Išči

Objavljalci

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

Bilten URSZR – 03.02.10

Plazovne razmere, klikni za prikaz objav z oznako |razmere|Predviden razvoj vremena - Razmere v gorah

V sredo bo v zahodni in deloma osrednji Sloveniji pretežno oblacno, drugod pa delno jasno, v severovzhodni Sloveniji občasno zmerno oblačno. Pihal bo okrepljen jugozahodnik.
V četrtek bo zmerno do pretežno oblačno, več sonca pa bo v vzhodnih krajih. V hribovitem svetu jugozahodne Slovenije bo občasno rahlo deževalo. Ponekod bo popoldne spet začel pihati jugozahodnik.
V petek bo pretežno oblačno. V zahodni in osrednji Sloveniji bodo občasne padavine, meja sneženja bo med 700 in 900 metri. Pihal bo jugozahodnik, ob morju jugo.
V noči na soboto se bodo padavine okrepile in zajele vso Slovenijo, meja sneženja se bo spuščala. V soboto bo oblačno s padavinami, tudi po nižinah bo večinoma snežilo, na Primorskem bo pihala burja.

Razmere v gorah

V ponedeljek in torek je bilo po podatkih Agencije RS za okolje večinoma jasno. V ponedeljek je bilo v gorah povsod mrzlo, v torek pa je nastala dvignjen temperaturni obrat, v plasti med 600 in 1200 m se je segrelo na okoli -5 stopinj. Zaradi otoplitve se je sneg v tej plasti na osončenih pobočih nekoliko hitreje preobražal. Pihal je okrepljen severozahodnik, ki je prenašal sneg v zamete. Snežna odeja je marsikje rahla in mehka, na prisojnih pobočjih ter še ponekod drugod pa je na površini tanka skorja, ki je nastala deloma zaradi vetra deloma zaradi termične preobrazbe. Na vetru izpostavljenih legah je plast suhega snega spihana do stare, trde podlage.
V Julijskih Alpah je na 1500 m do okoli 90 cm snega, nad 2000 m pa od 250 do 270 cm. V zahodnih Karavankah je na 1500 m okoli 80 cm snega, v Savinjskih Alpah, vzhodnih Karavankah ter na Pohorju pa od 40 do 70 cm. Snežna odeja sega do nižin.
Nevarnost snežnih plazov je večinoma 3. stopnje po evropski petstopenjski lestvici. Nevarna so predvsem mesta z napihanim snegom ter nekoliko strmejša pobočja. Na teh mestih lahko hitro sprožimo snežni plaz. Sprožijo se lahko tudi spontani plazovi, a večinoma manjših razsežnosti.
V sredo bo zmerno do pretežno oblačno. Jugozahodni veter bo prenašal sneg in delal zamete na severni in vzhodni strani grebenov. Ledišče se bo do večera dvignilo na nadmorsko višino okoli 1200 m, na vzhodu pa na 1500 m. Snežna odeja se bo pod to mejo hitreje sesedala in preobražala. Sprva se bo tudi nekoliko destabilizirala, zato bo potencialna nevarnost proženja plazov nekoliko večja.
V petek bo začelo snežiti v Julijskih Alpah in zahodnih Karavankah, kasneje tudi v Savinjskih Alpah. Meja sneženja bo med 700 in 1000 m. V noči na soboto in v soboto zjutraj se bo meja sneženja sustila do nižin. Sneženje bo na vzhodu povsem ponehalo v nedeljo čez dan, drugod pa že v noči na nedeljo. Skupno bo zapadlo od 20 do 40 cm snega.
V ponedeljek bo suho. Nevarnost snežnih plazov se bo zaradi novega snega povečala.

Bilten URSZR: 03.02.2010


Meteo.si

ARSO: Snežne razmere plazovna nevarnost

Podatki z lavinskih postaj

Razmere na smučiščih


Prikaži seznam vseh dosedanjih
objav
označenih z

         Razmere

         vreme

         GRS

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

OBJAVLJALCI

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.