22.11.11

Jesenske plezalne avanture.

Če sem bil med poletjem v glavni plezalni sezoni dobesedno zasut z alpinističnimi novicami, je jeseni prav nasprotno. Zaradi mrtve sezone je vzponom bolj malo in po večini v smereh, ki glede na temperature nudijo prijetne plezalne dneve. Nekaterim pa bolj kot plezalne avanture, zadošča že pobeg nekam visoko iz meglenih kotlin in dolin prijetno preživet dan. Tako, da sem bil tokratne novice ob pregledovanju pošte prijetno vesel.

Poznojesenski užitki

Monika Kambič mi je sporočila, da sta z Majo Lobnik v soboto plezali in prosto ponovili eno lepših in zelo redko plezanih smeri v južni steni Skute z imenom Polmesec (VI, 350 m). Smer je v vodničku označena še s starimi ocenami A2 in A1. Že v petek so z zadnjo svetlobo iztekajočega se dne prispeli na lepo urejen bivak pod Grintovcem. Sledila je prelepa jesenska sobota visoko nad depresivno dolinsko meglo. Monika in Maja sta sledila skici smeri, ki v začetku štiri raztežaje sledi smeri Pod stolpom, ki jo kasneje zapusti po neverjetno kompaktni plošči v desno in nadaljuje po naravnih razčlembah naravnost do roba stene. Monika kot redna obiskovalka stene dodaja, da stena ni bila še nikoli tako suha. Med plezanjem sta ji družbo delala Marjan Kozole, ki je medtem soliral tri lažje smeri v Štruci, ter Miro in sin Grega, s katerima so se srečali na vrhu Štruce.

Noč

Štruca in Skuta pod zvezdo severnico; foto: Miro Podgoršek

Od tod in tam

Že malce starejša novica, vendar vsekakor vredna omembe je prosta ponovitev Spominske smeri Tine Jakofčič v Koglu, ki sta jo pretekli teden opravila Tomaž Jakofčič in Miha Hrastelj. Jaka je vzpon že dodobra popisal na svojem blogu, smer pa je prosto plezalnem slogu težka do zgornje VIII. težavnostne stopnje.
Poleg standardnih klasičnih smeri v steni Kogla, ki v teh dneh beleži povprečen jesenski obisk, sem zasledil še vzpon v Spominski Kramarjevi smeri na strani Mateja Kladnika. Pogled iz zanimive in drugačne perspektive jadralnega padalca na steno Kogla pa si lahko ogledate v sledečem filmu.

Bor Šumrada

Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Polmesec

Polmesec1

Polmesec2

Skuta, Polmesec; foto: Monika Kambič

Značke:
ALP AN novosti

1 komentarjev na članku " AN - 22.11.11"

Monika Kambič,

Napaka!! Z Majo sva ugotovili (ker nisva imeli skice), da sva v zgornjem delu ponovili smer Golo Sonce - vris v fotografiji. Sem pa ugotovila, da sem splezala smer Pol Mesec že pred mnogimi leti, prosto VI-VI-

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

OBJAVLJALCI

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.